Bi lahko morje gum spet zagorelo?

Družba Albin Promotion se je odločila odstopiti od sanacije zapuščene gramoznice, v občini Kidričevo pa so zaskrbljeni, da bodo tam skladiščene gore avtomobilskih gum spet na voljo požigalcu

V ponedeljek, 16. julija 2007, se je nad Dravskim in Ptujskim poljem vil orjaško velik oblak črnega dima zagorele so ogromne količine avtomobilskih gum, ki jih je družba Albin Promotion (AP) iz Majšperka odlagala v opuščeno gramoznico sredi polj v bližini tovarne Talum v Kidričevem. V četrtek, 17. julija 2008, se je celotna zgodba ponovila  dim je ponovno zasenčil polja ob Dravi. Kriminalisti sumijo, da je bil obakrat posredi požigalec a ga doslej še niso izsledili.

Pnevmatike pušča v gramoznici

Družba AP je odslužene gume odlagala v opuščeni gramoznici v skladu z gradbenim dovoljenjem in pogodbo z okoljskim ministrstvom, sklenjeno v letu 2007, s tem pa naj bi ogromno jamo sredi polj napolnili z domnevno neškodljivo gumo, ki bi jo prekrili z rodovitno zemljino in območje tako povrnili v prvotno stanje. Že prvi požar je med domačini povzročil veliko vznemirjenje. Po drugem pa se je v občini Kidričevo organizirala civilna iniciativa, ki je zahtevala zaprtje odlagališča.

Šele pred nekaj dnevi je Agencija Republike Slovenije za okolje zavrnila vlogo AP za podaljšanje okoljevarstvenega dovoljenja za predelavo odpadkov na premični napravi za mletje gum v gramoznici. Med drugim zaradi tega, ker, kot je navedeno v odgovoru, ki ga je izpisala Brigita Šarc, državna sekretarka na Uradu za varstvo okolja in narave, v Načrtu ravnanja z odpadnimi avtomobilskimi gumami ni razvidno, da so upoštevane zahteve za skladiščenje izrabljenih gum v zunanjem skladišču, in niso navedeni ukrepi varstva pred požarom za zunanje skladišče, kar pomeni, da upravljavec ni izkazal izpolnjevanja zahtev glede varstva pred požarom.

Albin Brencl, lastnik družbe AP, nam je povedal, da je zato od vsega skupaj dvignil roke in gramoznico predal lastniku, torej Občini Kidričevo: “Kar 78-krat so nam vzeli različna dovoljenja za sanacijo gramoznice z odpadnimi gumami, zaradi česar nismo mogli delovati normalno. Zato sem spremenil taktiko, zdaj se ji reče: ‘Tega se ne grem več, izvolite gramoznico nazaj!'”

Na naše vprašanje, ali lahko kar tako zapusti gramoznico in tam pusti ogromne količine gum (Brencl navaja, da naj bi jih v vseh letih prevzel kar 49.000 ton), nam je odvrnil, da lahko: “Imel sem dovoljenje, da sem jih tja pripeljal. Izgubil pa sem dovoljenje za njihovo predelavo, zato lahko gramoznico predam skupaj z gumami. Za zemljišče in njegovo strukturo odgovarja lastnik, torej Občina Kidričevo.”

“Požar bi bil katastrofalen”

Albin Brencl je državo dejansko postavil v neprijeten položaj, saj po naših podatkih še ni našla rešitve, kaj z nakopičenimi gumami v gramoznici. Anton Leskovar, župan občine Kidričevo, je v izjavi za javnost zapisal, da so zelo zaskrbljeni: “Na podlagi ugotovitve pristojnega oblastnega organa, da odgovorne osebe družbe AP niso izvedle ustreznih ukrepov varstva pred požarom, je mogoče zaključiti, da obstaja velika požarna ogroženost celotnega širšega območja opuščene gramoznice. Odveč je opozoriti, da bi požar v opuščeni gramoznici povzročil veliko katastrofo ne samo na okoljskem področju, temveč tudi na širšem gospodarskem področju. Preko nje namreč potekata glavna električna voda do industrijskega območja skupine Talum, ki bi ju požar v opuščeni gramoznici lahko poškodoval in tako prekinil električno oskrbo tovarne, kar bi imelo za posledico ustavitev livarskih peči.

Občina Kidričevo zato poziva vse pristojne oblastne organe, da nemudoma ukrepajo in sprejmejo vse ukrepe, potrebne za preprečitev požara in za zagotovitev varnosti ljudi, okolja in premoženja. Občina Kidričevo trenutno sicer tudi preučuje posledice nastale situacije na pogodbo o sanaciji opuščene gramoznice, sklenjeno z družbo AP v letu 2007, ter bo na podlagi analize pravnih in okoljskih strokovnjakov sprejela vse potrebne ukrepe za zaščito okolja in občanov Občine Kidričevo. Kljub vsemu upam, da bo mogoče najti neko razumno sporazumno rešitev nastale situacije in da bo družba AP prostovoljno takoj odstranila vse odpadne gume in druge odpadke, ki jih je pripeljala v opuščeno gramoznico.”

Anton Leskovar nam je včeraj v telefonskem pogovoru zatrdil, da bodo pri odstranitvi gum vztrajali. Ustno zagotovilo, da bo ukrepala v isti smeri, naj bi mu bila dala tudi Saša Dragar, glavna inšpektorica Inšpektorata za kmetijstvo, gozdarstvo, hrano in okolje. To izjavo smo včeraj skušali preveriti na inšpekciji za okolje in naravo, vendar se na naše klice ni nihče oglašal.

SLAVKO PODBREŽNIK

Objavljeno v Večeru, v soboto, 23.6.2012

Vir: http://www.vecer.com/clanekpod2012062305799420

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: