Kopanje prepovedano!

Pa kaj, tudi zadrževanje v bližini Pleterske jame je prepovedano, a se tam v poletnih dneh vedno najde kdo, ki v vodi zaplava

“Mi smo še pred tragično nesrečo v gramoznici Tržec pozivali naše občane, naj se izogibajo kopanju na neurejenih kopališčih,” je sredi tedna spomnil Anton Leskovar, župan občine Kidričevo, katere svetniki na zadnji predpočitniški seji pozdravili njegov poziv vsem, ki jih v teh poletnih dneh vleče v bližino najrazličnejših vodotokov. “Če so to neurejena kopališča, pa naj se zdijo še tako varna, voda pa privlačno osvežujoča, je kopanje tam prepovedano! Na območju naše občine so domačini, v zadnjem času pa v vse večjem številu tudi obiskovalci od drugod, že pred leti začeli poletni prosti čas preživljati v Pleterski jami, kot mi rečemo še vedno aktivni gramoznici na robu vasi Kungota oziroma v Prepolju. Ob cesti, ki se spusti v gramoznico, stoji tudi tabla, ki kopanje prepoveduje, a je videti, da je obiskovalci ne opazijo oziroma jo vede spregledajo. Resnično upam, da se tam ne bo zgodila kaka nesreča, podobna tisti v Tržcu, in kopalce, ki vztrajajo, v imenu občine Kidričevo pozivam k čim večji pazljivosti. Obenem morajo vsi vedeti, da občina ni odgovorna za dogajanje v gramoznici, kjer je gibanje tako ali tako omejeno,” pravi kidričevski župan.

Kaj pa vzori iz soseščine?

“Včasih smo bili s prijatelji večkrat tukaj na kopanju. Voda je prijetno osvežujoča, čista in le redko se tukaj znajde kdo, ki kopalce opozarja na prepoved kopanja. So se pa tod okrog pripeljali že tudi policisti, a kopalcev njihov prihod ni posebno vznemiril,” sta sredi tedna, ko se je v Pleterski jami kopalo le nekaj obiskovalcev, povedala David in Primož s Ptuja. “Še nikoli se v tej vodi ni zgodilo nič hudega, vedeti pa je treba, kako ravnati pri 36 ali več stopinjah Celzija, ko je človek popolnoma pregret in se odloči za skok v vodo. Ta je na površju sicer prijetno topla, a že nekaj centimetrov pod gladino je lahko presneto hladna in to je šok za telo. Zato je treba biti previden, pri gramoznicah pa je še tako, da nikdar ne veš, kaj se skriva pod vodo oziroma kako globoka je jama. No, midva sva zelo previdna, je pa res, da se tukaj ob koncih tedna znajdejo prav razigrane druščine, po vodi se nekateri podijo celo z vodnimi skuterji, to pa je še ena od nevarnosti, ki jih ne gre zanemariti,” sta dodala mlada kopalca in še, da bi se morali ravnati po vzoru Avstrijcev in gramoznice spremeniti v urejena kopališča, z vstopnino, ki bi bila vsem dostopna.

Dobrih sto metrov stran sta svoj prostor pod soncem in tik ob vodi, skriti za kupi gramoza, našli srednješolki iz bližnjih Starš in Miklavža. “Tukaj se največkrat sončiva in greva v vodo, zgolj da se ohladiva. Voda je tukaj sicer prijetna, videti je čista in se kar blešči v svoji modro-zeleni barvi, a nikdar ne veš, kje pod gladino se skriva kaka nevarnost,” sta povedali dekleti, ki ju včasih že moti preveč razgrajaško obnašanje nekaterih obiskovalcev, ki z različnimi plovili divjajo med kopalci.

“Včasih se tudi sam sprehodim tam okoli, a mene bolj kot voda pritegnejo smeti, ki jih za sabo puščajo obiskovalci. Plastenk, različnih pločevink in podobnega je v grmovju, ki se je že razraslo ob delu gramoznice, vsak dan več in resnično ne razumem ljudi, ki jim je čisto vseeno, v kakšnem okolju se sproščajo,” omenja kidričevski župan.

Ljudski glas daleč seže

Lepo se je ob prvem obisku gramoznice “tam nekje pri Kidričevem” zdelo družini iz okolice Ljutomera. “Za to gramoznico so nam povedali znanci, ki so tukaj že bili in jim je bilo všeč. V resnici niti ne vemo, kje točno smo, smo se pa na poti sem enkrat izgubili, a so nam potem domačini povedali, kje bomo našli jamo za kopanje,” sta povedali Prlekinji in z vztrajnim mazanjem z zaščitno kremo poskrbeli, da ju sonce ne bi preveč opeklo. “Voda je videti prav prijetna, pa še nič ni treba plačati za to kopanje. Mi bomo že previdni, da se nam ne bi kaj zgodilo,” je še pred prvim zamahom v vodi povedal osnovnošolec. Na drugi strani, v delu gramoznice, kjer gramoz še kopljejo, so se pod ogromnim senčnikom utaborili trije mladeniči iz Haloz. “Ja, kdo bo pa po službi za tistih nekaj ur hodil v toplice in plačeval drago vstopnino? Mi za kaj takega nimamo denarja, zato smo šli in kupili malico, poskrbeli za pijačo in danes bomo preverili, kakšna je voda v tej gramoznici. Slišati je, da se tukaj vedno kaj dogaja, da je voda čista in nevarnosti, če si previden, skorajda ni,” so pomodrovali trije prijatelji in dodali, da so se kot otroci včasih kopali v Dravi, a se jim zdi kopanje v reki nevarnejše, pa še voda je hladnejša, bolj umazana in nevarna z vsemi svojimi brzicami.

Kaj torej zapisati ob videnem in slišanem? Vsekakor previdnost ni nikdar odveč, in če se že odločate za kopanje, kjer to ni dovoljeno, naj bo pazljivost še večja. Bi pa seveda kazalo razmisliti o nadzoru in ureditvi zdaj divjih kopališč v varna zbirališča oddiha željnih obiskovalcev.

SLAVICA PIČERKO PEKLAR

Objavljeno v Večeru, v četrtek, 19.7.2012

Vir: http://www.vecer.com/clanekpod2012071905807541

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: