Tudi trava je smrtno nevarna droga

V večnamenski dvorani v Kidričevem so v četrtek, 26. januarja, pripravili družabni večer pod naslovom Nariši nov dan, na katerem so udeležence opozarjali na nevarnosti in sodobne pasti odvisnosti od drog ter druge oblike zasvojenosti.

Kot je pojasnil Bojan Kodelja, vodja kampanje NE-ODVISEN.SI in voditelj večera, potujejo s programom Neodvisen.si po vsej Sloveniji že več kot dva meseca, v četrtek, 26. januarja, pa so z njim ves dan gostovali tudi v občini Kidričevo. Dopoldne so se najprej družili z učenci iz druge, nato pa še iz tretje triade OŠ Borisa Kidriča v Kidričevem, zvečer pa so v dvorani pripravili še druženje z drugimi občani.

Udeleženci večera so z zanimanjem prisluhnili uvodnemu nagovoru predsednika države dr. Danila Turka, ki je prek velikega platna otrokom, staršem in učiteljem sporočil, da nas življenje v vseh starostnih obdobjih postavlja pred različne preizkušnje, kar nam omogoča, da se razvijemo v odgovornega in zdravega človeka. Nekaj spodbudnih besed in koristnih napotkov o življenju in družini kot osnovni celici vzgoje je zbranim namenil tudi župan občine Kidričevo Anton Leskovar, nato pa so si skupaj ogledali priložnostni poučni film Jurija Zrneca, ki govori o zasvojenosti in odrekanju.

Zelo zanimivi pa so bili v svojih pričevanjih gostje večera. O pomenu družine, vzgoje in medsebojnega spoštovanja je govorila višja državna tožilka Vlasta Nussdorfer, ki je tudi predsednica društva Beli obroč Slovenije, in je vsem staršem toplo priporočila, da si temeljito preberejo knjigo Alice Miller z naslovom Upor telesa, saj ta govori predvsem o pomenu prave vzgoje otrok. Kot je poudarila Nussdorerjeva, je naloga družine oziroma staršev, da otroka pospremijo na pravo pot odraščanja, morajo mu nuditi osnovna spoznanja o tem, da je treba včasih tudi potrpeti, sprejeti bolečino, se marsičemu odreči in znati živeti samostojno. Le tako bodo lahko, ko bodo odrasli, tudi sami postali dober partner in starš.

Vodja ambulante za zdravljenje odvisnosti v Novi Gorici Miha Kramli, ki se poleg izobraževanja in vzgoje ukvarja s sistemsko družinsko terapijo na področju zdravljenja odvisnosti, je sicer priznal, da je ni družine, v kateri ne bi prihajalo do konfliktov in vročih trenutkov. Vendar je zelo pomembno, da po vsakem prepiru pride do čustvene pomiritve zakoncev oziroma sprtih. Pri pravilni vzgoji otrok pa je izredno pomembna miselna enotnost staršev, saj potem otrok ne bega.

Zelo zanimiv je bil tudi kriminalist Gregor Simerl, ki na PU Maribor deluje v skupini za preprečevanje odvisnosti od drog. Poudaril je, da žal danes otroci vedo o drogi več kot njihovi starši. Najbolj zaskrbljujoče pa je, da se dandanes z drogami srečujejo mladi že v osmem ali devetem razredu osemletke in da je droga prisotna že tudi na Ptuju in v Kidričevem. Poleg vse večje nevarnosti drog pa pomeni vse večjo nevarnost tudi zasvojenost z računalniki oziroma raznimi spletnimi stranmi, prek katerih so otroci izpostavljeni tudi vse večjemu nasilju. Sicer pa je kriminalist s seboj prinesel tudi torbo s kopijami različnih oblik droge, ki jo preprodajalci ponujajo na našem tržišču, kar je bilo za obiskovalce še posebej zanimivo in predvsem vzgojno.

V razpravi smo slišali, da starši v nobenem primeru ne smejo dopustiti, da bi bil vpliv ulične družbe mladih močnejši od vpliva staršev, pri vzgoji pa niso pomembni le koristni nasveti in nauki, ampak predvsem dobri zgledi. Opozorili so tudi na naraščanje nasilja nad starši, za kar je po mnenju stroke v glavnem kriva napačna in pomanjkljiva vzgoja staršev, ki se ne zavedajo, da so oni tisti, ki morajo postavljati merila in pogoje, ne pa da to počno njihovi „razvajeni“ otroci. Ob vseh drugih negativnih oblikah zasvojenosti pa so opozorili tudi na zasvojenost z negativnimi informacijami, česar so mediji zadnje čase posebej vešči. Pri tem se ne zavedajo, da so ljudje z negativnimi in slabimi novicami že dobesedno nasičeni in da zelo pogrešajo določeno mero optimizma, ki najbolj ogroženim vrača voljo do dela in normalnega življenja.

Kriminalist in psiholog pa sta posebej poudarila, da je napačna miselnost nekaterih staršev, da „trava“ (posušena indijska konoplja) ni tako nevarna kot druge droge. „Trava je smrtno nevarna droga, saj se je od leta 1970 zaradi raznih dodatkov spremenila več kot 13-krat in je še posebej nevarna v kombinaciji s pitjem alkohola!“

Kidričevo, 07.02.2012

Martin Ozmec

Vir: http://www.tednik.si/tudi-trava-je-smrtno-nevarna-droga

Advertisements

One Response to Tudi trava je smrtno nevarna droga

  1. Zofija pravi:

    Naslov je pretirano senzacionalističen. O tem, ali je uporaba marihuane lahko smrtonosna, strokovno pišejo na tem naslovu http://medicalmarijuana.procon.org/view.resource.php?resourceID=000145

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: