Bodo vrtca vendarle priključili k šolama?

Zahtevek za razpis referenduma, ki ga je civilno Gibanje za otroka izročilo kidričevskemu županu, da bi z voljo občanov preverili, ali so za priključitev vrtcev k osnovnima šolama Kidričevo in Cirkovce, je župan zavrnil kot neutemeljeno. V Gibanju so ogorčeni.

Novico o zavrnitvi zahteve Gibanja za otroka je župan Anton Leskovar sporočil v sredo, 13. junija, na tiskovni konferenci v prostorih občine:

»Podpise, ki smo jih prejeli v zahtevi Pobude za otroka, smo pregledali in ugotovili, da je 8 odstotkov podpisnikov s tega seznama takih, ki imajo otroke v vrtcu, 7,5 odstotka pa je zaposlenih v vrtcu. Tako trditev, ki je bila posredovana medijem, da je večina staršev in večina zaposlenih proti združitvi vrtcev v Kidričevem in Cirkovcah z obema šolama, ne drži. Temeljito smo preučili tudi vsebino pobude za razpis referenduma, pregledali vse sezname in ugotovili, da obstaja sum, da posamezniki zahteve oziroma pobude za razpis referenduma niso podpisali sami. Razpolagamo tudi z izjavo občana, ki se je oglasil pri nas na občini in dal uradni zaznamek ter ga tudi podpisal, da ni vedel za te podpise, da ta seznam vidi prvič in da podpis na seznamu ni njegov. Iz primerjave dokumentacije in seznama podpisov je prav tako razvidno, da je en občanov na seznamu podpisan dvakrat in da sta oba podpisa med sabo popolnoma drugačna.

V preučitvi zahteve podpisanih prebivalcev občine Kidričevo za razpis referenduma z vprašanjem: ‘Ali ste za to, da ostane javni vzgojno-izobraževalni zavod Vrtec Kidričevo samostojen?’ sem ugotovil, da je zahteva neutemeljena in sem jo zavrnil. Tudi pravna praksa kaže na to, da je bilo ob pobudi za razpis referenduma treba izdati zavrnilni sklep.«

Na vprašanje, ali bo te podpise sedaj pregledala policija in kako bodo ukrepali, pa je župan Leskovar odgovoril:

»Celotno zadevo bomo prijavili na policijo, oni bodo verjetno prišli k nam, zato jim bomo predali vse podpise, izjavo gospoda, ki je podal uradni zaznamek, in podpise osebe, ki je na seznamu zapisana dvakrat z dvema popolnoma drugačnima podpisoma.«

Na vprašanje, ali bodo v občini nadaljevali postopke, da se vrtca v Kidričevem in Cirkovcah priključita osnovnima šolama, pa je župan Leskovar odgovoril:

»Civilna pobuda Za otroka ima možnost pritožbe. Pobudniki lahko v osmih dneh po prejemu obvestila o odločitvi župana zahtevajo presojo na upravnem sodišču. O naši odločitvi smo Pobudo za otroka že obvestili, saj smo jim o tem poslali priporočeno pošiljko.«

Bodo v Gibanju za otroka segli po pravnih sredstvih?

Zavrnilna odločitev župana je vodjo civilnega Gibanja za otroka dr. Silvestro Klemenčič razburila:

»Natančne vsebine uradnega odgovora občine na našo zahtevo še ne poznam, saj obvestila doslej še nismo prejeli. Za vsebino županove odločitve sem izvedela pred nekaj trenutki od novinarjev, ki so bili na občini na tiskovni konferenci. Slišala sem, da naj bi govoril o tem, da je zahtevo podpisalo le 8 odstotkov staršev otrok, vendar vem, da jih je mnogo več, saj so zahtevo podpisovali tudi dedki in babice. Trditev o domnevnem ponarejanju podpisov in o nekih dvojnih podpisih pa ne morem komentirati. Lahko rečem samo to, da popolnoma zaupam vsem tistim, ki so zbirali podpise. Med njimi so res bile tudi vzgojiteljice vrtca in starši otrok, a tudi nekateri svetniki občine Kidričevo, ki se s sprejetima odlokoma ne strinjajo, zato ima zahtevek toliko večjo težo.

Nad takšno reakcijo župana smo bili sprva res presenečeni, po drugi strani pa smo kaj takega pričakovali, ker je stalna praksa Občine Kidričevo, da nastopa rigorozno z ovadbami proti civilnim pobudam. Ne nazadnje je občina ovadila tudi Vojteha Rajherja, ki je vodil nekdanjo pobudo za vrtec. Vsi, ki smo proti združitvi vrtca s šolama, smo žalostni, da se kaj takega lahko dogaja. Če se vsaj 5 odstotkov volivk in volivcev naše občine ne strinja z odlokom in zahteva o tem referendum, kar je naša ustavna in tudi statusna pravica, potem si zaslužimo, da naši zahtevi ugodijo, ne pa da iščejo razne izgovore, pomanjkljivosti in luknje. Ker so zahtevo podpisovali tudi občani iz drugih občin, ki imajo otroke v kidričevskem vrtcu, smo zbrali celo nekoliko več podpisov volivk in volivcev, da bi tako zadovoljili zahtevano 5-odstotno kvoto volivk in volivcev. Natanko 302 podpisa sta na omenjeni zahtevi, ki smo jo izročili županu, zato je zahtevek vsekakor zakonit.«

In kaj boste po zavrnitvi vašega zahtevka sedaj storili?

»Po prejemu uradnega sporočila o županovi odločitvi bomo celotno zadevo podrobneje preučili in analizirali, še posebej vse, kar naj bi nam očitali. Vse pa kaže, da bomo morali tudi mi seči po pravnih sredstvih, saj je sedaj očitno, da se na občini želijo igrati neke igrice in da drugače z nami ne želijo komunicirati.«

Usoda zahteve krajanov oziroma Gibanja za otroka, da vrtec Kidričevo, ki s svojimi 15 oddelki in skoraj 300 otroki sodi med uspešnejše v državi, ostane samostojen, ostaja tako še naprej negotova. Priključitev k šolama je po njihovem mnenju strokovno in ekonomsko neutemeljena. Kljub županovemu pojasnilu, da naj bi šlo za racionalizacijo in sinergijo, so v Gibanju prepričani, da je to škodljivo tako za otroke kot za učence, saj za ukinitev statusa enovitega samostojnega zavoda ni podanih nobenih izračunov, primerjav ali raziskav. Tako vrtec kot osnovna šola imata namreč svoje specifične zahteve, ki jih ni mogoče prezreti in zanemariti, združevanje tako različnih zavodov pa tudi zaradi dodatnega financiranja vodilnih kadrov, zaradi dodatne organizacije dela in politike vodenja po njihovem mnenju ni ekonomsko upravičeno.

Kidričevo, 15.6.2012

Martin Ozmec

Vir: http://www.tednik.si/bodo-vrtca-vendarle-prikljucili-k-solama

Advertisements

One Response to Bodo vrtca vendarle priključili k šolama?

 1. sterntal pravi:

  5. Ljudska iniciativa

  77. člen

  (1) Najmanj pet odstotkov volivcev v občini lahko zahteva izdajo ali razveljavitev splošnega akta ali druge odločitve iz pristojnosti občinskega sveta oziroma drugih občinskih organov.

  (2) Glede pobude volivcem za vložitev zahteve iz prejšnjega odstavka in postopka s pobudo se primerno uporabljajo določbe zakona in tega statuta, s katerimi je urejen referendum o splošnem aktu občine.

  (3) Če se zahteva nanaša na razveljavitev splošnega akta občine ali drugo odločitev občinskega sveta, mora občinski svet obravnavo zahteve uvrstiti na prvo naslednjo sejo, o njej pa odločiti najkasneje v treh mesecih od dne pravilno vložene zahteve.

  (4) Če se zahteva nanaša na odločitve drugih občinskih organov, morajo ti o njej odločiti najkasneje v enem mesecu od dne pravilno vložene zahteve.

  Vir: Statut občine Kidričevo

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: