Bodo morali ukiniti nekatere krajevne urade?

Zmanjševanje obsega sredstev za materialne stroške, ki ga določata ministrstvi za javno upravo in za finance, je udarilo vse upravne enote v Sloveniji. Obseg teh sredstev se jim je v zadnjih nekaj letih v povprečju znižal za 10 odstotkov. Ptujska upravna enota je še leta 2009 za materialne stroške prejela 327 tisoč evrov, leta 2011 pa 280 tisoč, je te dni povedal načelnik mag. Metod Grah. Za leto 2012 pa so jim odobrili le še porabo v višini 226 tisoč evrov ali več kot 50 tisoč evrov manj kot v letu 2011.

Kot vse kaže, bodo morali zaradi varčevanja ukiniti tudi nekatere krajevne urade na Ptujskem, ker ne bodo zmogli več plačevati obratovalnih stroškov zanje. Že nekaj časa pa tudi ni več denarja za cvetlične aranžmaje ob porokah. V strukturi materialnih stroškov daleč največji strošek predstavlja poštnina, čeprav so jih v zadnjih letih že klestili tudi zaradi ukinitve pošiljanja obvestil občanom ob preteku vozniških in prometnih dovoljenj. Med materialne stroške sodijo še stroški ogrevanja, elektrike, čiščenja prostorov in nekateri drugi, pa tudi naročnine za časopis. Lani so za pošiljanje potnih listov, osebnih izkaznic in vozniških dovoljenj plačali 38.266 evrov, letos bodo ti stroški znašali po oceni okrog 100 tisoč evrov, saj naj bi občani s Ptujskega zamenjali okrog 26 tisoč potnih listov, osebnih izkaznic in vozniških dovoljenj. V to številko pa niso zajeti tisti, ki bodo prvič zaprosili za te dokumente, tako da se lahko številka še poveča.

Letošnji obseg sredstev za materialne stroške, ki je že v osnovi nižji za več kot 50 tisoč evrov, ne bo mogel pokriti dodatnih stroškov, ki bodo nastali z menjavo dokumentov in tudi nekaterih drugih. Država se bo morala dogovoriti s svojim podjetjem, ki mu določa cene poštnih storitev, da se bodo lahko vsaj nekateri računi izšli ali pa jih bodo dodatno naprtili občanom, ki morajo tako in tako plačati za vse zgrešene odločitve politike in podjetij. Poštnina za osebno izkaznico in vozniško dovoljenje je 2,1 evra, za potni list 2,3 evra. Ljudem ni mogoče odrekati pravice, da se jim novi dokumenti pošljejo na domače naslove. Lahko jih sicer tudi dvignejo osebno, v teh primerih pa se jim mora izdati vročilnica na listu papirja, kar predstavlja dodatno delo in povečuje vrste pred okenci za vse tiste, ki vlagajo vloge za nove dokumente. Pa tudi v tem primeru stroški poštnine ostanejo, in sicer za pošiljanje od izdajatelja novih dokumentov Cetisa do UE.

Brali bodo le še Uradni list

Čeprav se trudijo, da bi stroške znižali na najmanjšo možno mero, se jim račun ne bo izšel. Kot pravi načelnik UE Ptuj mag. Metod Grah so „ukinili“ vse stroške, ki niso nujni, med te sodijo tudi naročnine za časopise. Obdržali so le pisni izvod Uradnega lista. Odreči pa so se morali Delu, Večeru in Štajerskemu tedniku ter nekaterim strokovnim časopisom (Kmetovalec, Gradbenik, TV-15 …). S tem bodo na letni ravni prihranili 2500 evrov, svoje zaposlene pa prikrajšali za kakšen pogled v časopis in udarno novico. Če bodo sedaj želeli izvedeti, kaj pišejo regionalni in drugi časopisi o njih, si jih bodo morali kupiti sami.
Tudi cvetja na pročelju stavbe Upravne enote Ptuj letos več ne bo, čeprav jih je to stalo le 260 evrov. Že od lani pa tudi ni več denarja za cvetlične aranžmaje pri porokah. Za zdaj so se reševali tako, da so si jih sposojali v Mestni hiši, ko pa bodo tudi tam ostali brez cvetja, se bodo pač morali znajti drugače. Še najbolje bo, da s temi varčevalnimi ukrepi države seznanijo mladoporočence in jim pojasnijo, da je obvezen rekvizit pri porokah po novem tudi cvetlični aranžma. Varčuje pa se tudi pri pogodbah pooblaščencev za sklepanje zakonskih zvez; po novem jih sklepajo za pol leta vnaprej. Za poroke med tednom, ki so običajno ob sredah, je pooblaščenec za sklepanje zakonskih zveze kar sam načelnik UE. V Upravni enoti Ptuj pa so tudi že nekaj časa brez reprezentančnih sredstev; gostom lahko ponudijo samo kavo, ki jo sami kupijo.

Pod varčevalnim drobnogledom pa so tudi krajevni uradi, ki jih je na Ptujskem kar 15, bili pa so ustanovljeni zato, da bi bile storitve javne uprave čim bliže občanom, s tem pa tudi kvalitetnejše. Čeprav za prostore večine krajevnih uradov, razen videmskega, ki domuje v prostorih, ki so last gasilcev, ne plačujejo najemnine, jih stroški njihovega obratovanja letno stanejo okrog 16.500 evrov. Tudi tega zneska ni v letošnjem proračunu UE Ptuj. Ministrstvo za javno upravo jim je že poslalo obvestilo, da se morajo ukiniti vsi tisti krajevni uradi, ki ne izpolnjujejo pogojev. Pogoj pa je, da zaposleni v enem krajevnem uradu sprejme toliko strank kot na sedežu UE. Dogaja pa se, da imajo v nekaterih samo po eno stranko na dan. Od 15 krajevnih uradov bi jih tako dejansko morali ukiniti devet, šest pa bi jih lahko ostalo. Med te sodijo Videm, Majšperk, Gorišnica, Markovci, Destrnik in Kidričevo. Načelnik UE Ptuj Grah pojasnjuje, da se bodo še pred ukinitvijo posameznih krajevnih uradov skušali z župani posameznih občin na Ptujskem dogovoriti glede oprostitev plačila obratovalnih stroškov. Če dogovora ne bo, jih bodo prisiljeni devet ukiniti, ljudje pa bodo morali po storitve, ki bi jih sicer lahko opravili v domačem okolju, ponovno na Ptuj.

Bog pomagaj državi, ko bodo bankrot razglasili vsi njeni državljani.

Ptuj, 6.4.2012

Vir: http://www.tednik.si/bodo-morali-ukiniti-nekatere-krajevne-urade

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: