Šola v Kidričevem ohranja ime

Občinski svetniki v Kidričevem so v drugo podprli predlagano združitev šol in vrtca. Z odločnim nasprotovanjem so zavrnili predlog župana, da kar “pozabijo” na ime Borisa Kidriča

Če so svetniki občine Kidričevo pred poldrugim mesecem zavrnili odlok o ustanovitvi javnega vzgojno-izobraževalnega zavoda Osnovna šola Cirkovce in enako ravnali tudi pri prvem branju odloka o združitvi vrtca in osnovne šole v Kidričevem, so se pretekli teden odločali v skladu s pričakovanji župana. Predlog, da namesto treh javnih zavodov v šolstvu in predšolski vzgoji že to jesen v občini Kidričevo začneta delovati le dva zavoda, kar pomeni, da se osnovnima šolama v Kidričevem in Cirkovcah pridružita še obe enoti vrtca, je star že dobro leto, zdaj pa ga je večina svetnikov tudi podprla.

“Nobena ravnateljica si predlagane združitve ne želi,” je še pred glasovanjem na posledice svetniške odločitve opozarjal Stanislav Lampič, SD. Jožef Medved, NSi, pa je ugotavljal, da župan odlokov ni spremenil, kot so svetniki predlagali v svoji marčevski razpravi, in je zato nesmiselno glasovanje ponoviti, posebno ker vsi trije zavodi uspešno delajo. Zoran Žunko, LDS, je z malce ironije predlagal, naj glasujejo kar o združitvi vseh treh zavodov v enega, kar bi zagotovo, kot pričakujejo v občini, imelo največje učinke. Še pred glasovanjem o združitvi šole in vrtca v Cirkovcah je Anton Habjanič opozoril na “sum korupcije v primeru, če bo glasovala tudi članica občinskega sveta Ivanka Korez, ki je obenem tudi ravnateljica OŠ Cirkovce.”

Kljub številnim pomislekom v zvezi z ustanovitvijo skupnega vzgojno-izobraževalnega zavoda Cirkovce so svetniki županov predlog podprli in se enako odločili tudi za osnovno šolo v Kidričevem. Se je pa razvnela razprava o imenu šole, ki ga je predlagatelj novega odloka preprosto izpustil oziroma izbrisal iz uradnega poimenovanja šole. Svetniki so že na marčevski seji ostro nasprotovali takemu početju in menili, da o imenu Borisa Kidriča pri poimenovanju šole ne more odločati zgolj župan sam, marveč širša skupnost. Širše razprave v preteklem mesecu ni bilo, a večina tistih, ki se je vendarle javno oglasila, ni podpirala županovega početja, podobno so pretekli teden ravnali tudi svetniki občine Kidričevo. Na predlog Marka Pergerja, SD, so ti glasovali o poimenovanju šole in z veliko večino odločili, naj se šola v Kidričevem tudi v prihodnje imenuje po Borisu Kidriču.

Župana Antona Leskovarja je svetniško početje presenetilo, a njegov predlog, da v okviru obeh osnovnih šol že to jesen začneta delovati tudi enoti za zdaj še samostojnega vrtca Kidričevo, je vendarle dobil podporo občinskih svetnikov. Šola v Cirkovcah bo skupaj s tamkajšnjo enoto vrtca, ki ga obiskuje 90 otrok, v prihodnje skupni javni vzgojno-izobraževalni zavod. Podobno bo kot enotni javni zavod v prihodnje delovala šola Borisa Kidriča, ki bo pod svoje okrilje sprejela že desetletja samostojni vrtec z njegovo kidričevsko enoto, ki jo obiskuje skoraj 200 predšolskih otrok.

SLAVICA PIČERKO PEKLAR

Objavljeno v Večeru, v sredo, 18.4.2012

Vir: http://www.vecer.com/clanekpod2012041805774074

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: