Saubermacher se pripravlja na dela v Kidričevem

Kakih 15 odstotkov v Sloveniji zbranih odpadkov zbere podjetje Saubermacher, ki prihodnji mesec v Ljutomeru uvaja predelavo sveč in se pripravlja na investicije v Lenartu, na Vrhniki in v Kidričevem

Podjetje Saubermacher Slovenija, ki posluje na treh lokacijah, v Murski Soboti, Lenartu in v Kidričevem, ter zaposluje 160 delavcev, je lansko poslovno leto zaključilo z 21,5 milijona evrov celotnih prihodkov, cilj njihovega delovanja pa je tudi v prihodnje uspešno poslovanje v vseh šestih družbah, ki sicer delujejo na območju Slovenije in dajejo delo skupno 346 zaposlenim. “Najbolj pozitivno sta se v preteklem letu razvijali naši dejavnosti odvoz odpadkov od obrti in industrije ter dejavnost prevzemanja nevarnih odpadkov. Likvidnostne težave partnerjev, pa tudi posameznih gospodinjstev v okviru javne službe so se lani prvič po dolgem času pokazale kot izrazita nevarnost za poslovanje podjetja, vendar smo leto z napori vseh zaposlenih vendarle uspešno zaključili,” je na tiskovni konferenci v Mariboru povedala mag. Mojca Letnik, direktorica podjetja Saubermacher Slovenija, in pri tem poudarila, da se število zaposlenih v njihovem podjetju povečuje, izredno zadovoljni pa so tudi s pripadnostjo, saj je več kot petina delavcev v podjetju, ki je v Sloveniji dejavno dvajset let, zaposlenih že več kot deset let.

Skoraj tri milijone evrov za investicije

Lani je podjetje 2,8 milijona evrov namenilo za investicije, med najpomembnejše sodi sortirna linija v centru za ravnanje z odpadki Lenart, ki je vredna kar poldrugi milijon evrov. Zdaj se pripravljajo na celovito posodobitev centra za ravnanje z nevarnimi odpadki v Kidričevem, kjer so v fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja, investicija, razdeljena v dve gradbeni fazi, pa je vredna kar pet milijonov evrov. “Po vseh pogovorih, strokovnih ogledih podobnih centrov v tujini in odločitvi, da lahko gradnjo našega centra v Kidričevem spremlja posebna komisija, v kateri bodo poleg strokovnjakov tudi domačini, pričakujemo, da bomo gradbeno dovoljenje za obljubljeno investicijo v ta center dobili in tudi začeli delo,” je na včerajšnji tiskovni konferenci omenjal Rudolf Horvat, direktor Saubermacherja Slovenija. To je v minulem letu prevzelo 148 tisoč ton odpadkov, na območju celotne Slovenije pa 230 tisoč ton, kar obsega 15 odstotkov vseh v Sloveniji zbranih odpadkov. “Pripravljamo se še na razširitev centra za ravnanje z odpadki v Lenartu in izgradnjo centra na Vrhniki, smo pa te dni začeli uvajati nov način ravnanja z izrabljenimi motornimi vozili. Skrb za ta vozila se z javnih služb prenaša na uvoznike in proizvajalce avtomobilov, ti pa so koncesijo podelili podjetju Ekomobil, katerega soustanovitelj je tudi naše podjetje. Že čez kak mesec bo v Ljutomeru začel delovati tudi obrat za predelavo sveč, kar je rezultat večletnega strokovnega dela na tem področju,” je dejal Horvat, ki je prepričan, da bi na ravni države morali sprejeti strategijo ravnanja z odpadki in pri tem upoštevati, da je Slovenija vendarle majhna država in so temu primerne tudi količine (ločeno) zbranih odpadkov. “Mi se že danes sprašujemo, kakšno bo ravnanje z odpadki čez deset let. Svoje prihodnje delovanje na tem področju pa povezujemo tako s surovinsko kot z energetsko predelavo odpadkov oziroma njihovo izrabo,” napovedujejo v vodstvu Saubermacherja.

Ljudem prijaznejše zbiranje odpadkov

Novi način zbiranja odpadkov od vrat do vrat, ugotavljajo v družbi Saubermacher Slovenija, je pri občanih naletel na dober odziv, sami zdaj tako zberejo kar 45 odstotkov ločeno zbranih komunalnih odpadkov. “Količine odpadkov za nadaljnjo predelavo so se v samo enem letu povečale za petino, posebno pomembna pa je čistost odpadkov, kar je pogoj za njihovo nadaljnjo uporabo v predelovalne namene. Samo lani smo v ločeno zbiranje bioloških odpadkov vključili 1500 gospodinjstev z območja, kjer Saubermacher skrbi za ravnanje s komunalnimi odpadki in njihov odvoz. Mehanska obdelava odpadkov v naših centrih pa omogoča še dodatno zmanjševanje količin odpadkov za odlaganje in pridobivanje materialov za termično izkoriščanje za 15 do 20 odstotkov. Pri tem je pomembno, da novi sistem zbiranja odpadkov ne povzroča večjih dodatnih stroškov za povzročitelje, saj se frekvence zbiranja prerazporedijo, zmanjšajo pa se stroški odlaganja odpadkov,” poudarjata direktorja družbe Saubermacher Slovenija.

SLAVICA PIČERKO PEKLAR

Objavljeno v Večeru, v četrtek, 26.4.2012

Vir: http://www.vecer.com/clanekgos2012042605777952

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: