Sanacija divjega odlagališča v Starošincah

Opuščena gramoznica, zadnja leta kraj odlaganja najrazličnejših odpadkov na črno, se nahaja na zemljišču, ki je v lasti Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov, zato bomo njeno sanacijo plačali kar vsi davkoplačevalci

“Ja, tukaj pri nas, na območju občine Kidričevo, je kar nekaj opuščenih gramoznic, v katere so ljudje pred leti začeli odlagati najrazličnejše odpadke; ena takih je tudi le nekaj sto metrov iz naše vasi, na obrobju gozda, in to zdaj sanirajo delavci Čistega mesta Ptuj,” je konec preteklega tedna na vprašanje, kje naj iščem divje odlagališče odpadkov, odgovoril Mihael Žitnik, domačin iz vasi Starošince, ki mu, kot skrbniku vaškega etnografskega muzeja in pred dnevi posajene potomke najstarejše trte na svetu, pač ni vseeno, v kakšnem okolju živijo on in njegovi sokrajani.

To pomlad se je v občini Kidričevo začela sanacija še enega divjega odlagališča odpadkov, tokrat na državnih zemljiščih v Starošincah, o čemer nas je obvestila Irena Šinko, direktorica Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov Slovenije. “Čiščenje komunalnih odpadkov poteka na podlagi odločbe komunalne inšpektorice Mestne občine Ptuj, izvaja pa ga podjetje Čisto mesto Ptuj,” je v sporočilu za javnost zapisala Šinkova in dodala, da bo sredstva za pokritje stroškov celotne sanacije treba zagotoviti iz javnih finančnih sredstev, saj je kot investitor sanacije v skladu s predpisi in izdano inšpekcijsko odločbo določen upravljavec navedenih zemljišč, to pa je Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov republike Slovenije.

Nemarnost nas drago stane

“Vse okoliške prebivalce obveščamo, da so območja, na katerih se izvajajo sanacijska dela, pod poostrenim nadzorom in da je vsako odlaganje odpadnega materiala strogo prepovedano ter bo prijavljeno pristojnim službam,” dodaja Irena Šinko, ki poziva k odgovornemu ravnanju in opozarja na škodljivost divjih odlagališč tako za okolje kot posledično tudi za zdravje ljudi.

“Pozivamo k ničelni toleranci do nelegalnega odlaganja odpadkov, ki postajajo eden največjih problemov današnjega časa. Po podatkih Agencije RS za okolje je na primer v Sloveniji med letoma 2002 in 2008 količina vseh nastalih odpadkov narasla za 55 odstotkov. V letu 2008 je nastalo več kot sedem milijonov ton odpadkov. Ob vseh teh podatkih pa bi se moral vsak državljan zavedati finančnih posledic, ki jih nosijo divja odlagališča. Vsako sanacijo odlagališča, za katerega storilci niso identificirani, moramo namreč posredno financirati iz svojega žepa. Zakon o varstvu okolja namreč določa, da je za odpravo vira čezmernega obremenjevanja okolja in njegovih posledic odgovoren povzročitelj obremenitve, ki pa ga je v praksi zelo težko odkriti, finančno breme odstranitve nezakonitih odlagališč pa v takšnih primerih preide na lastnika oziroma posestnika obremenjenega zemljišča,” je še zapisala Irena Šinko.

Ukrepajo, a pot bo še dolga

Ali je v sanacijo divjega odlagališča odpadkov v Starošincah vključena tudi občina Kidričevo, smo povprašali Damjana Napasta, svetovalca župana, ki odgovarja, da je omenjeno zemljišče v lastni Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov Slovenije, sanacijo je naložila medobčinska inšpekcija, občina pa pri revitalizaciji omenjene zapuščene gramoznice ne sodeluje.

“V primeru divjega odlagališča odpadkov je ukrepala naša medobčinska inšpekcija, ki je naložila Čistemu mestu Ptuj, da poskrbi za sanacijo. Tako ukrepamo v primerih, ko gre za odstranitev komunalnih odpadkov, v primeru na črno odloženih gradbenih in nevarnih odpadkov pa ukrepa okoljska inšpekcija. V prvi fazi se je Sklad kmetijskih zemljišč na naš ukrep pritožil, vendar je bila njihova pritožba zavrnjena, in tako se zdaj izvaja sanacija za celotno črno odlagališče. Mi smo namreč v prvi fazi poskrbeli za odstranitev komunalnih odpadkov, no, zdaj poteka odstranjevanje tudi vseh preostalih,” je pojasnila mag. Olga Fekonja s Skupne občinske uprave Spodnjega Podravja ter dodala, da z okoljskim inšpektorjem dobro sodelujejo in poskušajo poskrbeti za celovito sanacijo vseh divjih odlagališč. Zatika pa se običajno prav zaradi plačila, saj se država rada izmika finančnim obveznostim.

 SLAVICA PIČERKO PEKLAR

Objavljeno v Večeru, v sredo, 23.5.2012

Vir: http://www.vecer.com/clanekpod2012052305787428

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: