Manj za vrtec

Zdaj še enoten Vrtec Kidričevo občina deli na dvoje in enoti vrtca že z avgustom priključuje k osnovnima šolama v Kidričevem in Cirkovcah

Kljub nekaterim pomislekom so svetniki občine Kidričevo pred tednom potrdili nove, tokrat nižje cene vrtca. Zorana Žunka (LDS) je tako zanimalo, kdo je pripravil finančno analizo poslovanja vrtca. Ugotovil je, da si je mogoče privoščiti znižanje cen v vrtcu in vprašal, kdo bo odgovarjal, če se bo ob koncu leta ugotovilo, da je vrteška dejavnost v minusu. Anton Leskovar, župan občine Kidričevo, je predlog o znižanju cen programov v javnem vzgojno-izobraževalnem zavodu Vrtec Kidričevo utemeljil z analizo stroškov, ki je pokazala, da je znižanje cene mogoče. “Podrobna analiza je pokazala, da so starši otrok v vrtcu Cirkovce plačevali več, kot bi lahko glede na standard, saj je ta slabši kot v vrtcu Kidričevo. Naredili smo tudi analizo sinergijskih učinkov po združitvi vrtca s šolo v Kidričevem in Cirkovcah ter ugotovili, da je znižanje cene mogoče. V prvi starostni skupini ceno vrtca znižujemo za 1,7 odstotka, v drugi za 9,5 odstotka,” poudarja župan Leskovar, ki je obenem svetnike seznanil z dejstvom, da bosta enoti zdaj še samostojnega Vrtca Kidričevo s 1. avgustom začeli delovati v sestavi osnovnih šol Kidričevo in Cirkovce.

Jože Medved (NSi) je menil, da gre znižanje cen v vrtcu pripisati novemu zakonu o javnih financah, ki javnim uslužbencem znižuje plače, pa se to odraža tudi na stroških, ki jih ima občina v zvezi z delovanjem vrtca. Starši šoloobveznih otrok, ki se bodo med poletnimi počitnicami odločili za organizirano varstvo svojih malih šolarjev, bodo morali plačati 20 odstotkov ekonomske cene za drugo starostno obdobje in kriti stroške prehrane. Po novem je cena programov za prvo starostno obdobje v Kidričevem dobrih 427 evrov, za drugo starostno skupino pa nekaj več kot 323 evrov. V cirkovškem vrtcu sta ceni še nekoliko nižji, za najmlajše je treba na mesec odšteti 414 evrov, za varstvo starejših otrok nekaj več kot 281 evrov. Ob tem je seveda treba pripisati, da so to ekonomske cene vrteških programov, ki pa jih dejansko plačujejo le redki starši.

SLAVICA PIČERKO PEKLAR

Objavljeno v Večeru, v četrtek, 12.7.2012

Vir: http://www.vecer.com/clanekpod2012071205805367

Advertisements

One Response to Manj za vrtec

 1. branko pravi:

  Pozdravljeni
  Kot koordinator pri pridobivanju peticije za razpis referenduma, sem dolžan kot vodja Nestrankarskega gibanja ZA Kidričevo pojasnit par stvari.
  1-Ni narejenih nobenih raziskav in študij, ki bi združitev opravičevale. Za otroke v vrtcu ne bo nič boljše- LE SLABŠE.
  2-Znižanje ekonomske cene sledi zaradi Zakona o uravnoteženju javnih financ, ker se plače v javnem sektorju znižujejo za 8%.
  Vemo, da je bistvo priključitev vrtca k šolama reševanje ravnateljice OŠ Cirkovce, ker ima premalo učencev in bi tako izgubila status samostojnega zavoda.
  V Nestrankarskem gibanju ZA Kidričevo si bomo prizadevali oziroma zahtevali, da občina prične s postopkom združevanja obeh OŠ v občini. Kajti le to bo v dani situaciji smiselno in racionalno.
  Glede priključitve vrtca OŠ pa bo v kratkem odločilo Upravno sodišče RS in mi bomo njihovo mnenje vsekakor spoštovali.
  S spoštovanjem
  Branko Štrucl

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: