V Kidričevem je, kot hoče župan

V Pobudi za otroka pravijo, da združevanje šol in vrtcev nima finančnih ne strokovnih podlag, ampak gre zgolj za osebne interese župana Antona Leskovarja, ki jim odreka še ustavno pravico do odločanja na referendumu

V Pobudi za otroka so zgroženi, da je župan Kidričevega Anton Leskovar zavrnil pričetek postopka za razpis referenduma navkljub zbranima 302 podpisoma oziroma dvajset več od zahtevanih pet odstotkov vseh volivcev in volivk v občini. Župan jim je namreč pisno sporočil, da je njihova pobuda v nasprotju z zakonom in statutom občine. Menijo, da jim je kršena ustavna pravica soodločanja pri javnih zadevah, zato so včerajšnjo tiskovno konferenco naslovili Ko župan vzame pravico v svoje roke. Po besedah civilne iniciative je celo na občinski seji dejal, da bosta vrtca v Kidričevem in Cirkovcah v novem šolskem letu del obeh šol zato, “ker on tako hoče”. Temu se v pobudi nameravajo upreti, še enkrat ga bodo pozvali, naj sprejetje odloka zadrži, v nasprotnem primeru bodo posegli po vseh razpoložljivih pravnih sredstvih.

Sosedski spor

V pobudi pravijo, da za težnjo po združevanju ne stoji racionalizacija stroškov in dela ter višja kakovost bivanja in vzgoje otrok, ampak zgolj osebni interesi. Med prvimi naj bi bila osebna zamera ravnateljici kidričevskega vrtca Nežiki Šešo, s katero ima spor že dolgo brado. “Vleče se že od leta 2007, ko se je na športnem igrišču v naši vasi fizično znesel nad mojim vnukom in ga poškodoval, za kar mu je policija tudi izdala plačilni nalog. Tega nismo želeli obešati na veliki zvon, saj smo sosedi in smo si želeli dobrih odnosov, toda njegovo obnašanje je preseglo vse meje. Žal pa se to ni zgodilo le enkrat, saj se je tudi mene poskušal fizično lotiti in nad mano neprestano izvaja verbalno nasilje,” je povedala Nežika Šešo.

Že trikrat v zadnjih šestih letih je občina poskušala vrtec pridružiti šoli, ministrstvo za šolstvo je namero vselej zavrnilo. Vrtec v Kidričevem ima šestdesetletno tradicijo, od leta 1999 je samostojna enota. Minimalni pogoji zanjo so bili zelo podobni današnjim – deset oddelkov, v Kidričevem jih imajo 15, in v njih 277 malčkov. Ves nadstandard je trenutno vključen v ekonomsko ceno (popolna oskrba otroka vključno s plenicami, tuj jezik, ples, pevski zbor), bojijo pa se, da tega po priključitvi ne bo, kot ne avtonomnega odločanja o razvoju in še marsičesa drugega. “Ni narejeno nobenih raziskav, ki bi združitev opravičevale. Za otroke v vrtcu ne bo nič boljše, starši ne bodo plačevali manj. Vrtec vodiva skupaj z računovodkinjo, v primeru združitve bi morali zaposliti pomočnico ravnateljice z enako plačo, kot jo imam sama, ravnateljici šole pa bi se še povišala,” je dejala Šešova, ki tudi zavrača županove očitke o slabem poslovanju. “V letu 2008 smo se preselili v nove prostore, takrat smo res poslovali negativno, ampak zato, ker so stroški vzdrževanja nenormalno visoki. Župan je bil takrat še svetnik in predsednik gradbenega odbora. Niti enega mojega predloga ni želel sprejeti, zato se danes soočamo še z nefunkcionalnostjo prostorov. Vrtec je izjemno energetsko potraten, zaradi napak pri gradnji smo ga že tudi popravljali.”

Bojazen popolne prevlade SDS

Šešova pravi, da so na občini dobro obveščeni o tem, kaj se v vrtcu dogaja, ker dobivajo na mizo redna mesečna poročila, da pa je bila izključena iz vseh pogovorov o prihodnosti. Vodja pobude dr. Silvestra Klemenčič je dejala, da za tem stoji težnja po političnem prevzemu vseh javnih funkcij v občini, da obstaja bojazen strahovlade, enoumja, manipulacij, da se državni način kadrovanja prenaša na lokalni nivo. “Svetniki so čez noč spreminjali svoja stališča, poznamo, s kakšnimi ponudbami, grožnjami in izsiljevanjem je prišlo do tega. Marsikdo od staršev in zaposlenih mi je povedal, da pobude za referendum ni podpisal, ker se boji njegovega maščevanja. Strankarska prevlada se je začela v občinskih komisijah in odborih, je v nadzornem odboru, zdaj se prenaša še v javni sektor, saj sta obe ravnateljici šol pripadnici županove SDS. Ob tem smo zgroženi nad županovim vedenjem. Da na cesti ustavlja ljudi in jih sprašuje, če so res podpisali našo zahtevo za referendum. Se to spodobi?” se je vprašala Klemenčičeva. Danes se na upravnem sodišču izteče osemdnevni rok za vložitev presoje zavrnitve referenduma. Klemenčičeva je dejala, da je odločitev o pritožbi v rokah odvetnikov. Še enkrat bodo župana pozvali, naj zadrži objavo sprejetih občinskih odlokov, sicer bodo za dosego cilja uporabili vsa razpoložljiva pravna sredstva. Menijo namreč, da je prav on kršil zakon in statut občine.

UROŠ GRAMC

Objavljeno v Večeru, v četrtek, 21.6.2012

Vir: http://www.vecer.com/clanekpod2012062105798743

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: