Prednost ureditvi vaških središč

S cestno, kanalizacijsko in drugo infrastrukturno gradnjo imajo povsod dovolj dela, a v občinah na Ptujskem in Dravskem polju skrbijo tudi za urejeno krajinsko podobo

V občinah na Dravskem in Ptujskem polju, Hajdini in Kidričevem pa v Dornavi, Gorišnici in Markovcih, bodo to leto nadaljevali že začete gradnje kanalizacijskega omrežja, hkrati pa bodo povsod poskrbeli še za drugo infrastrukturno posodobitev. Prebivalci teh občin se tako lahko nadejajo novih moderniziranih cestnih odsekov, kjer bo poskrbljeno tudi za varnost pešcev in kolesarjev in bodo ob teh poteh v prihodnje zagorele še obcestne luči. Kot poudarjajo župani prav vseh petih občin, bodo v tem investicijskem letu dajali prednost naložbam, za katere bo mogoče pridobiti razvojna sredstva tako iz državnih kot iz evropskih virov.

V občini Hajdina bodo ob gradnji kanalizacijskega omrežja na Sp. in Zg. Hajdini to leto vso skrb namenili še urejanju vaških središč, saj so skupaj z vaškimi odbori že dorekli njihovo prihodnjo urejenost, ki poudarja krajinsko podobo kraja. To zagovarjajo tudi drugi prebivalci te občine, kjer sicer ogromno energije, pa tudi denarja, namenjajo kulturno-družabnemu in športnemu življenju na vasi. “Skupaj z državo se pripravljamo na preureditev križišča v krožišče v bližini gasilskega doma na Hajdini, kar naj bi pripomoglo k večji prometni varnosti na omenjenem cestnem odseku,” je pred novim letom svojim krajanom sporočil župan Stanislav Glažar.

Njegov kolega s Ptujskega polja Jožef Kokot napoveduje rušitev vaškega zadružnega doma, kjer bodo v prihodnje zgradili stanovanjsko-poslovni objekt, uredili pa tudi njegovo okolico, tako da bo pogled na občinsko središče tudi z glavne ceste prijaznejši. V Gorišnici bodo to leto del proračunskega denarja namenili za pridobivanje zemljišč in dokumentacije za začetek gradnje osrednjega športnorekreacijskega centra, ki bo namenjen tako šolskim kot društvenim potrebam v tej občini, kjer bodo nadaljevali tudi gradnjo kanalizacijskega in namakalnega omrežja.

Pri sosedih, v občini Markovci, je konec lanskega leta gradnja poslovno-stanovanjskega objekta že stekla in pričakovati je, da se bodo ob letu tam že postavili z urejenim vaškim središčem. Kot napoveduje župan Milan Gabrovec, se pripravljajo na začetek gradnje vrtca, ki naj bi mu v prihodnjih letih sledila še gradnja nove šole, v prihodnje pa tudi doma upokojencev. Tudi na širšem območju markovske občine hkrati s kanalizacijskim omrežjem posodabljajo cestno omrežje, še posebno skrb pa namenjajo kolesarskim potem. Razmišljajo o ureditvi mansarde nad občinsko stavbo, kjer želijo urediti stalno etnografsko zbirko, nared pa so tudi vsi načrti za gradnjo centra za medgeneracijsko druženje v Stojncih.

V občini Kidričevo, kjer so se preteklo leto najbolj razveselili otvoritve nove športne dvorane, bodo to leto nadaljevali gradnjo sekundarne kanalizacije, poskrbeli za modernizacijo nekaj cestnih odsekov, upajo pa tudi, da bodo uspešni na razpisu za ureditev centra Cirkovc. Med pomembnejšimi investicijami, je prepričan župan Anton Leskovar, je zagotovo gradnja novega zdravstvenega doma v Kidričevem, na občini iščejo tudi možnosti za ureditev strehe na dvorcu Šterntal in snujejo načrte za nadaljevanje revitalizacije Boldirjeve jame, kjer bi radi uredili učilnico v naravi.

V občini Dornava, kjer so pretekla leta veliko denarja namenili gradnji kanalizacije in cestnim posodobitvam, med večje investicije pa sodi tudi nakup novega avtomobila za gasilce v Žamencih, se zdaj pripravljajo na začetek gradnje kulturnega doma v soseščini občinske stavbe, kjer naj bi bilo dovolj prostora tudi za lekarno in gostinski lokal. Več denarja kot v preteklosti, napoveduje župan Rajko Janžekovič, bodo to leto namenili gasilcem za njihove dejavnosti, tudi za nakup novega gasilskega avtomobila za dornavske prostovoljce, v pripravi pa je še dokumentacija za gradnjo vaško-gasilskega doma v Mezgovcih.

SLAVICA PIČERKO PEKLAR

 Objavljeno v Večeru, v četrtek, 5.1.2012

Vir: http://www.vecer.com/clanekpod2012010505730475

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: