Pobuda za izgradnjo sežigalnice v industrijski coni

Vodja nestrankarskega gibanja Za Kidričevo Branko Štrucl je na predsednico vlade Alenko Bratušek, ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanka Stepišnika ter na ministra za infrastrukturo in prostor Sama Omerzela naslovil odprto pismo.

“V pismu smo zapisali, da kot civilno družbeno gibanje prihajamo z resno pobudo za gradnjo sežigalnice v občini Kidričevo. Ker verjamemo, da je zagon našega gospodarstva prioriteta slovenske družbe, smo mnenja, da bodo s svojo ministrsko ekipo modro in preudarno vladali in že na začetku mandata delovali drugače kot bivši predsednik vlade. Ta je namreč gospodarsko družbo Talum, ko je bil na oblasti, vedno vztrajno ignoriral in spletkaril, kako bi vodstvo Taluma zamenjal, ker niso bili blizu njegovemu prepričanju. Nas v gibanju ne zanimajo ne levi ne desni, nas zanima samo stabilno slovensko gospodarstvo, da čimprej preidemo iz krize, da se ne bo revščina poglabljala iz dneva v dan in da ne bi bili nekateri otroci in nemočni čedalje bolj lačni. Država, ki ni sposobna poskrbeti za najbolj ranljive člane družbe, ni vredna, da obstaja.« je odločen Branko Štrucl.

“Zavzemamo se za gradnjo sežigalnice v okviru industrijskega kompleksa Talum, kajti verjamemo, da lahko ima ta pridobitev in pridobljena energija v obliki električne energije, toplote in tople vode velik pomen za Talum, pa tudi za lokalno okolje in celotno regijo. V družbi Talum lahko najdete vse prednosti za gradnjo tovrstnega objekta, ki jih drugje ne boste našli. Trenutno pa je največji problem Kidričevega center nevarnih odpadkov družbe Saubermacher, ki je postavljen v sklopu Taluma. Vedeti je namreč treba, da vse od leta 2007 obstoječi objekt ne ustreza več sedanjim in bodočim standardom na področju varovanja okolja. Drugi pereč problem je odlagališče več deset tisoč ton odpadnih gum, kjer smo v letih 2007 in 2008 imeli dva katastrofalna požara. Zato je treba center nevarnih odpadkov takoj zapreti, odlagališče odpadnih gum pa nemudoma sanirati.«

Kaj pa o vaši pobudi menijo občani občine Kidričevo, saj je znano, da so se v preteklosti na referendumu izrekli proti gradnji sežigalnice?

“Problem, ki ga vidijo ljudje, ni sama izgradnja sežigalnice, pač pa so upravičeno zaskrbljeni, ker nadzorne institucije pri nas prepogosto ne delujejo, kot bi bilo treba, in jim javnost ne zaupa, če vemo, v kakšni koruptivni državi živimo. V gibanju imamo že ustanovljeno nadzorno komisijo, ki bi bdela nad to izgradnjo in proizvodnjo in bi imela zaupanje ljudi Kidričevega. Sežigalnica mora biti zgrajena tako, da bo okolju neškodljiva in opremljena z najmodernejšimi tehničnimi napravami za čiščenje izpustov. V njej mora biti sežig samo komunalnih, to je gospodinjskih odpadkov.
Občani Kidričevega so se leta 2001 na referendumu sicer že izrekli proti sežigalnici, a danes so pogledi zagotovo drugačni. Ko se z ljudmi pogovarjamo, ugotavljamo, da jim je nekako žal ne samo zaradi gospodarske krize, ljudje so v teh letih spoznali, kaj je Kidričevo izgubilo. Dober primer je dunajska sežigalnica, kjer s centralnim ogrevanjem in toplo vodo oskrbujejo več kot 60.000 prebivalcev. Poznamo še druge prednosti, ki jih je mogoče pridobiti, a to je stvar pogajanj, dogovora in usklajevanj.“

Zakaj ste se odločili za to odprto pismo novi predsednici vlade, zakaj vaša pobuda za sežigalnico ravno v tem trenutku?

“Ker vse od nastanka novoustanovljene občine Kidričevo ni bilo nikakršnega resnega sodelovanja med občino Kidričevo in vodstvom Taluma, saj občinska oblast vse do današnjih dni ni znala ali ni hotela vzpostaviti pravega dialoga s to družbo v skupno dobro, predvsem pa za sam razvoj občine, smo v nestrankarskem gibanju naredili prvi korak pri vzpostavitvi tega konstruktivnega sodelovanja in pozvali vlado RS, njeno predsednico Alenko Bratušek ter njeno ministrsko ekipo, da se pozitivno odzovejo na našo pobudo glede izgradnje sežigalnice v sklopu industrijskega okvira družbe Talum.“

Pa se vam ne zdi, da je okoljska obremenitev občine Kidričevo že sedaj prevelika?

„Trenutno sta največja problema v naši občini predvsem center nevarnih odpadkov in deponija odpadnih gum. Zato apeliramo na Talum, da se tega onesnaževalca našega okolja reši za vedno. Za deponijo odpadnih gum pa je v veliki meri odgovoren prav sedanji župan občine Kidričevo Anton Leskovar, ki se je prvi in najbolj zavzemal za dodelitev služnostne poti podjetju Albina Brencla in je tudi zagovornik centra nevarnih odpadkov, saj stalno sodeluje z njimi na škodo nas prebivalcev občine Kidričevo. In še ena črna pika župana Antona Leskovarja. V letošnjem letu naj bi se začela obnovitvena dela dvorca Sternthal, kar v gibanju pozdravljamo, vendar ne razumemo župana, kaj bo naredil z barakami in ljudmi, ki so od tega dvorca oddaljeni 50 m, kjer še danes živijo v nemogočih stanovanjskih razmerah, slabših kot v industrijskem naselju, o katerih ste mediji že poročali, in ki so za človeka današnjega časa neprimerne in zdravju škodljive. Naš predlog je, da te ‘barake’ odstranijo, ljudem pa ponudijo človeku dostojna stanovanja v novem zdravstvenem domu kot neprofitna in ki bodo dostopna vsem ljudem.”

Kaj o pobudi nestrankarskega gibanja za gradnjo sežigalnice menijo v kidričevskem Talumu? Predsednik uprave Marko Drobnič je bil kratek:

»Pred kratkim sem glede tega že podal mnenje in ponovno navajam, da v Talumu ne zapiramo vrat nobenim idejam, pobudam in projektom. Nasprotno – v našem inkubatorju podjetnih idej dopuščamo možnost podajanja in predlaganja idej, ki so bodisi neposredno ali posredno povezane z dejavnostjo, ki jo opravljamo. V primeru ravnanja z odpadki in njihove termične obdelave bo potrebno najprej na državnem nivoju doreči strategijo ravnanja z odpadki in glede na strateške smernice izpeljati aktivnosti za njihovo uresničevanje. Če bo strategija obsegala tudi termično obdelavo odpadkov, smo se v Talumu pripravljeni v aktivnosti vključiti, ker ima lahko pridobljena energija v obliki električne energije, toplote in tople vode pozitiven pomen ne samo za družbe v skupini Talum, ampak tudi za lokalno okolje in regijo.«

Kidričevo, 5.4.2013

Martin Ozmec

Vir: http://www.tednik.si/pobuda-za-izgradnjo-sezigalnice-v-industrijski-coni

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: