Hladno stiskano konopljino olje je okusno in iskano

Potem ko so se v kidričevskem invalidskem podjetju Revital lani odločili za ekološko proizvodnjo industrijske konoplje, ki so jo posejali na osmih hektarjih in jo avgusta uspešno poželi, se je v začetku leta na tržišču pojavilo njihovo hladno stiskano konopljino olje, letos pa načrtujejo še nekaj drugih novosti.

Kot pojasnjuje Brigita Ačimovič, direktorica podjetja Revital, je bila proizvodnja industrijske jedilne konoplje zanje nekaj povsem novega: „Zagotovo je bilo to za vse nas pravi izziv, saj smo vsi skupaj ugibali, kako bodo proizvodnjo, oziroma vzgojo takšne rastline sprejeli v podjetju samem in še posebej v naši okolici. Sedaj lahko povem, da so rezultati prve žetve z osmih hektarjev več kot dobri, posebej pa me veseli, da je tudi naša okolica vzela vzgojo teh rastlin kot nekaj povsem normalnega. Poudarjam, da je celotna proizvodnja naše industrijske konoplje potekala brez uporabe fitofarmacevtskih sredstev in tudi brez gnojenja. Vedeti je treba, da je pri konoplji uporabna celotna rastlina, tako slama kot semena. Po žetvi smo vsa semena posušili in prečistili. Nekaj semena smo prodali, ostalo pa smo uporabili za predelavo v hladno stiskano konopljino olje. In moram reči, da smo pridelali vrhunsko kakovostno hladno stiskano konopljino olje, ki je zelo aromatično in izredno dobrega okusa, ki ga polnimo v embalažo iz Talumovega aluminija.“

V kakšne namene pa lahko uporabljamo konopljino olje, kakšni so njegovi učinki?

“Vsekakor zelo pozitivni, kajti hladno stiskano konopljino olje je sestavljeno iz do 90 odstotkov nenasičenih maščobnih kislin, kar je v veliki meri pogojeno z letino, pa tudi s skladiščenjem in hrambo končnega potrošnika. Maščobne kisline so izredno občutljive na toploto, svetlobo in celo na kisik, zato je treba proizvodnjo in skladiščenje olja opraviti na hladnem in temnem mestu. Konopljino olje pa lahko uživamo hladno, a z njim načeloma ne kuhamo. Najvišja temperatura, do katere je dovoljeno konopljino olje segrevati, je 150 °C, čeprav se pri tej temperaturi spremeni večina njegovih sestavin. Segrevanje na višjo temperaturo pa ni priporočljivo. Olje je torej najbolje uživati takšno, kot je, okusno in sveže. Najprimernejša uporaba konopljinega olja je pri temperaturi, okoli 10 °C.“

Kakšnega okusa pa je konopljino olje, kakšen je odziv med uporabniki?

„Konopljino olje ima izrazit, a prijeten okus po oreščkih in ga lahko v kuhinji uporabljamo za razne hladne jedi, torej solate, polivke, hladne omake, namaze, pa tudi za tople jedi, ki ne zahtevajo visokih temperatur. Z oljem lahko le oplemenitite že končane jedi ali pa ga uporabite kot sestavino. Olje uživamo neposredno, priporočljivo je ena do dve jedilni žlici dnevno. Najbolj primeren čas uživanja je jutro in na tešče, torej na prazen želodec, nato pa še pol ure po užitju ne jemo hrane in pijače, saj se sestavine v konopljinem olju le tako najbolje absorbirajo v telo.“

Torej je uživanje konopljinega olja vsekakor zdravo?

“V vsakem primeru je zdravo, saj vsebuje kar osem esencialnih aminokislin, veliko vitaminov skupine B in vitamin E. Še pomembnejši sestavini konopljinega olja pa sta linolna, omega-6 kislina in alfalinolenska, omega-3 kislina. Dve jedilni žlici konopljinega olja zadovolji dnevne potrebe po teh maščobnih kislinah. Poleg tega vsebuje še gamalinolensko kislino, ki je izredno pomembna za imunsko odpornost.

In ker se je proizvodnja industrijske konoplje v Kidričevem izkazala za pozitivno, analize pa so pokazale, da je njihovo hladno stiskano konopljino olje zelo kakovostno ter na tržišču iskano, so se v Revitalu odločili, da bodo konopljo posejali tudi v letošnjem letu; po besedah Ačimovičeve vsaj na istih površinah kot lani. Poleg tega pa načrtujejo še nekaj drugih novosti, predvsem proizvodnjo ene od priznanih domačih sort česna in proizvodnjo bučnic za nadaljnjo predelavo v bučno olje.

Dodati velja, da gre za invalidsko podjetje, v katerem je od 90 zaposlenih delavcev kar 42 odstotkov invalidov. Kot poudarja Brigita Ačimovič, je ena od njihovih poglavitnih dejavnosti predvsem vzgoja rož lončnic, imajo tudi širok asortiment enoletnic ter sadik vrtnin in v zadnjem času tudi trajnic. Zaradi vlaganja in širitve so veliko skrb posvetili prilagajanju potrebam kupcev predvsem na področju veleprodaje, sami pa imajo le eno maloprodajno enoto, ki posluje na sedežu vrtnarije v Kidričevem. In tako imajo skozi vse leto na voljo kakovostne okrasne lončnice, enoletnice, okrasne rastline, zimzelene rastline, pokrovne senčne in cvetoče trajnice. Sicer pa se poleg vrtnarstva uspešno ukvarjajo tudi z vzdrževanjem okolja, vzdrževanjem golf igrišča, s čiščenjem prostorov in tudi kurirsko službo.

Kidričevo, 28.2.2013

Martin Ozmec

Vir: http://www.tednik.si/hladno-stiskano-konopljino-olje-je-okusno-in-iskano

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: