Blato iz mariborske centralne čistilne naprave bo pristalo v Pleterjah

Občina Kidričevo kakršnemukoli dovozu blata ostro nasprotuje in napoveduje, da bodo naredili vse, da se to ne bo zgodilo

Blato iz mariborske centralne čistilne naprave v Dogošah bo pristalo v Pleterjah v občini Kidričevo, kjer pa ne bo deponirano, ampak le predelano. Medtem ko bo Nigrad poskrbel za nakladanje, prevoz in razkladanje blata, bo za večino preostalega posla poskrbelo celjsko podjetje Vekton, ki mu je Nigrad za zdaj izdal naročilo le za predelavo 350 ton blata. Tega bo Vekton s pomočjo podizvajalca Bolcar, s.p., ki ima v Pleterjah v lasti štiri parcele, obdelal z ekološkim preparatom, potem pa skupaj z mešanico zemeljskega izkopa in gradbenega materiala pripravil umetno zemljino, ki jo bodo uporabili za sanacijo degradiranih tal v enem od gozdov v katastrski občini Pleterje, kjer je nekoč bila neuradna gramoznica. “Bolcar, s.p., bo vršil samo strojno mešanje, za vse ostalo, vključno z dokumentacijo, pa bo poskrbel Vekton. Vse je zelo transparentno, zemljina se bo pripravila v skladu z evropsko direktivo o odpadkih in slovensko zakonodajo. Vsa potrebna dovoljenja smo včeraj predstavili tudi okoljski inšpektorici s Ptuja,” razlaga vodja projekta pri Vektonu Mirko Šprinzer.

A kot kaže, vse vendarle ne bo šlo tako gladko. V občini Kidričevo namreč dvomijo o ustreznosti dovoljenj, predvsem dovoljenja Bolcarja. “Takšna predelava je še bolj problematična, saj bo tam zemljina prišla v stik z okoljem.

Žal Bolcarjevega okoljevarstvenega dovoljenja ne moremo dobiti na vpogled, smo pa danes (včeraj, op. p.) že poslali zahtevo na upravno sodišče, da nam pošlje kopijo. Zoper dovoljenje, ki mu ga je izdalo ministrstvo za okolje, smo se namreč vse okoliške občine pritožile in ministrstvo ga je razveljavilo. Po naših podatkih se je Bolcar zoper to pritožil na upravno sodišče, vendar pa tega, kako je to odločilo, ne vemo, saj nas o tem niso obvestili. Lahko pa vam zatrdim, da bomo v Kidričevem naredili vse, da tega blata v našo občino ne bodo dovažali,” je povedal Igor Premužič iz občine Kidričevo.

IGOR SELAN

Objavljeno v Večeru, v četrtek, 29.3.2012

Vir: http://www.vecer.com/clanekmar2012032905766400

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: