Kar obljubljajo, bodo naredili

Ob sprejemanju rebalansa in proračuna za prihodnje leto se je med županom Kidričevega in svetniki vnela vroča razprava

Svetniki občine Kidričevo so s sprejetim rebalansom proračuna letošnje prihodke znižali za dobrih 14 odstotkov, in sicer s 7,8 milijona na 6,7 milijona evrov, znižujejo pa tudi odhodke občine, in to kar za dobrih 18 odstotkov. Tako naj bi občina namesto načrtovanih 8,3 milijona evrov v tem proračunskem letu za delovanje porabila 6,8 milijona evrov. “Povečujemo, in to za 122 tisoč evrov, prihodke od prodaje zemljišč, zaradi nižje realizacije in prestavitev nekaterih projektov na kasnejši čas pa za poldrugi milijon evrov znižujemo tudi letošnje investicijske odhodke,” razlaga Anton Leskovar, župan občine Kidričevo, ki obenem poudarja, da bodo sicer vse načrtovane investicije v prihodnjih letih tudi izpeljali. “Bojazen, da ne bi bilo revitalizacije gramoznice Strnišče, gradnje zdravstvenega doma, obnove dvorca Šterntal ali gradnje kanalizacije v Sp. Gaju ter sekundarne kanalizacije Cirkovce-Stražgonjca ter ureditve vaškega centra v Cirkovcah, je odveč, saj smo slednjega že začeli urejati in bomo dela po sprejetem načrtu tudi nadaljevali,” poudarja župan.

Podpora, ali pa tudi ne, županu

V prihodnjem proračunskem letu bo občina Kidričevo razpolagala z 8,5 milijona evrov, načrtovani odhodki so nekoliko višji in znašajo 9,7 milijona evrov. Največji delež odhodkov zavzemajo investicijski odhodki, saj mednje uvrščajo že omenjene projekte iz letošnjega leta, ob tem pa še ureditev infrastrukture po komasacijah, ureditev cest v naselju Apače in energetsko sanacijo nekaterih stavb, ki so v lasti občine. “Negativno razliko med prihodki in odhodki v višini 1,4 milijona evrov bomo pokrili z najetjem dolgoročnega kredita v isti višini,” napoveduje Leskovar, ki ga pri njegovem delu podpirajo tudi svetniki, a ne vsi. Nezadovoljni so predvsem tisti iz opozicijskih vrst, najglasnejši nasprotniki županovega odločanja pa svetniki iz LDS, ki županu očitajo nepripravljenost na sodelovanje. “Ugotavljamo zgolj 65-odstotno realizacijo občinskega proračuna, pa nekateri med nami ob tem hvalite delo župana,” se je na oceno dela občinskega vodstva, ki jo je podal svetnik Milan Fideršek (SDS), odzval Anton Habjanič (LDS). Podprl ga je tudi Jožef Medved (NSi), oba pa sta prepričana, da bi občina za investicije lahko pridobila več državnih in evropskih sredstev, a bi zato morala imeti bolje pripravljene razvojne projekte. Z debelimi kravami je konec? “Konec je obdobja debelih krav,” je bil po svoje slikovit župan, ki negativne ocene svojega dela zavrača s trditvami, da se je “v preteklosti delalo na račun najemanja kreditov”, obenem pa poudarja, da imajo na občini pripravljenih vsaj deset projektov, s katerimi bodo kandidirali na prihodnjih razpisih. “Zdaj je čas za investicijsko gradnjo, saj gradbeniki zaradi težav znižujejo cene in mislim, da se ob vseh načrtovanih investicijah niti ne bomo prisiljeni zadolževati,” napoveduje Leskovar, ki mu Habjanič očita netransparentno metanje denarja v gradbene posle in neizkoriščene razvojne priložnosti, povezane s športnimi objekti. “Imamo nogometno igrišče, športno dvorano, zapuščeni bazen, za rekreacijo primerne gozdove in iz vsega tega bi lahko ustvarili športno rekreacijski center za športnike in po vzoru nogometašev vabili na priprave. Razmišljati bi morali tudi o energetski samooskrbi in razvoju podjetništva in obrti, ki ima tod vse možnosti za hitrejši razvoj, mi pa temu področju v proračunu namenjamo borih 20 tisoč evrov,” je bil kritičen Habjanič, ki je županu očital tudi premalo sodelovanja z gospodarstvom. V besednem preigravanju, ki si ga skoraj na vsaki seji privoščita omenjena, je župan Habjaniču očital, da očitno ne živi v Kidričevem, in dodal, da se še nihče pred njim ni toliko pogovarjal z direktorji, svetnik pa je to označil za “dobro se imeti”. “Kar obljubim, tudi storim, in v vsaki vasi se bo v prihodnje kaj delalo in naredilo, so pa razvojne razlike med kar 18 naselji občine Kidričevo velike in to je pri načrtovanju razvoja treba upoštevati,” je sklenil župan Anton Leskovar, svetniki pa so nazadnje tudi končali prvo branje proračuna za naslednje leto.

SLAVICA PIČERKO PEKLAR

Objavljeno v Večeru, v sredo, 24.10.2012

Vir: http://www.vecer.com/clanekpod2012102405841953

Advertisements

One Response to Kar obljubljajo, bodo naredili

 1. Branko pravi:

  Kidričevo je na prelomu najhujše gospodarske krize, socialna stiska ljudi je vse večja v Kidričevem pa se Občinska oblast ukvarja z drugorazrednimi vprašanji.
  Potrebovali bi močno službo za Družbene dejavnosti kot jo imajo drugje v občinah, recimo v občini Ruše, ki ima približno enako število prebivalcev ko naša občina, kjer stvari urejajo sproti, ne kot je to v Kidričevem, kjer se zadeve kopičijo, potem pa udarijo kot strele z jasnega, ko ne najdemo več izhoda.
  Tu so še starostniki, ki potrebujejo oskrbovalno službo na domu, pa si ne morejo privoščiti plačevanje oskrbovalnine v polovičnem deležu, Kaj bo z njimi, kdo bo poskrbel zanje?
  Tu so še invalidi in Mladina !
  Nestrankarsko gibanje za Kidričevo
  vodja Branko Štrucl

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: