Referendum o prihodnosti Vrtca Kidričevo?

Svetniki občine Kidričevo so po burnih razpravah podprli predlog o združitvi vrtca in šole. Temu zdaj nasprotujejo člani Pobude za otroka, ki pričakujejo, da bo župan prisluhnil njihovim pobudam

Dr. Silvestra Klemenčič, vodja Pobude za otroka, je včeraj dopoldne županu Kidričevega Antonu Leskovarju predala zahtevo za razpis referenduma, na katerem naj bi volivci odločali o tem, ali naj javni zavod Vrtec Kidričevo ostane samostojen. “Kidričevski občinski svet je na majski seji, na pobudo župana, sprejel nedopustno, nerazumno in nesmiselno odločitev o priključitvi doslej samostojnega vrtca k osnovnima šolama v Kidričevem in Cirkovcah. Vrtec, ki ima kar petnajst oddelkov, so tako razdelili na dvoje in mu odvzeli samostojnost, kar bo po našem mnenju in prepričanju večine staršev predšolskih otrok vplivalo na kvaliteto dela v vrtcu. Prepričani smo, da gre za samovoljno župana in temu nasprotujemo,” je povedala Silvestra Klemenčič, ki dodaja, da je vrtec osnova vsakega nadaljnjega izobraževanja, zato ni vseeno, kako poteka vzgojno-izobraževalni proces, kaj vključuje in kakšne so rešitve, ki mladim dajejo kar največ.

Župan, ki je ob prevzemu pobude poudaril, da za delovanje Pobude za otroka ni vedel, pa odgovarja: “Pobudo bomo preučili in v osmih dneh tudi pripravili odgovor, a naj kar takoj povem, da ne gre za mojo samovoljo, pač pa odločitev občinskih svetnikov, ki so zgolj s tremi glasovi proti podprli sklep o priključitvi vrtca k osnovnima šolama. Svetniki pa, kot vemo, so predstavniki ljudstva in tako pač ne gre za očitano samovoljno ravnanje. Prepričan sem, da bomo na tak način med vrtcem in šolo vzpostavili še večje sodelovanje, ob tem pa zmanjšali tudi stroške delovanja enovitega zavoda. Ravnateljici vrtca smo ponudili delo v tem javnem zavodu, kako se bo pri izbiri pedagoškega vodje vrtca odločila ravnateljica šole, pa za zdaj še ne vem. Vsekakor pa lahko povem, da ne gre za nobeno osebno zamero do zdajšnje ravnateljice vrtca, pač pa za racionalno odločitev, ki so jo podprli tudi naši svetniki. Referendum pa, če bi se zanj odločili, bo občino stal kar 40 tisoč evrov.”

Naj spomnimo, da so svetniki občine Kidričevo v prvem odločanju zavrnili predlog odloka o združitvi vrtca in šole, v drugo so tak predlog podprli, kar pomeni, da naj bi zdaj enoviti Vrtec Kidričevo razdelili na dvoje in desetoddelčno enoto v Kidričevem pridružili tukajšnji, petoddelčni vrtec v Cirkovcah pa k tamkajšnji osnovni šoli.

“Skupaj s svojimi sodelavkami, pri tem pa nas podpirajo tudi starši naših otrok, ostro nasprotujemo predlagani združitvi vrtca s šolama. S tem ne bomo ničesar pridobili, kar se dogaja, pa je posledica meni neznanih osebnih zamer župana, ki je že kot svetnik v prejšnji sestavi občinskega sveta večkrat predlagal tovrstno združitev, ki pa takrat ni uspela. Kot župan zdaj izkorišča moč in položaj, zato ukinja naš samostojni status in pri tem ne izbira sredstev,” je dogajanje komentirala Nežika Šešo, 13 let ravnateljica Vrtca Kidričevo, ki ga obiskuje skoraj 300 predšolskih otrok, kar pomeni, da je dobrih 82 odstotkov vseh predšolskih otrok občine Kidričevo vključenih v organizirano predšolsko varstvo.

SLAVICA PIČERKO PEKLAR

Objavljeno v Večeru, v četrtek, 7.6.2012

Vir: http://www.vecer.com/clanekpod2012060705793409

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: