Proti priključitvi vrtcev k šolama

Vodja gibanja Pobuda za otroka dr. Silvestra Klemenčič je v sredo, 6. junija, kidričevskemu županu Antonu Leskovarju izročila zahtevek za razpis referenduma za razveljavitev dveh občinskih odlokov, ki vključujeta priključitev vrtca Kidričevo k osnovnima šolama Kidričevo in Cirkovce.

Ob izročitvi zahtevka je vodja novo ustanovljenega civilnega gibanja v tej občini dr. Silvestra Klemenčič županu pojasnila, da mu izroča zahtevek petih odstotkov krajanov Kidričevega za razpis referenduma, za razveljavitev občinskih odlokov, ki vključujeta določila o priključitvi vrtcev v Kidričevem in Cirkovcah k obema osnovnima šolama. Ko mu je hotela zadevo podrobneje pojasniti, jo je župan prekinil in ji odvrnil, da prvič sliši za to pobudo, ter dodal, da bodo celotno zadevo preučili in ji v skladu z zakonodajo odgovorili; ob tem pa je Klemenčičevo povprašal tudi po vesti in dejanjih, ki jih počne.

Pobuda za otroka, ki je v štirih dneh zbrala nekaj čez 300 podpisov krajanov Kidričevega, je v svojem zahtevku zapisala, da v skladu z ustavo, ustrezno zakonodajo in občinskim statutom v imenu občank ter občanov občine Kidričevo, ki so pooblastili iniciativo, zahtevajo razpis referenduma o splošnih aktih občine Kidričevo, sprejetih na 14. seji Občinskega sveta Občine Kidričevo, ki je bila 24. maja letos. Ob podani zahtevi apelirajo na župana, da zadrži objavo in izvajanje obeh občinskih splošnih aktov – odloka o ustanovitvi Osnovne šole Cirkovce ter odloka o ustanovitvi Osnovne šole Borisa Kidriča Kidričevo v določbah, ki vsebujejo priključitev posameznih oddelkov Vrtca Kidričevo k osnovnima šolama Cirkovce in Kidričevo, ter da v predpisanem roku pričnejo postopek in razpišejo pričetek zbiranja podpisov za razpis referenduma.

Pobuda za otroka tudi predlaga, da se referendumsko vprašanje glasi: »Ali ste za to, da ostane Javni vzgojno-izobraževalni zavod Vrtec Kidričevo samostojen?«, ob tem pa dopuščajo možnost, da se pred razpisom referenduma o tem še dodatno uskladijo. Sicer pa zatrjujejo, da se vsaj pet odstotkov občank in občanov občine Kidričevo ne strinja z vsebino sprejetih aktov občinskega sveta, in sicer z določbami, ki opredeljujejo priključitev posameznih oddelkov Vrtca Kidričevo k osnovnima šolama, zato zahtevajo razpis referenduma o tem vprašanju.

Ob tem je dr. Silvestra Klemenčič poudarila: »Zahtevamo, da javni vzgojno-izobraževalni zavod Vrtec Kidričevo ostane samostojen in da se zato določbe v zvezi s priključitvijo v sprejetih odlokih izbrišejo oziroma da se po izvedenem referendumu upošteva volja volivcev. Družbeno civilno gibanje Pobudo za otroka smo občani ustanovili zato, ker se s posameznimi določbami omenjenih odlokov ne strinjamo. Zato, ker je svet občine Kidričevo na pobudo župana sprejel nedopustno, nerazumno in nesmiselno odločitev, da priključi Vrtec Kidričevo s 15 oddelki in s skoraj 300 otroki k osnovnima šolama v občini. Zato, ker želimo, na predlog staršev, to za otroke in učence škodljivo odločitev preprečiti. Zato, ker s tem, da se v občini ukine status enovitega samostojnega zavoda, ni podanih nobenih izračunov, primerjav ali raziskav. Zato, ker imata tako vrtec kot osnovna šola svoje specifike, ki jih ni mogoče prezreti in zanemariti. Zato, ker bo z združevanjem tako različnih zavodov glede financiranja, kadrov, organizacije dela in politike vodenja namreč delovanje le-teh manj transparentno, prihranek pa neznaten. Zato, ker bodo izgubili otroci vrtca in učenci šol, ker bodo izgubili starši, saj tako visokega standarda, vključenega v ekonomsko ceno, ne bo več, izgubila pa bo tudi občina. Dejstvo je, da je vrtec osnova vsakega nadaljnjega izobraževanja, zato ni vseeno, kako poteka vzgojno-izobraževalni proces, kaj vključuje in kakšne so tiste rešitve, da bodo naši najmlajši dobili največ, kar lahko. Pogoj za uspešno vodenje vrtca je, da zelo dobro poznaš stroko, zato v Pobudi za otroka sporočamo ljudem, da je predšolska vzgoja izredno pomemben steber v razvoju in v življenju nasploh, zato se kar tako, na pamet, morda zaradi osebnih zamer, morda zaradi minimalnih prihrankov, ne smemo in ne moremo igrati z otroki. Zato se borimo za ohranitev samostojnega Vrtca Kidričevo. Občanke in občani, volivke in volivci imamo pravico sodelovati pri upravljanju javnih zadev, in če se s sprejetjem vsebin splošnih aktov občine ali posameznih delov njihovih določb ne strinjamo, lahko o tem odločimo na referendumu.

Kidričevo, 8.6.2012

Martin Ozmec

Vir: http://www.tednik.si/proti-prikljucitvi-vrtcev-k-solama

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: