Tovarniška fotografija Stojana Kerblerja 1965-2007

V zasebni galeriji FO.VI v Strnišču pri Kidričevem so odprli razstavo Tovarniška fotografija Stojana Kerblerja 1965-2007. Številni udeleženci otvoritvene slovesnosti iz Ptuja in okolice pričajo o tem, da gre za izjemen kulturni dogodek.

Kot je ob odprtju razstave v torek, 10. aprila, poudarila dr. Marjeta Ciglenečki, pomeni razstava velik praznik za vse, ki poznajo in spoštujejo mojstra fotografije Stojana Keblerja. Je nekaj posebnega, saj se dogaja v malem kraju pri Kidričevem, v galeriji, ki deluje po zaslugi družine Forbici. Mojstra fotografije ni treba posebej predstavljati, saj gre za izjemnega umetnika, ki je uveljavljen v svetovnem merilu, svoja dela pa je razstavljal tudi na številnih domačih razstavah. Leta 2008 je ob svoji 70-letnici v Ptuju predstavil fotografski cikel Dvorišča, ki sedaj potuje po drugih krajih. Kerbler pa slavi tudi kot izreden redoljub, saj vsa leta skrbno ureja svoj arhiv in ob njegovem pregledu tudi sam pogosto ugotavlja, da je še mnogo fotografij, ki jih velja razstaviti.

Veliko je fotografiral tudi v Talumu, nekdanji TGA Kidričevo, kjer je bil zaposlen od leta 1965 do upokojitve leta 2000, saj je imel edini stalno dovoljenje, da lahko fotografira znotraj tovarniškega kroga. In to lahko počne tudi danes. V bogatem opusu Tovarniška fotografija so razstavljena njegova dela, ki so nastala v času od leta 1965 do 2007. Ena prvih uspešnih fotografij iz tovarne je fotografija Srečanje, ki je potovala po številnih razstavah po vsem svetu.

Tokratna razstava v galeriji FO.VI pomeni prvo celotno pregledno razstavo njegovih tovarniških fotografij. Nedvomno je Stojan Kerbler v svojih 40 letih ustvarjanja pustil veliko fotografij, ki pričajo tudi o zgodovinskem razvoju in najrazličnejših dogodkih v kidričevski tovarni. Današnji turbulentni dogodki dajejo slutiti, da tovarna morda nekega dne ne bo več obstajala, zagotovo pa bodo ostale Kerblerjeve fotografije, ki o delu in življenju v njej veliko povedo.

»Vsaka fotografija ima neko ozadje«

Nekaj spominov na leta v tovarni je obudil tudi avtor Stojan Kerbler. Med drugim je povedal, da je bila v Strnišču, kjer je galerija FO.VI, že pred drugo svetovno vojno glavna prometna žila številnih romarjev na bližnjo Ptujsko Goro. Do Strnišča so se lahko peljali z vlakom, zato domačini temu kraju pravijo tudi Stara postaja. Ta kraj ima Kerbler v spominu tudi po tem, kako je med vojno kot mlad fant s Ptujske Gore gledal v dolino velike dimne gobe, ki so nastajale ob eksploziji letalskih bomb.

Sam se je s tovarno prvič srečal leta 1945, ko jo je obiskal z očetom in se prvič dotaknil ogromnega tovarniškega dimnika, ki se je bohotil daleč naokoli in je bil nekakšen simbol moči tedanje industrije. Tovarna je v veliki meri pripomogla k razvoju delavskega naselja in širše okolice, saj je za mnoge pomenila edini vir zaslužka. Pred pol stoletja je bil tudi sam štipendist tedanje TGA, zato se je pozneje v tovarni zaposlil in zato je v njej v letih ob najrazličnejših dogodkih nastalo izredno veliko fotografij. Vsaka ima za sabo neko ozadje, kar je možno razbrati iz veselih, zaskrbljenih ali v delo zatopljenih, potnih obrazov delavcev, elektrolizerjev, vzdrževalcev, mojstrov. Ob tem je Kerbler poudaril, da se ta kraj in ljudje danes ne zavedajo, kaj vse je tovarna vsa ta dolga leta dajala ljudem, kraju in okoliškim vasem. Dolga leta po vojni so v njej zaposleni imeli najboljše plače, kar je vplivalo na dvig življenjskega standarda in splošen razvoj tako v delavskem naselju Kidričevem kot v bližnjem Ptuju in okoliških vaseh. Ne samo domačini v Kidričevem, tudi okoliški ljudje so imeli tovarno za svojo, velik obisk ob odprtju razstave pa po mnenju umetnika pomeni tudi danes neko spoštovanje do njenih graditeljev ter v njej zaposlenih delavcev.

Da so v Talumu ponosni na nekdanjega dolgoletnega sodelavca Stojana Kerblerja in njegov bogat opus tovarniških fotografij, je poudaril tudi predsednik uprave Marko Drobnič. „Stojanu smo hvaležni, z njegovo umetniško fotografijo o fabriki in njenih ljudeh pa se krepi tudi naša blagovna znamka. Mislim, da smo ena redkih tovarn, ki se lahko s tem pohvali. In vsi mi smo Kerblerju za to zelo hvaležni,« je dejal Drobnič.

Ob odprtju razstave je izšel tudi razstavni katalog, v katerem so poleg spremne besede dr. Marjete Ciglenečki objavljene vse razstavljene fotografije. Razstava Tovarniške fotografije Stojana Kerblerja 1965-2007 bo v galeriji FO.VI odprta do 8. maja.

Strnišče, 17.04.2012

Martin Ozmec

Vir: http://www.tednik.si/tovarniska-fotografija-stojana-kerblerja-1965-2007

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: