V Kidričevem nočejo starega blata

Inšpekcija bo pregledala dokumentacijo

Odvoz starega blata z mariborske centralne čistilne naprave v Dogošah je podjetje Nigrad tik pred začetkom začasno odpovedalo, je včeraj dejal direktor Srečko Hvauc. Blato naj bi vozili v Kidričevo, vendar na občini temu odločno nasprotujejo.

Prvi mož Nigrada Srečko Hvauc je v ponedeljek povedal, da bodo z odvozom starega blata s čistilne naprave začeli v nekaj dneh, a se je po tem zapletlo. V sredo so se sestali inšpekcija za okolje in prostor ter predstavniki celjskega podjetja Vekton, ki naj bi od Nigrada prevzelo blato.

Vekton ima okoljevarstveno dovoljenje za pripravo in vnos umetne zemljine v tla, je povedal Mirko Šprinzer iz omenjenega podjetja. Sestavini take umetne zemljine sta staro blato in zemeljski izkop iz gradbenih del. Mešanico še biološko obdelajo s preparatom za pospešitev mineralizacije, je pojasnil Šprinzer. Tako pripravljeno umetno zemljino se po njegovem mnenju lahko pod določenimi pogoji vnaša v tla. Po prevzemu blata v Kidričevem bi ga na kraju obdelali in nato vnesli v tla, je dejal Šprinzer in kot lokacijo omenil štiri privatna zemljišča v lasti podjetnika Bolcarja, sicer podizvajalca ene faze del.

Glede sestanka s ptujsko okoljsko inšpektorico je Šprinzer povedal, da so na njem predložili ustrezno dokumentacijo in pojasnili vse postopke. Dejal je, da operativnih del ta teden še ne bo, ker bo verjetno sledil usklajevalni sestanek. Na Nigradu pa je Srečko Hvauc povedal, da si je po njihovih informacijah okoljska inšpektorica vzela še nekaj časa, da prouči, ali je v tem primeru res vse v skladu s predpisi. Če se bo izkazalo, da je vse v redu, bomo takoj začeli voziti blato, napoveduje Hvauc.

Župan Anton Leskovar pa je dejal, da bodo na občini Kidričevo skušali preprečiti dovoz blata na zemljišča v bližini Kungote pri Ptuju, kjer je bila nekoč črna gramoznica. Štiri kilometre od tega mesta je črpališče pitne vode Skorba, je ogorčen Leskovar, ki je povedal, da še proučujejo možnosti in se dogovarjajo z inšpekcijo. Na občini sicer dvomijo o ustreznosti dovoljenj; že pred kratkim so se pritožili na okoljevarstveno dovoljenje, ki ga je dobil podjetnik Bolcar. Njihovi pritožbi je bilo ugodeno, je dejal župan Leskovar.

Smrad pri odvozi ni izključen

Približno 17.000 ton starega blata je na centralni čistilni napravi v Dogošah začasno deponirano od leta 2004, pozneje so blato odstranjevali sproti. V prvi fazi naj bi Nigrad odpeljal 350 ton blata, nato bi odstranjevanje nadaljevali v jesensko-zimskem času. Leon Lozar, direktor podjetja Aquasystems, ki upravlja čistilno napravo, je povedal, da je to blato že več let stabilno in nima opaznega vpliva na okolje. Z mariborske občine so sporočili, da to odstranjujejo prvič, tako da niso izključeni morebitni vplivi na okolje, predvsem smrad.

Miha Rubin

Objavljeno v Delu, v petek, 30.3.2012

Vir: www.delo.si

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: