Ali župan krši zakonodajo in statut?

Čeprav je kidričevski župan Anton Leskovar na zadnji seji občinskega sveta odločno podaril, da bo s 1. avgustom vrtec Kidričevo tudi uradno priključen k osnovni šoli Borisa Kidriča Kidričevo in da razprave o tem ne pričakuje več, zadevi očitno še ni videti konca. V civilnem gibanju Pobuda za otroka z odločitvijo župana Leskovarja še zdaleč niso zadovoljni, saj mu očitajo, da ignorantsko krši statut občine Kidričevo in zakonodajo, v drugem civilnem gibanju Gibanju za Kidričevo pa dodajajo, da je župan celo ekstremni manipulant in patološki lažnivec, zato resno razmišljajo o ustavni presoji ter o možnostih za odpoklic Antona Leskovarja z mesta župana občine Kidričevo.

Potem ko je civilna iniciativa Pobuda za otroka 6. junija letos kidričevskemu županu Antonu Leskovarju in občinskemu svetu posredovala pisno zahtevo za razpis referenduma, na katerem naj bi se občani odločali o tem, ali so za priključitev vrtcev Kidričevo in Cirkovce k obema šolama, se namreč ni zgodilo, še manj premaknilo prav nič. Čeprav je bila zahteva Pobude za otroka podkrepljena s podpisi pet odstotkov volivk in volivcev občine Kidričevo, kot to veleva zakonodaja, jim je župan Anton Leskovar v odgovoru, ki so ga prejeli 13. junija, sporočil le, da je njihovo zahtevo zavrnil kot neutemeljeno, ne da bi o tem razpravljali in odločali na seji občinskega sveta.

Ignorantstvo, manipulacija in prikrivanje namere

V civilnem gibanju Pobuda za otroka so nad takšno odločitvijo ne le razočarani, ampak, kot je poudarila vodja gibanja dr. Silvestra Klemenčič, zelo zgroženi, saj so prepričani, da je župan, kot že tolikokrat doslej, ignorantsko vzel pravico v svoje roke:

»Povsem upravičeno smo zgroženi in razočarani, kajti v naši občini nam očitno ne dovolijo izvajati naše ustavne pravice, da soodločamo pri urejanju javnih zadev, če oni sprejemajo nerazumne ali celo škodljive odločitve, se ignorantsko izmikajo ter reagirajo z grožnjami ali lažnimi izjavami. Župan naj bi ugotovil, da je naša pobuda v nasprotju z zakonom in statutom občine. Kaj pa njegova zavrnitev volje volivk in volivcev, ali je to v njegovi pristojnosti. Ali se župan res lahko tako igra in si izmišlja utemeljitve, samo da nas odvrne od zahteve? Ali je to zakonito in v skladu z demokratično ureditvijo naše države in z Ustavo Republike Slovenije?«

Kljub temu, da v pravnem poduku uradnega županovega odgovora ni bilo navedeno, da se lahko na njegovo odločitev pritožijo, so v Pobudi za otroka pisno izrazili nestrinjanje z njegovo odločitvijo in ga pozvali, da objavo odlokov zadrži ter ga hkrati obvestili, da so zadevo predali na Upravno sodišče Republike Slovenije, ker menijo, da je on kršil zakon in statut občine. In tako lahko sedaj v Pobudi za otroka le potrpežljivo čakajo na razsodbo in pri tem seveda trdno upajo, da bo zanje pozitivna, predvsem pa, da bo prispela pred razdrobitvijo sedaj enotnega, samostojnega in avtonomnega Vrtca Kidričevo, saj se je župan odločil, da ne bo prisluhnil zahtevi svojih občanov in ker po njegovi razlagi tožba ne zadrži izvedbe, je na zadnji seji občinskega sveta napovedal, da bo oba sprejeta odloka realiziral.

Na vprašanje, kako v Gibanju za otroka komentirajo po županovi trditvi sporne podpise občanov, dr. Silvestra Klemenčič odgovarja: »Take županove trditve v zvezi s podpisi in podpisovanjem težko komentiram, saj smo o problemu in nameravani prijavi na Policijsko postajo Ptuj izvedeli šele iz medijev. Sicer pa je vse skupaj malo čudno. Župan v javnosti razlaga o ponarejanju, v uradnem odgovoru Pobudi za otroka oziroma njegovi zavrnitvi pobude za razpis referenduma pa utemeljuje, da pri odlokih ne gre za splošni, ampak za posamični občinski akt in zaradi tega pobuda ni v skladu z zakonom in statutom občine; o zanj domnevno spornih podpisih pa nič. To dokazuje, da gre le za njegovo manipulacijo z volivci in zavlačevanje, oziroma prikrivanje njegove namere ter opravičevanje njegove osebne odločitve, ki je v nasprotju z voljo ljudi.«

Kdo je ekstremni manipulant in patološki lažnivec?

Ker se je med občani razširila govorica, da je civilni iniciativi Pobuda za otroka pri koordinaciji zbiranja podpisov priskočilo na pomoč tudi drugo civilno gibanje v občini, to je nestrankarsko Gibanje za Kidričevo, smo o tem povprašali vodjo tega gibanja Branka Štrucla, ki je pojasnil:

»Kot koordinator pri pridobivanju peticije za začetek zbiranja podpisov za razpis referenduma sem, kot vodja nestrankarskega Gibanja za Kidričevo najprej dolžan predstaviti nekaj stališč, ki zadevajo občino Kidričevo, predvsem pa njenega župana Antona Leskovarja. Ob tem moram že takoj na začetku podati naše skupno mnenje, da je človek, ki vodi našo občino, patološki lažnivec, kajti zgodbe, ki jih župan Leskovar pripoveduje v javnosti, se neprestano spreminjajo. Enkrat govori o 18 neveljavnih podpisih, drugič spet o 35; potem enkrat trdi, da imajo enega človeka, ki ni podpisnik te peticije, pa je vseeno na tem seznamu, drugič trdi, da imajo dva taka človeka, in podobno. O tem, kakšen ekstremni manipulant je župan Leskovar, priča več dejstev. Če samo spomnim, da je na novinarsko vprašanje, podkrepljeno s fotografijo in jasnim zdravniškim spričevalom glede očitanega mu fizičnega napada na mladoletno osebo, enkrat odgovoril, da on nič ne ve o tej stvari, drugič pa, da je sodeloval pri tej zadevi kot nekakšen mirovnik, čeravno obstajajo vsi dokazi policije, da je fizično napadel mladoletnika in plačal kazen, verjetno to pove svoje.«

Kaj pa menite o županovih očitkih, da gre v zahtevi za ponarejanje podpisov občanov?

»Vse očitke glede ponarejanja podpisov ostro zavračamo, saj ljudem, ki so zbirali te podpise, popolnoma zaupamo, zato se tudi sami zavzemamo, da vso stvar preuči policija. V Gibanju za Kidričevo resno razmišljamo o ustavni presoji ter o možnostih za odpoklic Antona Leskovarja z mesta župana občine Kidričevo. Kajti na vesti ima več kršitev. Prvič, zavrnil je zahtevek za razpis referenduma o zaprtju Centra nevarnih odpadkov v Kidričevem, čeprav smo zahtevali le posvetovalni referendum, ki za občino ni zavezujoč. Drugič, zavrnil je zahtevek za referendum, na katerem naj bi občani odločali o ohranitvi samostojnega Vrtca Kidričevo. Poleg tega pa so mu dokazali še fizični napad na mladoletno osebo. Teh dejstev na račun župana Leskovarja je še več, a o tem kdaj drugič.

In da ne pozabim. Župan Kidričevega v javnosti venomer ponavlja, da z občinskim vodstvom nočemo sodelovati, da ne želimo nobenih razgovorov, kar je spet ena velika laž. Zahtevki in pobude, ki smo jih pošiljali na občino, in teh ni bilo malo, niso bili nikoli obravnavani na sejah občinskega sveta, kaj šele, da bi nas občinsko vodstvo povabilo na kakršne koli pogovore. Teh se namreč že veselimo in upamo, da bo s strani občinskega vodstva res prišlo do njih.«

Vidno razočarana in potrta je tudi ravnateljica Vrtca Kidričevo Nežika Šešo, ki pa nam je o tej zapleteni problematiki povedala le, da jo občinsko vodstvo že od vsega začetka nastopa mandata popolnoma ignorira, saj da vodi vse postopke, povezane z Vrtcem Kidričevo, brez njenega sodelovanja in se obnaša, kakor da vrtec sploh nima nobene pravne osebe. Kljub temu ravnateljica zatrjuje, da bo kot odgovorna oseba vrtec vodila profesionalno, tako kot ga je vodila doslej, ter da bo vse do konca delovala skrbno in odgovorno, predvsem pa, da bo kljub vsemu zagotavljala varnost otrok in zaposlenih ter ščitila njihove osnovne interese.

Martin Ozmec

Izvirno objavljeno v Štajerskem tedniku, v ponedeljek, 30.7.2012

Vir: http://www.tednik.si/ali-zupan-krsi-zakonodajo-in-statut

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: