Orkester za vse priložnosti

Iz rubrike »Smo se kar povabili …«

Pihalni orkester Talum Kidričevo je s svojim igranjem že zdavnaj prestopil tovarniške meje

“Zanesenjaki tistega časa, zaposleni v kidričevski tovarni v izgradnji, so leta 1948 sklenili sestaviti glasbeno skupino. Instrumente so dobili tudi tako, da so del svojih plač namenili za nakup. V letih delovanja je tovarniški orkester Kidričevo postal nezanimiv za mlade glasbenike,” preberemo v Zborniku občine Kidričevo, kjer zapis o Društvu Pihalni orkester Talum Kidričevo sklene spoznanje, da pihalni orkester zadnjih dvajset let vodi Stefan Garkov, akademski glasbeni dirigent, ki z njim dosega vse bolj vidne rezultate. Vmes, dodaja Maja Majcen, predsednica društva, je orkester doživel pomladitev in zdaj skupaj igrajo godbeniki stari od 13 pa vse do 79 let, kolikor jih šteje tubist Franc Zajc. “V začetku devetdesetih let, malo pred mojim prihodom, je orkester dobil novega dirigenta, s katerim so se naši godbeniki dobro ujeli in začeli na vso moč vaditi. Takrat smo v okviru društva ustanovili tudi glasbeno šolo, saj smo skupaj z dirigentom Garkovom, ki ima izjemen posluh za delo z orkestrom, ugotovili, da je potreben podmladek, ki bi z več glasbenega znanja bil kos vsem želenim nalogam, ki jih je bilo treba opraviti do resnično dobrega igranja,” pravi Maja Majcen, ki je v pihalnem orkestru začela igrati že pri trinajstih in tako skupaj z vrstniki, godbeniki kar preigrala včasih burna najstniška leta. “V orkestru smo nadvse ponosni na medgeneracijsko sožitje in druženje. Izjemno dobri prijatelji smo postali v vseh teh letih igranja, nekateri smo v orkestru spoznali svoje življenjske partnerje, drugi ostajajo naši člani, čeprav so končali najrazličnejše fakultete in opravljajo zahtevna dela tudi več deset kilometrov od Apač, kjer imamo vaje. Običajno te opravimo dvakrat tedensko, ob sredah zvečer in sobotah dopoldne, pred večjimi nastopi se odpravimo še na intenzivne vaje. Največ nastopamo v domačem okolju, ob prazniku in različnih dogajanjih seveda tudi v tovarni Talum Kidričevo, ki ostaja ‘naša’ že več kot 60 let. Nastopamo v Kidričevem, že od vsega začetka odigramo zdaj že tradicionalno prvomajsko budnico, spremljamo tudi občinske prireditve v sosednjem Majšperku in na Hajdini. Vsako leto se udeležimo medobmočne revije pihalnih orkestrov, večkrat smo gostovali na festivalih na Madžarskem, Avstriji, Italiji, Slovaški pa tudi v domovini našega dirigenta, Bolgariji. Upamo, da se letos spet odpravimo na enotedensko gostovanje v Španijo,” našteje Maja Majcen, že osem let predsednica kidričevske godbe.

Pihalni orkester Talum Kidričevo, v rdeče-črnih prazničnih oblekah, decembra vabi na zdaj že tradicionalne praznične koncerte. V kidričevski dvorani se takrat zberejo ljudje od blizu in daleč, da jih je nemogoče prešteti, vsi z željo, da se prepustijo glasbi, ki človeka kar ponese. Vsako leto godbeniki pripravijo za svoje poslušalce še kakšno glasbeno-plesno presenečenje in takrat navdušenje kar ne pojenja. “Lepo je igrati za tako pozorno občinstvo ki nas spremlja iz leta v leto, izjemni poslušalci so, vedo, kaj je dobra muzika, saj smo skupaj odraščali v glasbenem svetu,” dodajajo kidričevski godbeniki, ki so ponosni na 64 let svojega delovanja, še posebno srečni pa, ker so pred dvajsetimi leti v svoj krog privabili akademskega dirigenta Stefana Garkova. “Smo tovarniški orkester, Talum nam s financiranjem omogoča delovanje, čeprav je zdaj med nami le Drago Švagan, ki je zaposlen v tej kidričevski tovarni, a morda se bo spet obrnilo drugače in bodo pot do nas našli tudi delavci Taluma,” pravi Majcnova, ki je skupaj s svojimi godbeniki prepričana, da bodo tudi v prihodnje igrali melodije za dušo poslušalcev in glasbenikov in jih bo še slišati tudi na kakšnem promenadnem koncertu sredi Kidričevega.

“Edino, kar nas tare, je, da nimamo lastnega prostora. Včasih smo vadili v stari kidričevski kinodvorani, potem nekaj let v eni od večjih pisarn Taluma, zadnja leta gostujemo v vaško-gasilskem domu v Apačah, za kar smo hvaležni kidričevski občini. Ker imamo kar nekaj društvenih instrumentov, pa gore notnega materiala, oblek in vsega, kar godba potrebuje za igranje, bi si želeli lasten prostor, ki bi združeval ‘skladišče’ in vadbeni prostor. Verjamemo, da se bo enkrat obrnilo na bolje in se bomo postavili ne le z dobrim igranjem, pač pa tudi s prostori, kot je treba,” dodajajo člani Pihalnega orkestra Talum Kidričevo, ki jim kaže kdaj prisluhniti in se skupaj z njimi radostiti nad odigranim.

SLAVICA PIČERKO PEKLAR

Objavljeno v Večeru, v soboto, 28.1.2012

Vir: http://www.vecer.com/clanekpod2012012805740615

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: