Šestnajst tovornjakov na uro

Toliko se jih je enkrat peljalo mimo bivališča Srečka Pšeničnika, nesrečnika, ki živi ob gramozni jami in se sprašuje, kdo mu bo povrnil nastalo škodo

“Hiša je stara pet let in se podira, fasada komaj štiri leta, pa že ima razpoke. Asfalt so mi obljubili pred petimi leti, pa je še vedno makadam. Polna ušesa imam tovornjakov, če bi bil položen asfalt, se to ne bi dogajalo. Nič nimam proti, da vozijo, sem kmet in ustvarjalec, a tako ne morem živeti. Čez vikend hodim spat na domačijo v Stogovce, ker se hiša trese. Kdor mi ne verjame, lahko pride na obisk,” začne pripoved Srečko Pšeničnik iz Lovrenca na Dravskem polju in pokaže na številne razpoke na nadstrešku ob vhodu v hišo. Tudi v notranjosti poka stena na stopnišču med pritličjem in mansardo. Nesrečnik živi ob dovozni poti do gramoznice, kamor tovornjaki SŽ – Železniškega gradbenega podjetja Ljubljana vozijo gradbeni material. Odpadek nastaja ob prenovi železniške proge Pragersko-Ptuj, občina Kidričevo pa je s podjetjem Žuran iz Gorišnice podpisala pogodbo, da zapolnijo opuščeno gramozno jamo.

Dela potekajo ob koncu tedna, ko je železniška proga zaprta, tovornjaki pa v kolonah vozijo mimo Pšeničnika. Šestnajst so jih enkrat našteli v uri, ko je sogovornik z avtomobilom zaprl cesto, saj se je bojda treslo in kadilo, da oken ni bilo dobro imeti odprtih, saj se je v hiši na debelo nabiral prah. Od takrat naj bi gramozno cesto pogosteje polivali z vodo. Da so razmere neznosne, prikimavata tudi soseda, Anica in Beno Grimšič, ki nista šla z dežja pod kap, ampak nasprotno. Želela sta iz Ljubljane v mirno okolje, a zadnji trije meseci so vse prej kot to. “Spiva od ponedeljka do srede, včasih do četrtka, potem pa ne več. Razpok v hiši sicer ne opaziva, saj je malce bolj oddaljena od ceste kot sosedova, a trese se vseeno. Oken ne odpirava,” pravita zakonca. Tri mesece že traja agonija, še slab mesec bo, ocenjuje direktor občinske uprave Kidričevo Damjan Napast. Takrat bo gramoznica, ki sprejme okrog 30 tisoč kubičnih metrov, povsem polna.

“Okrog hiše sem si želel zgraditi še hleve za živino, vendar zdaj o tem ne razmišljam. Stanje je neznosno, niti tablete za spanje mi ne pomagajo, zbolel sem na živcih. Mislim, da mi občinska uprava nalašč nagaja. Nekateri svetniki so mi nekoč želeli pomagati, Janko Baštevc se je v prejšnjem mandatu zavzemal za asfalt, pa so ga preglasovali. Tudi Albin Brencl, katerega tovornjaki so po tej cesti vozili odpadne gume, se je zavzemal zanj. Od bivšega župana imam pisno obljubo, sem je že dal pripeljati stroje, pa so jih umaknili. Zdajšnji je pred volitvami govoril, da občina slabo dela, vendar se zame ni nič izboljšalo,” je dejal Pšeničnik, ki je na Antona Leskovarja pred dobrima dvema tednoma naslovil pismo in ga pozval k ukrepanju, saj meni, da “imam pravico do dostojnega bivanja v svoji zgradbi, za kar plačujem vse predpisane davke”. Predlagal je tudi postavitev znaka, ki prepoveduje vožnjo s tovornimi vozili, saj da obstaja možnost transporta po drugih poteh. Toda to za občino ni sprejemljivo, ker sta po besedah Napasta na tej trasi le dve stanovanjski stavbi, na drugih pa bistveno več, s čimer bi “drastično posegli v nočni mir občanov”. Leskovar pa je povedal, da za asfalt v kratkem ne vidi možnosti, ker so v občini trenutno “druge prioritete. Vlaga se v kanalizacijo in druge investicije, pa tudi za asfaltiranje so pomembnejši drugi odseki.” Pšeničniku tako najbrž ne ostane kaj drugega, kot da se bo še nekaj časa razgledoval po strmih haloških gričih, za katere je nekoč veljalo, da zaostajajo v razvoju. “Ne morem verjeti, da oni imajo asfalt, mi na ravnini pa ga nimamo,” pravi. Za povrnitev škode naj se obrne na železniško gradbeno podjetje, svetuje Napast. “Z njimi imamo pogodbo, da po zaključku del ceste vrnejo v prejšnje stanje, enako velja za objekte. Toda da so škodo povzročili oni, bo najbrž treba ustrezno dokazati.”

UROŠ GRAMC

Objavljeno v Večeru, v soboto, 1.9.2012

Vir: http://www.vecer.com/clanekpod2012090105821536

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: