Albin Brencl v oddaji »Prava ideja«

V sredo 21.12.2011 je v oddaji RTV Slovenija »Prava ideja« gostoval podjetnik Albin Brencl. Na predstavitveni strani oddaje so o Albinu Brenclu zapisali: »Podjetniku Albinu Brenclu uspe česarkoli se loti – pa naj bo to volna za Arabce, rabljene gume za Afričane ali pa kurji parklji za Kitajce. Njegova iznajdljivost v poslih praktično ne pozna meja, omejuje ga le, kot pravi, slovenska birokracija.« V nekoliko širši predstavitvi oddaje so zapisali še: »Tokrat v Pravi ideji inovativni podjetnik iz Majšperka Albin Brencl, za katerega velja, da kamorkoli gre, s svojimi pravimi idejami sklene posel. Na Kitajsko izvaža kurje tačke, ukvarja se s proizvodnjo električne energije, v Rusijo izvaža slovensko volno,ukvarja se s predelavo avtomobilskih gum, v Ekvatorialni Gvineji pa odpira kokošjo farmo. V oddaji bomo objavili tudi ekskluzivni intervju s podpredsednikom vlade Ekvatorialne Gvineje, slišali bomo, kako in na katerih projektih lahko Slovenci uspemo v tej afriški državici.«

Posnetek oddaje si lahko ogledate na: http://tvslo.si/predvajaj/prava-ideja-albin-brencl-kurji-parklji-za-kitajce-poslovna-oddaja/ava2.123859158/

“Oddaja »Prava ideja« je poslovno-podjetniška oddaja, namenjena vsem, ki jih zanimajo podjetništvo, kreativnost, inovacije, aktualno dogajanje na gospodarskem področju in finance”. Na RTVju v nadaljevanju predstavitve oddaje zapišejo: »na spodbuden in atraktiven način želimo predstaviti različne zgodbe o uspehu. Za uspeh je pomembna ne le dobra, ampak predvsem prava ideja, taka, ki dobi svojo vrednost na trgu. Na gospodarsko dogajanje bomo gledali z očmi podjetnika, kaj lahko pričakuje od države, politike, svetovnih domačih gospodarskih gibanj, trendov. (…) V oddaji bomo gostili tako tiste podjetnike in poslovneže, ki so s pravo idejo in trdim delom že uspeli in bodo lahko dali vrsto napotkov, naukov in spodbud, kot tudi tiste, ki s svojim inovativnim in ustvarjalnim delom veliko obetajo. Potrudili se bomo, da bodo gledalci dobili vtis, kakšno je vzdušje v uspešnih podjetjih in kako se znajdejo v različnih političnih in makroekonomskih domačih in svetovnih razmerah.« (vir: http://www.rtvslo.si/pravaideja/)

Zdi se neokusno kot tudi intelektualno nepošteno na kak način danes v Sloveniji definiramo uspešnost. Mednarodno priznana in večkrat nagrajevana oddaja »Prava ideja« je pri tem simptom nečesa, kar v naši družbi vedno bolj dobiva domovinsko pravico. Zelo posrečeno je to v komentarju nedavnih volitev v intervjuju za sobotni Večer strnil tudi dr. Anton Stres: »Ljudje so volili golo uspešnost, ne glede na to, ali je v skladu z vrednotami pravičnosti, poštenja in humanosti ali ni. Če je uspešno, če imajo še sami kaj od tega, je že v redu. To pa nas mora skrbeti…« (vir: http://www.vecer.com/claneksob2011122405726721). »Iztirjeno« dojemanje uspešnosti v oddaji »Prava ideja« so v svoj vsakoletni izbor kot najbolj »neoliberalistično obarvano oddajo leta 2011«, uvrstili tudi v društvu Zofijini ljubimci. V utemeljitvi so zapisali: »V času, ko večina razgledanih ljudi zavrača neoliberalno logiko življenja ali do nje postaja vsaj nezaupljiva, ko se od malikovanja podjetnega posameznika, idealističnega Robinzona, ponovno vrača k tihemu premisleku o pomenu skupnosti, oddaja TVS z naslovom »Prava ideja«  še naprej širi taiste »vrednote«, ki so globalni svet pahnile v morda najhujšo ekonomsko in moralno krizo v vsej zgodovini. Vrednote, ki jih zastopa ta oddaja, se tako ne zmenijo, da vsaka ustvarjalnost nastane v skupnosti in je ustvarjalnost le, kolikor je za skupnost. Te »vrednote« nam slepo čarajo svet, v katerem je uspeh posameznika zaželen in opažen ne glede na ceno, ki jo plačajo drugi. Sicer celo mednarodno nagrajevanja oddaja RTVS je enega izmed vrhuncev dosegla npr. v intervjuju s podpredsednikom vlade v Ekvatorialni Gvineji, eno najbolj despotističnih in nedemokratičnih držav na svetu, o poslovnih priložnostih, ki jih ta nudi Sloveniji. Kakšne človekove pravice neki, pomemben je biznis!« (vir: http://www.zofijini.net/bodica_izbor2011.html)

Ekvatorialna Gvineja je centralnoafriška državica po velikosti primerljiva s Slovenijo, v kateri so se po odkritju večjih nahajališč nafte pred leti razmere drastično spremenile. Država je glede na BDP postala ena od bogatejših afriških držav, vendar je to bogastvo skoncentrirano v »rokah« le peščice ljudi, večina prebivalstva pa od tega bogastva nima veliko. Ekvatorialna Gvineja se po ocenah ameriške nevladne organizacije »Freedom House« glede demokratičnosti in spoštovanja človekovih pravic konstantno uvršča na sezname držav, ki so »najslabše med najslabšimi«. Reporters Without Borders (Novinarji brez meja) uvrščajo predsednika  Obianga med največje sovražnike svobode medijev. O Severni Koreji, Kitajski, Rusiji in drugih državah, v katerih prav tako deluje gospod Brencl, na tem mestu niti ne bi izgubljali besed. O njihovih »uspehih« na področju demokratičnosti lahko dnevno gledamo, beremo in poslušamo v naših medijih.

G. Brencl je v oddaji na kratko spregovoril tudi o razvpitem primeru predelave gume v Lovrencu. O vprašljivosti predlaganih tehnologij, o katerih je govora v našem primeru, smo obširno pisali že v prispevku »Problematika sanacije lovrenške gramoznice s pomočjo odpadne gume«. Naj k temu dodamo (ali ponovimo) še nekaj ugotovitev in pomislekov glede tovrstnega ravnanja z gumo.

Najboljši in najbolj smiseln način predelave gume je recikliranje in ponovna uporaba. Odlaganje gume povsod v razvitem svetu, glede na izkušnje iz preteklosti, v glavnem odklanjajo. Cele gume, načeloma predstavljajo malo grožnjo za okolje – so inertne in če jih pustimo pri miru, precej »dolgočasne«. Je pa gume prava nočna mora, če zagori. Primer iz Saskatchewana v Kanadi navaja (WasteWatch, October 2003), da je tam kar nekaj skladišč gum v devetdesetih ilegalno kurilo gume, da so na ta način zmanjšali njihov volumen. Ko enkrat guma zagori je ogenj zelo vroč in ga je zelo težko pogasiti. Ko gume gorijo se kemikalije, iz katerih je guma sestavljena (primarno iz gume, kovine in vlaken) nalagajo v zemljo, dim pa vsebuje številne strupe, ki lahko za zdravje predstavljajo resno grožnjo. Posledice so razna vnetja kožne, oči, sluznice, težave z dihanjem, poškodbe centralnega živčnega sistema in v skrajnem primeru tudi rak. Dolgoročni učinki na zdravje v teh primerih še vedno niso raziskani. (Vir: http://www.energyjustice.net/tires/  in http://www.energyjustice.net/tires/solutions)

Gume običajno res niso nagnjene k temu, da bi zagorele kar same od sebe, ker za to morajo biti kar nekaj minut izpostavljene temperaturi okoli 400 stopinj Celzija. Običajno so požari gum tako dejansko rezultat požiga ali neprimernega ravnanja z odprtim ognjem. Vendar po zadnjih laboratorijskih raziskavah to vendarle ne izključuje spontanega vžiga, posebej v primerih kombinacije mlete gume in drugih ostankov gume. To je v primerih, ko je material naložen nad tri metre v globino ali v višino. Laboratorijsko so dokazali samovžig v opisanih pogojih že pri skladiščenju okoli 1 metra naloženega materiala. Glede na zelo podobne opisane okoliščine v jami v Lovrencu, bi zaradi neprimernega skladiščenja in ravnanja z mleto gumo, tako prav lahko šlo tudi za samovžig.

Po raziskavah popolnoma nedolžna ni niti mleta guma oz. razni izdelki iz mlete gume. Največja grožnja za človekov zdravje je v tem primeru predvsem vnetje kože. Vdihavanje majhnih delcev prav tako lahko povzroča številne komplikacije. Sicer še ni povsem jasno kako bi lahko na zdravje vplivala mleta guma oz. izdelki, ki so nastali iz mlete gume, kot so recimo razne atletske steze in igrišča (v našem primeru travnik), je pa dokazano, da so sestavine gume rakotvorne in povzročajo mutacije celic. Na tem področju so nujne dodatne raziskave. Malo je tudi raziskav, ki ugotavljalo vpliv na naravo, posebej na vegetacijo in živali. Je pa jasno, da bo guma v zemlji zavirala normalno rast vegetacije. Dokazano je torej, da mleta guma ni povsem inertna in da v okolje spušča kemične snovi. (povzeto iz poročila http://www.ardeacon.com/pdf/Assessment_Environmental_Toxicity_Report.pdf (2006)

3 Responses to Albin Brencl v oddaji »Prava ideja«

  1. JazTiON pravi:

    Vse kar lahko rečem je “KATASTROFA” kako lahko takšna oseba pride v takšno oddajo ? Oddajo sem gledal večkrat večinoma same ogleda vredne tematike a ta je za na grmado prav tako g. Brencl

  2. BorutB pravi:

    Nasprotno, odlična oddaja. Neoliberalist- a to je tako kot je bilo v komunizmu, če so te ozmerjali s tehnokratom?

  3. dejko pravi:

    dobra oddaja je bila z albinom. škoda, da je lokalna skupnost toliko proti njemu, namesto da bi skupaj z njim kaj zaslužila. zelo nekonstruktivno se ga lotevate.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: