Koncesija za odpadke

Do maja naj bi v vseh občinah na Ptujskem sprejeli odloke o načinu ravnanja z odpadki, maja razpisali koncesijo in do jeseni izbrali izvajalca

Župani in njihovi predstavniki, ki so se udeležili marčevskega kolegija županov spodnjega Podravja, so največ svojega časa tokrat namenili podelitvi skupne koncesije za ravnanje z odpadki, saj želijo še pred jesenjo koncesionarja tudi zares izbrati in izvajanje te javne gospodarske službe urediti v skladu z veljavno zakonodajo.

Maja razpis skupne koncesije?

V prihodnjih tednih bodo tako na sejah posameznih občinskih svetov razpravljali o sprejetju odloka, v katerem bo opredeljen način ravnanja z odpadki, ki je zdaj, po vseh pripravah, usklajen tudi z zakonom o varstvu okolja. Izhodiščnemu aktu, ki je, kot poudarjajo njegovi pripravljavci, že nared, bo sledil razpis koncesije, kar naj bi se, če bodo v občinah sledili načrtovanemu toku dogajanj, zgodilo že v maju. Izbrani koncesionar naj bi zaupano gospodarsko javno službo potem opravljal 15 let, kar pa se zdi županu občine Gorišnica predolgo obdobje, zato je predlagal, tokrat kar pisno, naj bo koncesija podeljena za obdobje petih let z možnostjo podaljšanja. “Iz izkušenj vem, da je mogoče ugodnejšo ceno za izvajanje neke javne službe doseči, če koncesijo podeljujemo za daljše obdobje, zato menim, da je 15 let dobra odločitev,” pa je menil Rajko Janžekovič, župan Dornave, in z njim se je strinjal tudi juršinski župan Alojz Kaučič. Damjan Napast, svetovalec župana občine Kidričevo, se je v razpravi dotaknil vprašanja dveh območij, na osnovi katerih naj bi oblikovali cene odvoza odpadkov: “Naša občina leži ravno na meji teh desetih kilometrov oddaljenosti od Gajk, kar pomeni, da naj bi večina naših občanov plačevala več za odvoz odpadkov, obenem je naš zbirni center še v desetkilometrskem krogu, občinsko središče 200 metrov zunaj tega prvega območja in predlagane nižje cene, zato predlagamo, da se oddaljenost od Centra za ravnanje z odpadki Gajke ne upošteva pri oblikovanju cene odvoza smeti.” Podobno predlagajo v vseh občinah, ki so od mesta oddaljene več kot deset kilometrov, obenem pa tiste bližje Centru za ravnanje z odpadki (še) razmišljajo o pričakovani solidarnosti, ki naj bi jo, kot v primeru oskrbe z vodo, sprejeli tudi na področju ravnanja z odpadki.

Ker naj bi po novem na ceno odvoza odpadkov vplivala tudi količina oddanih mešanih komunalnih odpadkov, je predstavnike občin seveda zanimalo, ali se bodo ti tehtali in ali bo cena kljub novemu odloku enaka za vse, ne oziraje se, kako kdo ravna z odpadki. Konkretnih odgovorov na to in podobna vprašanja tokrat niso dobili, zato pa nasvet, naj ljudje začnejo o odpadkih razmišljati že, ko se podajo po nakupih, in izbirajo stvari z manj embalaže oziroma s takšno, ki jo je mogoče kar najbolj ločiti in sortirati že v samih gospodinjstvih. Tehtanja količine komunalnih odpadkov na domačih dvoriščih vsaj v prvi fazi izvajanja javne gospodarske službe tudi po izbiri koncesionarja ne gre pričakovati, se pa kaj takega lahko zgodi kdaj v prihodnje, saj bi bilo treba v naše okolje zgolj prenesti tovrstne izkušnje skandinavskih in nekaterih drugih evropskih držav. Župani so v svojih razmišljanjih še opozorili na strah, da bo preveč ostro zastavljen režim ravnanja z odpadki vplival na povečano rast črnih odlagališč, saj bodo ljudje, da bi ubežali višjim stroškom odvoza, če bi količina odpadkov vplivala na ceno, z odpadki ponovno v večji meri obremenjevali okolje in ustvarjali črna odlagališča, potem pa pač enkrat na leto ali dve sodelovali v akcijah čiščenja okolja.

Da je Slovenija na področju ravnanja z odpadki še v obdobju, ko je treba kar največ ljudi nagovoriti, naj z odpadki ravnajo skrbno in poskrbijo za njihovo čim večje ločevanje že v domačem okolju, je menil ptujski župan Štefan Čelan in spomnil, da količina odpadkov še vedno raste, se je pa zdaj res že zmanjšala količina mešanih odpadkov, a je dolgoročno treba zmanjševati količine vseh, tudi ločeno zbranih odpadkov.

SLAVICA PIČERKO PEKLAR

Objavljeno v Večeru, v sredo, 14.3.2012

Vir: http://www.vecer.com/clanekpod2012031405759790

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: