Ogorčeni, ker se občina in župan ne držita danih obljub

Stanovalci iz Industrijskega naselja Kidričevo, ki živijo v poslopju nekdanjega štaba taborišča Šterntal, so nas opozorili na težave, ki jih pestijo zaradi dotrajanosti prek 80 let stare zgradbe ter neuresničenih obljub občine Kidričevo, zato se vprašujejo, ali so drugorazredni občani.

Med 21 stanovalci industrijskega naselja 1 v Kidričevem, ki živijo v desetih stanovanjih v lasti občine Kidričevo sta tudi Olga in Roman Malek, ki trdita, da občina Kidričevo, oziroma njen župan, ne skrbi za vse občane enako, saj se danih obljub ne drži. Zaradi propadajoče stavbe, ki naj bi jo zgradili še pred drugo svetovno vojno, se je nakopičilo kar precej težav.

„Poglejte sami, v kakšnem stanju je stavba, ki je stara vsaj 80 let, vsa je propadajoča, stene so na več mestih razpokane, omet odpada, ker nima nobene izolacije, pa so prostori vlažni. Zaradi vsega tega je življenje v tej zgradbi zelo neprijetno in nezdravo, če že ne nevarno,“ nam je ob našem obisku ves obupan povedal Roman Malek.

Na dejstvo, da postaja bivanje v propadajoči zgradbi, polni vlage, razpok in špranj, vse bolj nevzdržno, so že pred leti opozorili Občino Kidričevo, ki je lastnik zgradbe. Po večletnih prizadevanjih so vendarle dosegli, da je pred petimi leti občina vendarle dala zamenjati povsem dotrajana vrata in okna, saj je skozi stara pihalo. Na prigovarjanje stanovalcev, da to ni dovolj, pa so v lanskem letu sanacijo stavbe sicer nadaljevali, a dela niso dokončali.

„Na občini so popustili šele, ko sem jih v začetku lanskega leta obvestil, da si je najina starejša hčerka v eni od številnih lukenj v podu zlomila gleženj in jim zagrozil, da jih bom zaradi tega prijavil inšpektorjem. Potem so pričeli tudi obnovo podov in moram pohvaliti zasebnika iz Jablan, da je to delo korektno opravil. A po sanaciji podov se je spet vse za nekaj časa ustavilo.“

Na prigovarjanje stanovalcev so v drugi polovici leta sanacijska dela sicer vendarle nadaljevali, a obnovili so le polovico stanovanj in stavbe: „Ne vem, zakaj, a prenovo sten, zamenjavo ploščic in električne napeljave so opravili le v pritličnih stanovanjih ter v enem manjšem stanovanju v nadstropju, našega stanovanja, v katerem stanuje petčlanska družina, niso prenovili. Ko sem se ponovno odpravil na občino in jih vprašal, zakaj so prenehali delati, mi je direktor občinske uprave Damjan Napast odgovoril, da zato, ker ni denarja. Ko pa sem mu zagrozil, da bom prisiljen poklicati novinarje in jih seznaniti z nakopičenimi nepravilnostmi, ki se dogajajo, pa mi je jezno odvrnil, da se potem midva nimava več kaj pogovarjati.“

A stanovalce skrbi, saj so se pojavile nove, prav tako zelo nevarne pasti. Velike težave imajo zaradi propadajočega skupinskega balkona na pročelju zgradbe, ki je dolg vsaj 12 m in širok 4,5 m in je na več mestih razpokan, ker pa je ponekod že tudi brez ograje, je za stanovalce in vse druge, ki hodijo pod njim, že resno nevaren. Na spodnjem delu so sicer razpoke zalili z malto, a balkon je potreben temeljite sanacije.

„Tudi na ta nevaren balkon, ki si ne zasluži tega imena, smo večkrat obvestili odgovorne na Občini Kidričevo, vendar ostaja vse pri obljubah, češ da trenutno za to ni dovolj denarja, da bodo zadeve že uredili. Kaj pa če se komu kaj zgodi, poglejte, ves je razpokan, omet odpada. Povem vam, da bodo potem imeli z menoj še veliko opraviti. Zaradi tega bi od župana ali od direktorja občinske uprave radi dobili odgovor na to, kje so sredstva, ki so bila namenjena za sanacijo celotne hiše. Ker smo izvedeli, da je bil izvajalec sanacijskih del zasebnik Stanko Fideršek, brat občinskega svetnika Milana Fiderška, me osebno zanima, ali je bil za to delo izbran na ustreznem razpisu ali le po VIP-liniji. Verjemite mi, nimam nič proti županu, ampak vsi po vrsti ugotavljamo, da nima do svojih občanov pravega odnosa, da na nas gleda zviška in nas včasih tudi žali.“

Da je res tako, so nam v pogovoru zatrdili tudi nekateri drugi stanovalci te zgradbe, vendar se niso želeli izpostavljati, mi pa smo vprašanja, ki so jih zastavili stanovalci, postavili kidričevskemu županu Antonu Leskovarju. Na vprašanje, kdaj in ali bo občina sploh obnovila vsa stanovanja ter preostalo polovico stavbe in ali bo opravila tudi izolacijo fasade, je župan odgovoril: „V preteklih letih je občina na omenjenem naslovu obnovila celotno strešno kritino in zamenjala stavbno pohištvo. V letu 2012 smo v objekt vložili dodatna sredstva v višini 50.000 evrov, s katerimi smo sanirali hodnike, kopalnice in večino stanovanj. Z obljubo o izolaciji in fasadi stavbe nisem seznanjen in trenutno nimamo planiranih sredstev za izvedbo oziroma menimo, da je sanacija prostorov (kopalnic) prioriteta.“

Stanovalce zanima tudi, kje so sredstva, ki naj bi bila že lani namenjena za sanacijo celotne hiše?

„Občina ima v lasti tudi druga stanovanja, ki so potrebna prenove, ampak v letu 2012 je občina večino sredstev vložila v obnovo prostorov na naslovu Industrijsko naselje 1. V letošnjem letu gre večina sredstev v zagotovitev boljših življenjskih pogojev na naslovu Tovarniška 13 in 14, kjer prav tako obnavljamo stanovanja in skupne kopalnice.“

Stanovalci trdijo, da je izvajalec gradbenih del Stanko Fideršek, brat svetnika Milana Fiderška, zato sprašujejo, ali je bil izvajalec izbran v skladu z zakonodajo na razpisu ali le prek VIP-linije?

„Izvajalec je bil izbran v skladu z zakonodajo.“

Sprašujejo tudi, kdaj bodo tudi stanovalci industrijskega naselja ali taborišča obravnavani enakovredno kot drugi občani občine Kidričevo?

„Menim, da se za vse občane občine Kidričevo enako trudimo. Pri omenjenem naselju so se v preteklosti vlagala minimalna sredstva, ki niso zadoščala za preprečitev propadanja. Žal smo omejeni s sredstvi, ampak načrtujemo intenzivna vlaganja in v enakih vrednostih v prihodnjih letih.“

Zakaj pa so stanovalci industrijskega naselja izgubili avtobusno postajališče, da morajo peš do postaje pri Talumu ali v Apačah, na vsako stran po 1 km?

„Z izgradnjo novega avtobusnega postajališča v industrijskem naselju se odpira možnost za vzpostavitev postajališča tudi za redno linijo. Z izvajalcem avtobusnih prevozov se bomo poskusili dogovoriti za vzpostavitev postajališča.“

Kdaj bo občina poskrbela za izgradnjo hitrostnih ovir v industrijskem naselju, saj otroke dnevno ogroža več sto vozil delavcev Boxmarka?

„Moram reči, da za pobudo za postavitev hitrostih ovir slišimo prvič in bo posredovana v obravnavo pristojnemu odboru.“

Kdaj pa bodo tudi otroci iz industrijskega naselja deležni kakšnih igral, ki jih imajo otroci v naselju dovolj?

„Pobudo bomo predali v obravnavo pristojnemu odboru, vendar se pojavlja problem primerne lokacije za postavitev igral.“

Kidričevo, 15.3.2013

Martin Ozmec

Vir: http://www.tednik.si/ogorceni-ker-se-obcina-in-zupan-ne-drzita-danih-obljub

Advertisements

One Response to Ogorčeni, ker se občina in župan ne držita danih obljub

 1. Branko pravi:

  Pozdravljeni
  V Nestrankarskem gibanju za Kidričevo smo zgroženi v kakšnem nevzdržnem socialnem stanju živijo nekateri naši občani, da pa živijo v takšnih bivalnih prostorih, ki so za človeka skrajno neprimerni in je ogroženo njihovo zdravje pa je nedopustno, občina je lastnik teh objektov in dolžna jim je po ustavi zagotoviti normalno bivanje v teh prostorih.
  Skupaj z direktorjem občinske uprave g.Napastom so ustanavljali nekakšne javne zavode, za katere že danes vemo, da poslujejo z izgubo, po drugi strani pa za socialo ne premoreta niti čuta odgovornosti, kaj šele da bi na tem žgočem problemu nekaj postorila.
  V Nestrankarskem gibanju za Kidričevo smo kritični tudi do občinskega sveta, kjer se manjšina zavzema za dobrobit naših krajanov, ostali so nekakšne Marionete, ki jim gre le za lastne interese in denar, ki jim je na voljo nas davkoplačevalcev.
  Župan bi se moral v prvi vrsti zavzemati za kakovost življenja vseh občank in občanov, zlasti ranljivih družbenih skupin z namenom preprečevanja revščine in socialne izključenosti.
  Branko Štrucl
  vodja gibanja

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: