Potomka Stare trte v Starošincah

Ob muzeju podeželja v Starošincah posadili cepič Stare trte z mariborskega Lenta. V spomin na rojaka Toneta Zafošnika bodo domačini še posebej skrbno bdeli nad njeno rastjo

Naj potomka najstarejše vinske trte na svetu, žametna črnina z mariborskega Lenta, lepo raste in čez leta bogato rodi, je na saditvi njenega cepiča v Starošincah rekel Stane Kocutar, mariborski mestni viničar. Z Mihaelom Žitnikom, skrbnikom trte, ki zdaj odganja že v več kot sedemdesetih slovenskih krajih in jo je najti na vseh koncih in krajih sveta, je mariborski viničar ob saditvi cepiča kar počepnil, skupaj z njim pa tudi skrbnik starošinske zbirke podeželja, ob kateri so domačini postavili brajde, da bo ob njih rasla mariborska žametna črnina.

V Starošince, meni župan občine Kidričevo Anton Leskovar, bodo prebivalci občine Kidričevo in drugi obiskovalci teh krajev poslej prihajali še pogosteje. Da naj trta z Lenta združuje ljudi, je domačinom zaželel Kocutar in še poudaril, da je Tone Zafošnik, človek, ki je najstarejšo vinsko trto na svetu pred desetletji obvaroval pred pozabo in izumrtjem, rojen prav v “teh krajih” in je to trta, ki bo, zdaj po njegovi smrti, rasla najbližje njegovi domači vasi. Tudi v spomin na slovenskega vinogradnika, ki je še kako znal s (staro) trto, bodo domačini v Starošincah še z večjo pozornostjo ohranjali spomin na njegovo delo in poskrbeli, da bodo trta in nje sadovi vsem v ponos.

Saditev potomke najstarejše vinske trte pri muzeju podeželja v Starošincah so pripravili člani Turističnega društva Kidričevo, ki med letom vabijo na številne etnografske prireditve, že v preteklosti pa je bilo njihovo delovanje povezano tudi s tistimi ljudskimi običaji, ki so povezani z vinsko trto. Udeleženci tokratnega srečanja na travniku pred muzejem, kjer na starih brajdah že odganjajo domače samorodne trte, so vabili tudi v muzej, ki so ga pred leti uredili ob pomoči Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož. Zdaj si je muzejsko zbirko kmečkega orodja in različnih starih hišnih reči mogoče ogledati, če obiskovalci potrkajo na vrata bližnjega vaščana Mihaela Žitnika, ki zdaj ni le skrbnik muzeja, pač pa tudi vinske trte, žametne črnine. “Vem, da me čaka veliko skrbi in dela, saj si vsi skupaj želimo, da bi cepič žametne črnine, ki nam ga je podarila mariborska občina, tudi v naših krajih bogato rodil, zato prosim vse, ki znate in zmorete, da mi pri vzgoji te dragocene trte pomagate vsak po svojih močeh,” je sovaščane nagovoril Žitnik. Zbranim na prireditvi sredi Starošinc, ki ležijo v osrčju Dravskega polja, so zaplesali veterani Folklorne skupine Vinko Korže iz Cirkovc, zaigrale in zapele so Vesele Polanke, svoje so k veselemu razpoloženju dodali še najmlajši. S starimi vozili, tudi z avtobusom z lesenimi klopmi, pa so saditev trte pozdravili lastniki starodobnikov, člani Veteran kluba iz Maribora.

SLAVICA PIČERKO PEKLAR

 Objavljeno v Večeru, v soboto, 12.5.2012

Vir: http://www.vecer.com/clanekpod2012051205782870

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: