Kanalizacija še v šest naselij

Le dobra petina gospodinjstev v občini Kidričevo je priključena na kanalizacijski sistem. Zdaj gradnjo tega nadaljujejo, uredili bodo tudi ceste na komasacijskem območju

Na območju občine Kidričevo ima tačas urejeno odvodnjavanje in čiščenje odpadnih voda dobrih 21 odstotkov gospodinjstev, kar je manj, kot si v tej občini sredi Dravskega polja želijo, zato bodo že v naslednjih mesecih nadaljevali gradnjo sekundarnega kanalizacijskega omrežja.

“S sprejetim dokumentom identifikacije investicijskega projekta prižigamo zeleno luč za začetek izgradnje kanalizacijskega omrežja na območju šestih vasi naše občine. Urejeno kanalizacijsko omrežje si tako v prihodnjih dveh letih lahko obetajo prebivalci naselij Cirkovce, Spodnje in Zgornje Jablane, Pongerce, Šikole in Stražgonjca,” pojasnjuje Andrej Napast, predsednik odbora za gospodarsko infrastrukturo občine Kidričevo, in dodaja, da gre za izvedbo vakuumsko-tlačnega sistema. V prihodnjih dveh letih naj bi tako na območju občine Kidričevo zgradili skoraj sedem kilometrov dolgo omrežje kanalizacijskega sistema, kar bo 461 gospodinjstvom, ki imajo zdaj odpadno vodo speljano v greznice, omogočilo priključitev na urejen sistem kanalizacije.

“Investicija, v katero vstopamo, je ocenjena na 1,9 milijona evrov, od tega pričakujemo blizu 700 tisoč evrov nepovratnih sredstev iz ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, 1,2 milijona evrov bomo morali zagotoviti iz občinskega proračuna,” dodaja župan Anton Leskovar, ki se zaveda, da je občina Kidričevo s kanalizacijskim omrežjem slabo pokrita, saj je sekundarno kanalizacijsko omrežje zgrajeno samo v naseljih Kidričevo in Njiverce, deloma pa še v Apačah, Lovrencu na Dravskem polju, Župečji vasi in v naseljih Pleterje, Mihovce, Dragonja vas, Cirkovce, Spodnje in Zgornje Jablane, Pongerce, Šikole in Stražgonjca. “Neurejeno odvodnjavanje in čiščenje odpadnih voda je zagotovo naš velik problem, ki ga bomo v naslednjih letih poskušali kar najbolj zmanjšati. Zavedamo se, da ležimo na območju virov pitne vode in smo zato še toliko bolj odgovorni za ravnanje, ki vpliva na naše okolje,” omenja župan Leskovar.

Svetniki občine Kidričevo so na zadnji predpočitniški seji podprli tudi načrtovano izgradnjo cest na območju že izvedenih agromelioracij oziroma na komasacijskem območju Dravsko polje III. Projekt, ki je razdeljen v dve fazi, je ocenjen na okoli 454 tisoč evrov, od tega pričakujejo blizu 378 tisoč evrov nepovratnih sredstev iz razpisa za komasacij. Šele po izgradnji cest, so menili svetniki, bodo agromelioracije tudi zares dobile svojo pravo veljavo oziroma se bodo pokazali pravi učinki komasacij.

SLAVICA PIČERKO PEKLAR

Objavljeno v Večeru, v petek, 13.7.2012

Vir: http://www.vecer.com/clanekpod2012071305805737

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: