Mariborski mulj ne bo končal v Kidričevem

Po sestanku na Arsu. Zaplet bo rešen, ostaja vprašanje, zakaj so bila izdana dovoljenja za odlaganje

Več kot 15.000 ton mulja iz mariborske čistilne naprave zaradi večstokrat presežene meje PCB-jev in drugih nevarnih snovi ne bodo odložili v Bolcarjevo gramoznico v Pleterjah pri Kidričevem. Mariborska občina bo morala poiskati drugo rešitev, najbrž sežig v tujini.

Koliko bi to stalo, nam z občine niso odgovorili: odvoz v Kidričevo so ocenili na 850.000 evrov.

Po torkovem sestanku na agenciji za okolje (Arso) je očitno postalo jasno, da tri kilometre do izvirov ptujskega vododvoda ni mogoče odlagati mulja iz čistilne naprave, čeprav bi bil pomešan z dvakratno količino zemlje. Na inštitutu za ekološke raziskave Verico v Velenju včeraj nismo dobili pojasnil v zvezi z njihovo strokovno analizo mulja in mnenjem, da je pomešan z zemljo primeren za odlaganje v gramoznico komaj meter nad podtalnico Dravskega polja. Na podlagi njihove strokovne ocene je bilo namreč celjskemu podjetju Vekton izdano vodno in okoljevarstveno soglasje za takšno mešanje mulja in zemlje in odlaganje v gramoznici sredi kidričevskih gozdov. Vodno soglasje je pozneje ministrstvo za okolje razveljavilo, okoljevarstveno soglasje, ki je višji akt od vodnega, pa je ostalo v veljavi.

Analiza pokazala preseženo dovoljeno mejo PCB-jev

Po neuradnih podatkih je analiza mulja z mariborske čistilne naprave (iz obdobja poskusnega obratovanja) pokazala več stokrat preseženo dovoljeno mejo PCB-jev, katastrofalni so bili menda tudi podatki za fosfor, težke kovine in druge škodljive ostanke. A mnenje Verica je bilo kljub temu pozitivno; tisti, ki dokumente poznajo, so presenečeni tudi nad veliko ažurnostjo izdaje dovoljenj, ki si jih je Vekton menda pridobil v dobrem tednu, medtem ko mnogi drugi ne morejo priti do njih v nekaj mesecih. Iz dokumentov, ki smo jih pridobili v uredništvu, je razvidno, da so k mariborskemu mulju nameravali primešati zemljo iz gramoznice v Spuhlji, ki je bila predvidena za drugo odlagalno polje odpadkov ptujskega Centra za ravnanje odpadki Cero Gajke. Gramoznica je bila last Bolcarjevih, a so jo prodali Surovini Maribor, in prav zaradi tega ptujsko odlagališče nima prostora za odlaganje in že skoraj dve leti čaka na dovoljenje, ali lahko sedanje odlagalno polje poviša za osem metrov.

Občina bo spoštovala odločitev inšpekcije

Na vprašanje, ali bo občina glede na analize blata in napoved, da bodo v Kidričevem fizično preprečili dovoz, poiskala drugo rešitev, so iz kabineta mariborskega župana Franca Kanglerja odgovorili, da bodo ravnali skladno z zahtevami inšpekcijskih služb. Po pojasnilih občine na inšpektoratu še niso končali postopka; a ker so, kot so slišali, navedli kar nekaj razlogov, zaradi katerih odvoz starega blata v Kidričevo ne pride v poštev, je občina Nigradu že naročila, da do nadaljnjega ustavi odvoz blata.

Odvoz starega blata z začasne deponije ob centralni čistilni napravi v Dogošah je občini naročil inšpektorat za okolje in prostor, te dni pa je menda že potekel rok za odvoz, zato je občina prosila za podaljšanje. Prekoračitev roka ne poslabšuje stanja v okolju, pojasnjujejo na občini, saj je blato v Dogošah v urejenem skladišču, vodotesni betonski skledi, ki preprečuje fizični vpliv na okolje, izcedne vode pa so speljane na čistilno napravo. Tudi smradu ni več, saj je blato prekrito z debelo skorjo.

Ena od možnosti je, da bi tudi staro blato odpeljali na sežig, tako kot to počne podjetje Saubermacher s tistim, ki se nabira sproti. Na vprašanje, koliko stane odvoz blata na sežig v Avstrijo, z mariborske občine nismo dobili odgovora, je pa po nekaterih informacijah sežig med najdražjimi rešitvami. Prav cena in tudi varnost bosta glavna dejavnika pri odločitvi o tem, kaj bo občina naredila s starim blatom. Odločitev so napovedali v prihodnjih dneh.

Franc Milošič, Miha Rubin

Objavljeno v Delu, v petek, 6.4.2012

Vir: http://www.delo.si

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: