Z raziskavo v žepu do želenega razvoja?

V občini Kidričevo so opravili raziskavo, ki kaže, česa si tamkajšnji ljudje želijo in kaj jih v njihovem okolju moti. Več sodelovanja v turistični ponudbi, ki naj temelji (tudi) na tradiciji

“Z raziskavo, imenovano Vizija in strategija občine Kidričevo na podlagi vrednot in stalne participacije občanov, ki so jo v preteklih mesecih za nas pripravili sodelavci mariborskega podjetja Palemid, smo dobili v Kidričevem na mizo dokument, ki nam bo pomagal pri načrtovanju našega prihodnjega razvoja,” je ocenil Anton Leskovar, župan občine Kidričevo, in dodal, da jih je raziskava stala blizu 18 tisoč evrov, skupaj z raziskovalci pa so zadovoljni, ker so v raziskavi aktivno sodelovali tudi domačini in so tako pridobljeni podatki rezultat njihovih odgovorov na vprašanja, povezana z razmerami in vizijami na področju gospodarstva, prometa, okolja, izobraževanja in kvalitete življenja.

“Zdaj vemo, kako življenje v občini, tudi svoj pogled na delovanje občinske uprave ocenjujejo domačini, še pomembneje je, ker smo izvedeli, kaj naši občani pričakujejo od nas oziroma kakšnih razvojnih projektov si želijo,” meni župan Kidričevega. Svetniki, ki so imeli pred dnevi priložnost prisluhniti rezultatom raziskave, ki je potekala na prelomu leta, so delo raziskovalcev pohvalili in ocenili, da bo od zdaj lažje tudi njihovo ravnanje v svetniških klopeh. “V raziskavi je skupaj sodelovalo 476 udeležencev, kar je slaba desetina prebivalcev občine Kidričevo. Med raziskavo smo nadpovprečno angažirane občane vabili na posebno delavnico, kjer je 61 sodelujočih izpolnilo posebej strukturiran vprašalnik, med 200 naključno izbranimi udeleženci smo opravili terensko anketo. O prednostih in slabostih občine Kidričevo smo povprašali tudi sto enega naključno izbranega prebivalca sosednjih občin in dodali še podatke iz ankete, ki smo jo opravili med stotimi prebivalci različnih slovenskih krajev,” pravi mag. Bojan Mažgon, vodja raziskave, v kateri so aktivno sodelovali tudi župan in drugi sodelavci občinske uprave.

Bazen kot prostor druženja in turistične ponudbe

“Med ocenami osmih kriterijev kvalitete bivanja v občini Kidričevo je najboljšo oceno prejela možnost za šport in rekreacijo, visoko še dobra duhovna oskrba in občutek varnosti bivanja. Rezerve prebivalci zaznavajo na področju zdravstvene oskrbe. Najnižjo oceno je v raziskavi dobila stopnja zaupanja v občino oziroma organe občine, ki naj prisluhnejo občanom in jim pomagajo reševati probleme, kar kaže, da tako občinsko upravo kot svetnike na tem področju čaka kar nekaj dela,” je razložil Mažgon in dodal, da pri zdravstveni oskrbi ljudje pogrešajo več zdravnikov in boljše pogoje v zdravstvenem domu, ljudje si želijo tudi več kulturnega dogajanja, radi bi literarni krožek, radi bi časovno daljše dogajanje v Starošincah, večjo aktivnost kulturnih društev, za vzor pa dajejo kulturno življenje v Cirkovcah. “Čeprav anketirani med prednostmi življenja v Kidričevem omenjajo možnosti za športno udejstvovanje in rekreacijo, obenem poudarjajo, da bi bila lahko tovrstna ponudba še boljša, kar povezujejo s ponovno otvoritvijo bazena, obnovo nogometnega igrišča v Lovrencu in z ureditvijo teniškega igrišča z umetno travo. Vprašani pogrešajo več medgeneracijskega sodelovanja, pohvalili pa so delo Rdečega križa. Prebivalci občine Kidričevo bi si v svojem okolju želeli trgovski center z bogatejšo, tudi ponudbo domačih izdelkov. V Cirkovcah bi radi tržnico, kot jo imajo v Kidričevem. Medsosedske odnose Kidričani ocenjujejo kot kar dobre, a si želijo več skupnih akcij in druženj, jih pa moti, ker je med prebivalci v Kidričevem opaziti zavist, so pa medsosedski odnosi v okoliških vaseh pristnejši, kar bi bilo mogoče izboljšati s še več povezovanja, pa naj bodo to pohodi, kolesarjenja, kulturna ali športna druženja,” je navedel podatke iz raziskave Bojan Mažgon, ki je dodal, da ljudje pri varnosti pogrešajo več urejenih pešpoti in kolesarskih poti. Kot v večini podobnih krajev, kot je Kidričevo, je tudi tukaj opaziti porast zlorabe drog, na kar opozarjajo tako domačini kot njihovi sosedje.

Promocija za prepoznavnost

Raziskava kaže, dodaja prof. dr. Vito Bobek iz Palemide, da nadpovprečno angažirani prebivalci kot največji problem, slabost svojega okolja zaznavajo pomanjkanje delovnih mest za visoko kvalificiran kader, težave povzroča še brezposelnost, slabi razvojni programi in odnos do okolja. “Kot priložnost, na katero je treba staviti v prihodnjih razvojnih letih, ljudje prepoznavajo kmetijstvo, obrt in podjetništvo, turizem, pa tudi industrijo. Med prednostmi so anketirani omenjali še tradicijo, pripravljenost za angažiranje in naravne danosti,” je omenil Bobek in povedal, da sosedje Kidričevo (pre)poznajo po Talumu, Boxmarku in dobrih gostilnah, všeč jim je tukajšnja narava, omenjali so tudi prijaznost ljudi, pogrešajo pa večjo turistično ponudbo. Prebivalci preostalih slovenskih občin, ki so jih vključili v raziskavo, so se ob poimenovanju Kidričevega najprej spomnili na Talum, potem na Borisa Kidriča, Boxmark in na Nogometni klub Aluminij, všeč jim je tukajšnja narava, vendar pa občino večina vprašanih pozna bolj slabo, saj občina v preteklosti ni poskrbela za svojo promocijo.

SLAVICA PIČERKO PEKLAR

Objavljeno v Večeru, v sredo, 30.5.2012

Vir: http://www.vecer.com/clanekpod2012053005790330

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: