Nove lokacije zbirnih centrov za odpadke

Občine morajo zagotoviti lokacije za ureditev zbirnih centrov ločeno zbranih odpadkov. Kot kaže, jim iskanje primernega prostora ni povzročalo večjih težav

Skupna občinska uprava občin v spodnjem Podravju je te dni predstavila predvidene lokacije zbirnih centrov ločeno zbranih frakcij odpadkov na območju spodnjega Podravja. Postavitev zbirnih centrov zahteva odredba o ravnanju z ločeno zbranimi frakcijami, ki občinam nalaga, da v okviru javne službe uredijo zbirne centre, opremljene za ločeno zbiranje papirja in lepenke, stekla, plastike, odpadkov iz kovin, lesa, oblačil, tekstila, jedilnega olja in maščob, barv, črnila, lepil in smol, ki ne vsebujejo nevarnih snovi, pa detergentov, baterij in akumulatorjev ter električne in elektronske opreme ter kosovnih odpadkov. Na območju vsake občine in za vsako naselje z več kot osem tisoč prebivalci je tako treba urediti najmanj en zbirni center, ki pa ga ni treba urediti na območju občine, ki ima manj kot tri tisoč prebivalcev, če je v okviru javne službe zagotovljeno, da povzročitelji komunalnih odpadkov lahko ločeno zbrane frakcije oddajo najmanj na enem zbirnem centru na območju sosednjih občin. Za naselje z več kot 25 tisoč prebivalci je treba urediti najmanj dva zbirna centra, v naseljih z več kot 100 tisoč prebivalci pa najmanj en zbirni center na vsakih 80 tisoč prebivalcev.

Postavitev ustreznega zbirnega centra zahteva ustrezno lokacijo, ki jo morajo zagotoviti občine, kar so te v preteklih mesecih že storile, in tako je predlagano, da prebivalci ptujske mestne občine kot zbirni center uporabljajo kar obstoječi Center za ravnanje z odpadki Gajke, kamor naj bi ločeno zbrane frakcije odlagali tudi prebivalci občin Dornava, Juršinci in Desternik. Že urejeni in delujoči zbirni center imajo tudi v občini Kidričevo, v prihodnje pa bodo zbirne centre ločeno zbranih frakcij uredili še v vseh drugih občinah na Ptujskem. Tako so na Hajdini primerno lokacijo za postavitev centra določili vzhodno od pokopališča, ob železniški progi. Občina Videm načrtuje zbirni center urediti na lokaciji tamkajšnje obrtne cone, kamor naj bi ločeno zbrane odpadke vozili tudi iz sosednje občine Podlehnik. Občina Markovci bo zbirni center uredila v obstoječi obrtni coni Novi Jork, občina Trnovska vas pa razpolaga z lokacijo v okviru obstoječega režijskega obrata v Trnovski vasi, na katerega se lahko naveže tudi sosednja občina Sveti Andraž. Občina Žetale načrtuje postavitev zbirnega centra v katastrski občini Dobrina, v Cirkulanah pa so primerno lokacijo našli kar znotraj katastrske občine. Sosednja haloška občina Zavrč naj bi zbirni center postavila v katastrski občini Gorenjski Vrh, v občini Gorišnica so se odločili za gradnjo v katastrski občini Zamušani. Na območje katastrske občine Lešje naj bi v prihodnje ločeno zbrane frakcije odvažali prebivalci občine Majšperk. Edini, ki do prvih februarskih dni še niso določili ustrezne lokacije za zbirni center, so v občini Duplek, kjer postopek izbire primernega kraja za postavitev zbirnega centra ločeno zbranih frakcij še poteka.

Skupna občinska uprava občin v spodnjem Podravju predlaga, da se za ureditev vseh zbirnih centrov za vključene občine zagotovijo sredstva iz proračunskega sklada v okviru proračuna Mestne občine Ptuj, iz katerega se financirajo tudi vse investicije v Cero Gajke in po odškodninski pogodbi. Trenutno, tako pripravljavci predloga, poteka proučevanje finančnih in pravnih možnosti za predlagano izvedbo predloga. Izračuni kažejo, da bo gradnja nivojskega zbirnega centra stala 190 tisoč evrov, postavitev centra z zvišanim vsipnim nivojem pa je še dražja, saj znaša 250 tisoč evrov.

SLAVICA PICERKO PEKLAR

 Objavljeno v Večeru, 9.2.2012

Vir: http://www.vecer.com/clanekpod2012020905745031

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: