Brencl trdi, da jim nekdo meče polena pod noge

Ker podjetje Albin Promotion ni moglo slediti odločbi republiškega inšpektorata za kmetijstvo in okolje, po kateri bi morali do 13. maja iz gramoznice v Lovrencu odstraniti vse odpadne gume, ki niso prekrite z zemljino, saj za to niso prejeli ustreznega dovoljenja, je prišlo do novih zapletov.

Na Inšpektoratu RS za kmetijstvo in okolje so potrdili, da so bili seznanjeni o tem, da je podjetje Albin Promotion začelo odmikati gume, ki niso prekrite z gramozom, oziroma zemljino od vodov omrežja za prenos in distribucijo električne energije in izločati gume, ki so še uporabne, za izvoz v Senegal. Po oceni ministrstva je v nekdanji gramozni jami v Lovrencu na Dravskem polju blizu 80.000 kubičnih metrov izrabljenih gum, ki niso prekrite z gramozom in blizu 28.000 kubičnih metrov izrabljenih gum, prekritih z gramozom. Pojasnjujejo tudi, da glede prve količine vodi postopek Inšpekcija za okolje in naravo, glede druge količine pa vodi postopek Gradbena inšpekcija po določilih Zakona o graditvi objektov.

Inšpektorat RS za kmetijstvo in okolje je podjetju Albin Promotion že lani, 19. oktobra, z odločbo odredil, da mora v 15 dneh po vročitvi odločbe odmakniti izrabljene gume, skladiščene na tej lokaciji, ki niso prekrite z gramozom ali zemljino, od vodov omrežja za prenos in distribucijo električne energije za najmanj 15 metrov tlorisne razdalje. V tej odločbi so podjetju AP naložili tudi, da mora do 31. januarja 2013 odstraniti s te lokacije vse izrabljene gume, ki niso prekrite z gramozom ali zemljino in jih oddati ali prepustiti zbiralcu odpadkov, oddati izvajalcu obdelave odpadkov ali prodati trgovcu odpadkov. Rok za izpolnitev prve obveznosti je potekel 21. novembra lani, vendar po navedbi ministrstva podjetje ni odmaknilo izrabljenih gum izpod električnih daljnovodov. Zato je bil 4. januarja 2013 izdan sklep o dovolitvi izvršbe, s katerim je bil odrejen nov rok za odmik izrabljenih gum izpod daljnovoda, ki pa je že potekel 26. januarja letos. Tudi rok druge obveznosti iz omenjene odločbe je potekel 31. januarja 2013, vendar so na ministrstvu ugotovili, da zavezanec odrejenega ni spoštoval, saj izrabljenih gum, skladiščenih na lokaciji, ni odstranil. Zato je bil 26. februarja 2013 izdan sklep o dovolitvi izvršbe, s katerim je bil odrejen nov rok za odstranitev vseh izrabljenih gum, ki niso prekrite z gramozom ali zemljino, v skupni količini 79.365,5 m3. Ta rok je potekel 13. maja 2013.

In ker podjetje Albin Promotion ni izpolnilo nobene od naloženih obveznosti v danih rokih, je 16. maja letos Slovenija v odgovoru na obrazloženo mnenje Evropski komisiji navedla, da bo do konca leta izvedla odmik gum in morebitnih drugih odpadkov na njegov račun, po drugi osebi, ter da bo celotna sanacija gramozne jame, torej odstranitev vseh odpadnih gum in odstranitev morebitnih drugih odpadkov, potekala v letih 2014 in 2015. Podjetje Albin Promotion je v torek, 22. maja, Inšpektorat RS za kmetijstvo in okolje obvestilo, da so pričeli odmikati izrabljene gume izpod daljnovoda in izločati odpadne gume, za katere trdijo, da so še uporabne ter da izločene odpadne gume izvaža v Italijo na podlagi spremne dokumentacije po Uredbi EU o pošiljkah odpadkov preko meja. Po navedbah podjetja naj bi te gume iz Italije izvažali v Senegal.

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje navedbe podjetja preverja, saj po njihovem mnenju obstaja resen dvom, ali je država prejemnica odpadkov Italija ali Senegal. Če je Italija le tranzitna država, bi podjetje moralo pridobiti soglasje za izvoz teh odpadkov v Senegal. Če je prejemnica Italija, zadostuje spremna dokumentacija, vendar bo tudi v tem primeru Slovenija preverila destinacijo predelave v Italiji. Podjetje Albin Promotion je med drugim navedlo, da bo del izrabljenih gum na sami lokaciji zmlelo in jih bodo kot zmlete izrabljene gume izvozili v Pakistan. Za to načeloma ne potrebuje soglasja za izvoz. Vendar bo ministrstvo tudi v tem primeru preverilo, ali v Pakistanu izvajajo nadaljnje postopke ravnanja z zmletimi izrabljenimi gumami na okolju varen način. Prav tako bo ministrstvo preverilo nameravan način mletja gum, za katerega v tem trenutku podjetje Albin Promotion nima ustreznega dovoljenja. Ministrstvo bo pri pristojnih organih v Pakistanu preverilo tudi, ali za zmlete izrabljene gume, ki se nahajajo na lokaciji gramoznice v Kidričevem, zahtevajo notifikacijske postopke po mednarodnih konvencijah za pošiljke odpadkov v tretje države. Če obstaja verjetnost mešanice mletih gum z drugimi odpadki, zemljo, kamenjem, ostanki požarov ali čim drugim, pa po mnenju ministrstva ne gre več za »čisti odpadek mletih izrabljenih gum«, ampak za nerazvrščen odpadek, kar pa pomeni, da bi moralo podjetje za ta izvoz »mletih izrabljenih gum« pridobiti soglasje za izvoz teh odpadkov v Pakistan. Podjetje Albin Promotion je sicer 17. aprila 2013 Agencijo RS za okolje zaprosilo za vpis v evidenco trgovcev odpadkov. Potrdilo je bilo izdano 9. maja 2013. Na podlagi izdanega potrdila o vpisu v evidenco trgovcev odpadkov lahko podjetje Albin Promotion izvaja samo dejavnost trgovanja z odpadki, kar pomeni, da lahko odpadke kupi in naknadno proda, brez vmesnega skladiščenja ali kakršne koli druge obdelave odpadkov, ki so predmet trgovanja. To potrdilo ne omogoča odstranjevanja izrabljenih pnevmatik, ampak samo izvajanje dejavnosti trgovanja z odpadki.

V zvezi z omenjeno problematiko je v torek, 28. maja, na gradbišču v Lovrencu na Dravskem polju republiški inšpektor za okolje Vladimir Kaiser v spremstvu direktorja podjetja AP Milana Vinklerja in odvetnika družbe AP, Roberta Freiningerja opravil temeljit ogled dejanskega stanja, nato pa so se v Šmarju pri Jelšah zbrali na delovnem sestanku. Kmalu po omenjenem sestanku nam je lastnik in prokurist podjetja AP Albin Brencl pojasnil: „Po natančnem ogledu gradbišča v Lovrencu smo imeli z republiškim inšpektorjem Kaiserjem poglobljen delovni sestanek v odvetniški pisarni našega odvetnika Roberta Freiningerja. In po več kot dveh urah smo se vendarle uspeli dogovoriti, da bomo aktivnosti za pripravo na izvoz odpadnih gum v Afriko in Pakistan nadaljevali. Moram pa dodati, da bomo vzroke, zaradi katerih je v ponedeljek prišlo do telefonske ustne prepovedi inšpektorja Kaiserja, oziroma ustavitve celotnega postopka, še natančno preučili. Naročil sem že, da izvedejo podrobnejšo preiskavo o vzrokih in posledicah tega ukrepa, zato v interesu poteka te preiskave o naših nadaljnjih odločitvah in ukrepih ne bomo dajali nobenih izjav. Očitno pa je, da ima za to interes nekdo drug, nekdo, ki ima veliko željo po metanju polen pod noge.“

Lovrenc na Dr. polju, 31.5.2013

Martin Ozmec 

Vir: http://www.tednik.si/brencl-trdi-da-jim-nekdo-mece-polena-pod-noge

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: