Moj kraj, brezplačnik, ki je vznemiril

Podjetje Saubermacher načrtuje obnovo centra za ravnanje z nevarnimi odpadki v Kidričevem

Zadnje leto si bodo prebivalci občine Kidričevo zagotovo zapomnili po kar nekaj z okoljevarstvom povezanih dogajanj, in čeprav vse kaže, da center za predelavo odpadnih avtomobilskih gum v prihodnje v Lovrencu ne bo (več) deloval, je celovita obnova centra za ravnanje z nevarnimi odpadki na dvorišču Taluma še vedno aktualna, nanjo se podjetje Saubermacher tudi pripravlja.

Potem ko so člani Nestrankarskega gibanja za Kidričevo ostro nastopili proti obnovi, saj so prepričani, da ta vključuje tudi širitev centra, in zbrali več kot 500 podpisov občanov, ki jih v njihovem prizadevanju podpirajo, so tudi v podjetju Saubermacher spoznali, da z načrtovano, skoraj tiho posodobitvijo centra ne bo nič, in zato so nazadnje, pred mesecem, na naslove 2300 gospodinjstev poslali brezplačnik Moj kraj, v njem pa predstavili svoje podjetje, center za ravnanje z nevarnimi odpadki v Kidričevem in seveda opisali načrtovano investicijo. Da gre za brezplačnik, ki s svojo vsebino podpira posodobitev centra, je razumljivo, nekoliko manj, da so ga opremili z občinskim grbom, kar je še posebno zmotilo Branka Štrucla, vodjo Nestrankarskega gibanja za Kidričevo.

“V omenjenem, po občinskem grbu sodeč, občinskem časopisu so tudi neresnične in zavajajoče izjave, po naši presoji pa župan Anton Leskovar s tem časopisom nadaljuje svojo strankarsko politiko, saj ni nobena skrivnost, da je prvak SDS. Saubermacher je ta časopis izdal z žegnom župana, njegov edini namen pa je propagiranje centra za ravnanje z nevarnimi odpadki. Vsebina člankov je enostranska in neobjektivna, v časopisu nastopajo ljudje, ki so blizu županu, v oči bode ravnateljica osnovne šole, ki bi morala stati na strani tistih, ki varujejo okolje,” pravi Štrucl in dodaja, da so ministrstvo za okolje in prostor že nekajkrat opozorili na zahtevo Kidričanov, da so stranka v postopku pridobivanja gradbenega dovoljenja, vendar jim to odgovarja, da podjetje Saubermacher za izdajo gradbenega dovoljenja še ni zaprosilo. “Mi smo se obrnili tudi na državni zbor, kjer nam člani odbora za okolje sporočajo, da je na lokalni skupnosti, da ta razpiše referendum, na katerem bi naši ljudje lahko izrazili svoje poglede na prihodnost centra. Bomo pa v začetku prihodnjega leta tudi zares začeli ukrepati in podali pobudo za razpis referenduma, kar pa je župan v preteklosti zavračal, zato bomo, če bo tako samovoljno ravnal tudi tokrat, zahtevali njegov odpoklic,” je oster Branko Štrucl, ki kar ne more verjeti, kako je mogoče z najrazličnejšimi donacijami in sponzorstvi, mednje uvršča tudi brezplačen ogled podobnega centra za ravnanje z odpadki v Avstriji, pridobiti ljudi, “da ti kar pozabijo na demokracijo”.

“Smo podjetje, ki drži obljubo,” pa na očitano odgovarja Rudolf Horvat, direktor Saubermacherja Slovenija, in dodaja, da so se za izdajo brezplačnika odločili, ker so to od njih pričakovali prebivalci občine Kidričevo. “Časopis je del obljube o vestnem in ažurnem obveščanju javnosti z dogajanjem in s potekom obnove. Bralcem smo ponudili v branje in presojo vse naše delo, vsebino pa obogatili še z izjavami tistih, ki med občani uživajo ugled. K ustvarjanju tega našega brezplačnika smo povabili tudi Branka Štrucla, vendar se ta našemu povabilu (spet) ni odzval. V imenu nestrankarskega gibanja za Kidričevo deluje proti našemu centru, žal pa ne privoli v soočenje, ki bi bilo za vse nas dobrodošlo,” pravi Horvat in vabi vse, ki še vedno dvomijo v zapisano in doslej slišano, da potrkajo na njegova vrata in si pridobijo informacije kar iz prve roke.

Za izdajo gradbenega dovoljenja podjetju Saubermacher je, pravijo v ptujski upravni enoti, pristojno ministrstvo za okolje in prostor. “Tako je, ker gre za center, kjer so prisotni nevarni odpadki. Ker pa mora podjetje v času pridobivanja vseh soglasij pridobiti tudi okoljevarstveno, smo postopek pridobivanja tega v imenu ministrstva vodili mi, kar je povsem ustaljena praksa, saj smo lokacijsko bliže samemu objektu. Nismo pa mi tisti, ki soglasje izdamo,” razlaga Metod Grah, načelnik Upravne enote Ptuj. Agencija RS za okolje je Saubermacherju okoljevarstveno dovoljenje že izdala, v njem pa med drugim zapisala, kako velik sme biti center, ki, kot je mogoče razumeti, gradbenega dovoljenja še ni izdalo.

Podjetje Saubermacher pa je pred mesecem izdalo brezplačnik Moj kraj, a je nekatere zbodel občinski grb na naslovnici. “Sam v tem ne vidim nič spornega, pač pa gre za izpolnitev obljube, ki jo je podjetje dalo našim občanom. Zahtevali smo transparentno obveščanje in delovanje, zdaj so poskrbeli za to, pa nekateri spet niso zadovoljni. Kot občina dobro sodelujemo z vsemi podjetji, ki delujejo na našem območju, saj ta zaposlujejo naše ljudi in čisto normalno se mi zdi, da med nami poteka normalen dialog in da, kolikor se pač da, skupaj načrtujemo tudi naš skupni razvoj,” dodaja Anton Leskovar, župan občine Kidričevo.

SLAVICA PIČERKO PEKLAR

Objavljeno v Večeru, v sredo, 28.12.2011

Vir: http://www.vecer.com/clanekpod2011122805727583

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: