Na smetišče zgodovine?

Iz rubrike Komentar

Potem ko je v začetku lanskega leta neznano kam iz manjšega parka sredi Kidričevega izginil doprsni kip Borisa Kidriča, ki so ga tjakaj postavili v začetku sedemdesetih let prejšnjega tisočletja, in je tovarna, nekdaj imenovana po Borisu Kidriču, zdaj Talum, poskrbela, da je na novo izdelan spomenik dobil svoje mesto pred vhodom v tovarno, se zdaj z revolucionarjem spet dajejo svetniki občine Kidričevo. Da bi želeli naposled izvedeti, kaj se s preiskavo o izginotju dogaja, je bilo slišati na zadnji seji kidričevskega občinskega sveta, sledilo pa je ostro nasprotovanje nekaj svetnikov, ki kar ne morejo razumeti početja župana. Anton Leskovar, ki ne skriva, da je z revolucionarji iz naše zgodovine že zdavnaj opravil, in si z izginotjem, kot kaže, ni nikdar belil glave, je zdaj naredil še korak naprej in na njegovo ime pozabil tudi pri imenovanju domače osnovne šole. Ta se uradno namreč še vedno imenuje po Borisu Kidriču, a v novih odlokih, ki naj bi jih sprejeli ter z njimi s šolo povezali že desetletja samostojni vrtec, je njegovo ime župan kratko malo izpustil iz imena.

Da tako ne gre in je vendarle za mnenje treba vprašati Kidričane, je bil v razpravi oster Marko Perger. Na Pergerjevo stran je stopil tudi Zoran Žunko, ki je prepričan, da je za mnenje treba vprašati ljudi in šele takrat, ko bodo ti izrazili svoje mnenje, tudi ukrepati. Župan, sila trden mož, ki preveč zvedavim in neposlušnim svetnikom nemalokrat predlaga, naj kar zapustijo zasedanje občinskega sveta, je bil neomajen tudi tokrat, češ, kot prvi mož občine imam vso pravico predlagati tovrstne spremembe. Da so se druge šole in podobni javni zavodi že zdavnaj odrekli poimenovanjem po Kidriču podobnih revolucionarjih, ki so bili aktualni v nekih drugih zgodovinskih obdobjih. “Tovarna se je za brisanje imena odločila že zdavnaj in prav nič spornega ne vidim v tem, da to storimo še mi, ko gre za osnovno šolo, katere ustanoviteljica je občina,” pojasnjuje Leskovar. Na očitke, zakaj se še vedno prav nič ne ve, kam je izginil doprsni kip Borisa Kidriča, in s tem povezana namigovanja, da je morda tudi to povezano z zdajšnjo občinsko politiko in županom samim, pa Anton Leskovar ostro odgovarja, da gre za skrajno podla razmišljanja.

Še dobro, da se za zdaj še nihče vsaj javno ni obregnil ob ime občine, čeprav je slišati tudi tiste, ki menijo, da bi jo bilo najbolje razkosati na dvoje, saj bi se v tem primeru zgodilo, da bi imeli župana, pa ne kraja, kjer bi bil ta tudi prvi občinski mož.

SLAVICA PIČERKO PEKLAR

Objavljeno v Večeru, v sredo, 14.3.2012

Vir: http://www.vecer.com/clanekpod2012031405759791

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: