Še letošnjo jesen gradnja zdravstvenega doma?

Svetniki občine Kidričevo so v četrtek, 30. avgusta, na prvi popočitniški seji z desetimi točkami opravili v uri in pol. Izvedeli smo, da naj bi z gradnjo zdravstvenega doma Kidričevo pričeli še letošnjo jesen, prenovljen dvorec Šterntal pa naj bi postal multicenter Kidričevo.

Na 16. redni seji so brez težav potrdili poslovni načrt Komunale Slovenska Bistrica za oskrbo s pitno vodo v občini Kidričevo za leto 2012. Kot je pojasnil predstavnik tega podjetja Dušan Moškotovc, gre za golo formalnost, ki ne bo vplivala na spremembo cene oskrbe s pitno vodo, saj je vlada do 31. decembra letos cene vode zamrznila. Svetniki so prisluhnili predsedniku odbora za gospodarsko infrastrukturo Andreju Napastu, ki je menil, da lahko program potrdijo, Komunali Slovenska Bistrica pa predlagal, da bi tudi oni javno objavljali rezultate rednih analiz vzorcev pitne vode. Brez razprave so potrdili tudi poslovni načrt Komunalnega podjetja Ptuj za oskrbo s pitno vodo v občini Kidričevo za leto 2012, ki ga je svetnikom na kratko predstavil predstavnik tega podjetja Marjan Gregorinčič.

Brez zapletov so potrdili tudi dokumentacijo za izgradnjo novega zdravstvenega doma v Kidričevem, pri čemer je župan Anton Leskovar pojasnil, da je pripravljavec izdelavo omenjene dokumentacije iz neznanih razlogov zavlačeval, saj so na izdelavo čakali vse od novega leta. Obenem pa je izrazil prepričanje, da bodo po sprejemu dokumentov uredili tudi vso drugo dokumentacijo, tako da bi lahko gradnjo prepotrebnega zdravstvenega doma pričeli še to jesen. Pojasnil je tudi, da so bili prepričani, da bo ministrstvo za zdravstvo v marcu objavilo razpis za sredstva za gradnjo zdravstvenih domov, žal pa ga kljub obljubam ni bilo in ga še vsaj dve leti ni za pričakovati. Ker pa bi lahko od državi pridobili le okoli 30 do največ 40 odstotkov potrebnih sredstev in ker se za nov zdravstveni dom v Kidričevem dogovarjajo že več let, saj ga njuno potrebujejo, pa so se odločili, da ga bodo zaradi trenutno ugodnih cen zaradi krize v gradbeništvu poskušali zgraditi na osnovi-javno zasebnega partnerstva; potrebna sredstva občine pa naj bi zagotovili iz občinskega proračuna.

Milan Fideršek se je z županovim predlogom sicer strinjal, a je menil, da je cena stanovanj, ki naj bi jih zgradili nad zdravstvenim domom, za to območje previsoka, saj naj bi bila okoli 1100 evrov za kvadratni meter.

O gradnji zdravstvenega doma opozicija ni bila niti obveščena

Ves ogorčen pa je bil vodja opozicijske LDS Zoran Žunko, ki je sicer menil, da zdravstveni dom v Kidričevem nujno potrebujejo, županu in vladajoči koaliciji pa je očital, da so se o podrobnostih gradnje pogovarjali sami, ne da bi o tem vsaj obvestili predstavnike opozicijskih strank:

»Če so podrobnosti o gradnji zdravstvenega doma že dorečene, potem moram reči, da ste o novem zdravstvenem domu odločali le ti, župan, in mogoče še dva ali trije iz tvoje koalicije. Do sedaj smo se za vse večje projekte v občini delali skupaj, vedno smo sedli skupaj in se pogovorili, kakšen naj bo naš novi vrtec, naša nova športna dvorana in vse druge občinske investicije. O podrobnostih glede gradnje novega zdravstvenega doma pa jaz in drugi iz opozicije ne vemo nič. Popolnoma nič. In če je vse že dogovorjeni in izbrano, potem hvala lepa, mi se o tem ne bomo več pogovarjali, to je vaša zadeva, vi ste se odločili zanjo brez nas in vi zanjo tudi odgovarjajte. Če ste se o vsem že sami dogovorili in odločali, potem pri tem ne želimo sodelovati.«

Župan Anton Leskovar je pritrdil, da je idejni projekt novega ZD že končan, in pojasnjeval, da bi o njegovi vsebini razpravljali na seji že mnogo prej, žal pa naj bi jih pri tem omejili predstavniki spomeniškega varstva. »Kar pa se tiče razporeditve prostorov v zdravstvenem domu, so ti usklajeni med projektantom in predstavniki zdravstvenega doma. Če pa si vi mislite, da ste za to bolj poklicani, pa ne vem, kaj storiti.« je menil župan. A Zoran Žunko se s tako razlago ni strinjal: »Kar ste rekli, enostavno ni res, zdravstveni dom bi lahko stal že pred tremi leti in takrat nas ne bi stal niti 100.000 evrov več, zdaj pa nas bo stal veliko več. Ampak vi ste imeli svoje pritiske na gospoda Štajnbarherja in zato nismo mogli pričeti razširitve in dograditve bloka, v katerem je sedaj ZD. To bi že lahko bilo vse urejeno, ampak zaradi zavor in pritiskov nismo uspeli, sedaj nas bo pač prišlo vse veliko dražje. O vaših dogovorih bi nas lahko vsaj obvestili, pa bi bila zadeva rešena.«

Poleg tega pa je Stanislava Lampiča zanimalo ali je župan prepričan, da se bo v primeru javno-zasebnega partnerstva našel primeren partner, a ni dobil jasnega odgovora. Kljub vsemu pa so DIIP za izgradnjo zdravstvenega doma Kidričevo z večino glasov vendarle potrdili. V povezavi s tem so nato potrdili tudi še sklep o ugotovitvi javnega interesa za javno-zasebno partnerstvo pri gradnji zdravstvenega doma.

Objekt, ki naj bi ga pričeli graditi še letošnjo jesen na prostoru med domom upokojencev in novim večnamenskim blokom, to je tam, kjer je bil stari otroški vrtec, naj bi veljal okoli 2 milijona evrov. Gre za izpeljavo projekta javno-zasebnega partnerstva za postavitev večnamenskega objekta, ki naj bi ponujal zdravstvene storitve in stanovanja. Občina naj bi v projekt vložila zemljišče in investirala v pritličje ter ustrezen del kleti, ki bo namenjen pritličju. Javno-zasebni partner pa naj bi investiral izgradnjo prvega in drugega nadstropja, to je stanovanjski del. Občina naj bi nosila tveganje dejavnosti v pritličju, javno-zasebni partner pa riziko prodaje oziroma najema stanovanj v prvem in drugem nadstropju.

Dvorec Šterntal preuredili v multicenter Kidričevo

Brez zapletov pa so potrdili projekt z naslovom Dvorec Sternthal – Multicenter Kidričevo. Gre za celostno rekonstrukcijo in ureditev propadajočega nekdanjega dvorca Šterntal ob jugozahodnem delu naselja Kidričevo, ki mu domačini pravijo grad. Investicija je ocenjena na okoli 1,8 milijona evrov, s temeljito prenovo in delno prezidavo objekta pa naj bi zagotovili večnamenski center z ustreznimi prostori za občinsko upravo in župana, prostore za delovanje Zveze kulturnih društev, protokolarni prostor z večnamensko dvorano za poroke, krajevni in policijski urad ter tudi prostor za muzej, kulturno in društveno dejavnost ter knjižnico. Ob tem je župan Anton Leskovar pojasnil, da naj bi s tem projektom še letos kandidirali za pridobitev nepovratnih sredstev za razvoj regij v višini 715.000 evrov, ter izrazil prepričanje, da bodo potem lahko rekonstrukcijo dvorca pričeli že naslednje leto, saj imajo v ta namen že na razpolago okoli 1,3 milijona evrov.

Potrdili so tudi projekt in investicijski program za rekonstrukcijo štirih javnih cest in cestne razsvetljave v naselju Apače, ki naj bi veljal okoli 1,1 milijona evrov. Brez zapletov so potrdili sistemizacije delovnih mest za enoti vrtcev Kidričevo in Cirkovce, ki sedaj delujeta v okviru OŠ Borisa Kidriča Kidričevo ter OŠ Cirkovce. Na predlog župana so potrdili tudi načrt za širitev ceste Apače – Lovrenc, ki naj bi veljala 274.000 evrov, čeprav je Stane Lampič opozoril, da sprejemajo investicijo, ki je ni v občinskem proračunu in zanjo ni bil sprejet niti rebalans proračuna.

Kidričevo, 4.9.2012

Martin Ozmec

Vir: http://www.tednik.si/se-letosnjo-jesen-gradnja-zdravstvenega-doma

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: