Čas, ko so ljudje živeli s tovarno

Fotografije Stojana Kerblerja prikazujejo razvoj tovarne TGA iz Kidričevega, poznejši Talum, ki je v dobrih časih ljudem dajala dobro plačano zaposlitev

Do 8. maja bo v Strnišču pri Kidričevem odprta razstava tovarniške fotografije mojstra fotografije Stojana Kerblerja. Slike so bile posnete v TGA – Tovarni glinice in aluminija, poznejšem Talumu v Kidričevem, v letih od 1965 do 2007. Leto 1965 je bilo tudi leto, ko je Stojan Kerbler končal študij elektrotehnike na ljubljanski univerzi in se zaposlil v “fabriki”, kot so tovarni rekli ljudje. Takrat je bil še mlad fotograf, ki pa se je že lahko pohvalil z nekaj uspehi. Danes, z ogromnim umetniškim opusom, izrednim številom razstav in umetniških nagrad (leta 1979 je prejel tudi nagrado Prešernovega sklada za fotografski ciklus Haložani, leta 2010 pa ga je predsednik republike odlikoval z redom za zasluge za vrhunske umetniške fotografske dosežke in za velik prispevek pri uveljavljanju slovenske fotografije v svetu), velja za eno najpomembnejših fotografskih imen pri nas in v svetu. Ob robu razstave je z umetnikom nastal krajši pogovor.

Čeprav so vse vaše fotografije nastale za tovarniškimi zidovi, zelo širok časovni razpon vendarle nekoliko razbije siceršnjo enotnost razstave.

“Drži. Kljub temu pa ves čas prikazujejo razvoj tovarne. Na prvih fotografijah leta 1965 se denimo vidijo aluminijasti hlebčki in metla v elektrolizi, pozneje pa se ti hlebčki spremenijo v drogove, torej v povsem drug proizvod. Ljudi sem slikal do leta 1990. Potem ne več, saj niso bili več tako pristni – niso bili več tako navezani na tovarno kot v času starih elektroliz, ki so me fotografsko zelo zanimale. Po letu 1990 se namreč ni več vedelo, kako dolgo bosta elektrolizi še delovali, zato so v njej delali večinoma najeti delavci. Ti najemniki pa se niso tako zelo čutili s tovarno kot tisti prejšnji. Zato sem se preusmeril na arhitekturo, ki je kvalitetna. Tako sem slikal stavbe glinice, ki je že bila opuščena, a ki še vedno značilno odraža neki čas. Včasih pa sem iskal zgolj likovne elemente.”

Opazno pa je, da v teh vaših fotografijah ni ničesar, kar bi kazalo na ideologijo časa, ki je bil sicer prežet z ideologijo.

“To je pravzaprav značilno zame. Fotografiral sem samo življenje – takšno, kot je bilo. Nikoli nisem bil profesionalni fotograf. Tovarniške fotografije so nastale, ker sem slikal za tovarniški časopis. Sicer niti ne bi imel dovoljenja slikati za tovarniškimi zidovi.”

Kaj lahko v tem času, ko pravzaprav tovarniško delavstvo izginja, pove ta vaša razstava?

“Na eni strani je to zgodovina, je dokument razvoja neke tovarne, ki še vedno živi in ki je danes neprimerno bolj napredna kot v svojih začetkih. Po drugi strani kaže na čas, ko ljudje od te tovarne nikakor niso slabo živeli. Plače so bile dobre, nad slovenskim povprečjem. Res je, da so včasih tukaj delali v težkih pogojih. Po delu pa so se spet prelevili v kmete ali polkmete, ki so lahko zadihali polnih pljuč v zdravem okolju. Spomnimo se samo, koliko hiš je bilo zgrajenih s krediti v tovarni. Ta zaposlitev je za širši prostor Haloz, Dravskega in Ptujskega polja in Ptuja zelo veliko pomenila, tudi za nastajanje manjših podjetij. Znano je tudi, da je marsikateri kader, iskan na Ptuju in drugod, prihajal iz Kidričevega. Tovarna je vplivala na svojo okolico. S tovarno je denimo nastalo celotno blokovsko naselje v Kidričevem.”

Je pa ta čas skoraj v celoti izginil.

“Seveda tega ni več. Predvsem pa ni te navezanosti na tovarno, na obrat, na proizvodnjo. Danes so neki drugi časi, neki drugi interesi.”

SLAVKO PODBREŽNIK

Objavljeno v Večeru, v soboto, 5.5.2012

Vir: http://www.vecer.com/clanekpod2012050505780036

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: