Za poplavljene nabrala regrat

Solidarnost ob poplavah ne pojenja, v nedeljo so pripeljali tovornjake pomoči celo iz Gorenjske, ženica iz Kidričevega, ki se sama težko preživlja, je šla in nabrala regrat

“Ko smo po nedavnih poplavah razmišljali, kako pomagati prizadetim na našem območju, smo sklenili k sodelovanju povabiti naše občane in ti so se na naš klic odzvali nadvse množično. Tako smo pretekli konec tedna organizirali akcijo zbiranja pomoči, te dni pa zbrano hrano za ljudi in za živino že vozimo v zbirne centre v Duplek, na Ptuj, v Markovce in Gorišnico,” je pred mlinom v Zabovcih, kamor so pripeljali zrnje pšenice in koruze, povedal Mihael Žitnik iz občine Kidričevo, ki je k sodelovanju najprej pozval člane SLS, a so pomagali prav vsi, ki so lahko. “Živimo na kmetijskem območju in naši ljudje so darovali skupaj kar 3,5 tone krompirja, 4,5 tone pšenice, več kot 7 ton koruze, pa 3,5 tone ječmena, več sto bal slame in živinske krme pa sena, tisti, ki ne kmetujejo, so dodali še več kot 150 litrov jedilnega olja, moko, sladkor, tudi čokolade, ogromno vložene zelenjave, z vrtov so pobrali še svežo solato, našla se je celo naša ženica, ki ni vedela, kako pomagati, ker se sama komaj preživlja, pa je šla in nabrala sveži regrat,” pravi Žitnik in dodaja, da so ljudje pripravljeni darovati tudi pohištvo, igrače, oblačila in peči za ogrevanje. “Zdaj smo v pogovorih z organizatorji pomoči na posameznih območjih, da bodo ti povedali, kaj njihovi ljudje še potrebujejo, da jim bomo pomagali. Z mlinarjem v Zabovcih smo se dogovorili, da je prevzel zrnje za moko in pri njem bodo poplavljenci v prihodnjih mesecih lahko dobili moko in proizvode iz moke, ki jih v mlinu prodajajo,” še dodajajo organizatorji pomoči iz občine Kidričevo. V nedeljo se je v Markovce in Gorišnico pripeljal konvoj pomoči iz Gorenjske. Na pobudo krajevnega odbora Rdečega križa Visoko iz okolice Kranja so tamkajšnji prebivalci darovali 15 ton hrane in dva tovornjaka s 70 kubičnimi metri drv. S prejeto pomočjo so kupili osem naprav za odstranjevanje vlage iz prostorov, trideset oljnih radiatorjev in vrednostne bone v višini tri tisoč evrov za nakup pleskarskih barv. Pomoč so finančno ovrednotili na 11 tisoč evrov, je povedal predsednik organizacije Janez Rogelj, v kar niso vštete majhne pozornosti za otroke in hrana. “Za ti občini smo se odločili, ker nista bili medijsko izpostavljeni, vemo pa, da so bili ljudje zelo prizadeti. Običajno je tako, da najglasnejši dobijo pomoč, ostali pa so pozabljeni. Trudimo se, da temu ne bo tako,” je še dejal Rogelj.

Opozorili na neurejeno zakonodajo

Za pomoč z nakupom odstranjevalcev vlage so se odločili tudi v Zvezi Lions klubov Slovenije. Ob predlanskih poplavah so jih kupili 15, v tem tednu naj bi jih dobili še več kot sto in jih bodo posojali po celotnem poplavljenem območju ob Dravi. Denar za dodatna dva bodo prispevali v ptujskem klubu, kjer so k sodelovanju pritegnili sorodno društvo iz prestolnice, obe pa bosta darovali še po 3100 evrov. K humanitarni akciji so se pridružili tudi člani ptujske obrtno-podjetniške zbornice. V Stojncih selijo Franca Divjaka v novo urejeno stanovanje, s čimer bodo po izračunih predsednika zbornice Vladimirja Janžekoviča prispevali okoli 20 tisoč evrov, še dva- do trikrat toliko naj bi z delom in materialom prispevali v drugih domovih. Zavedajo se, da vsem ne bodo mogli pomagati, upajo pa, da bodo lahko tistim, ki so utrpeli največjo škodo in premoženja niso imeli zavarovanega. Ob tej priložnosti so obrtniki opozorili na neurejeno zakonodajo, ker z brezplačnim delom kršijo zakon. Člani zbornice so si s predstavniki občin in sodelujočih podjetij z materialom včeraj ogledali stanje na terenu. Strokovnjaki opozarjajo, da s sanacijo ne gre prehitevati, saj morajo biti prostori pred pričetkom del popolnoma suhi. Pomoč od najbližjih Pomoč v teh dneh prihaja z vseh strani, v prvi vrsti od najbližjih. Občina Markovci je nakazala prvo pomoč poplavljenim. Tistim, ki jim je zalilo bivalne prostore po 1500 evrov, ostalim po 400 evrov. Vaščani Stojncev so primaknili 5700 evrov, Markovcev 1300 evrov, Zabovcev 65 evrov, na račun občine se je do zdaj steklo 10 tisoč evrov. Denarno pomoč v višini 7000 tisoč evrov sta obljubila dva občinska obrtnika, drugi v delu in materialu. Za poplavljene obeh občin pod jezom in drugih so napovedani številni dobrodelni koncerti in druge prireditve. V nedeljo ob 18. uri bo v večnamenski dvorani v Markovcih na oder stopil komik Tadej Toš.

 SLAVICA PIČERKO PEKLAR, UROŠ GRAMC

Objavljeno v Večeru, v četrtek, 29.11.2012

Vir: http://www.vecer.com/clanekpod2012112905856334

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: