Pričeli gradnjo novega zdravstvenega doma

Svetniki občine Kidričevo so na 21. redni seji v četrtek, 30. maja, končno potrdili dokumentacijo za gradnjo novega zdravstvenega doma. Objekt, ki bo veljal okoli 2,2 milijona, so pričeli graditi v začetku tega tedna, končan pa naj bi bil v prvi polovici prihodnjega leta.

Na predlog župana Antona Leskovarja so obravnavali občinski program varnosti za leto 2012. Vodja medobčinskega redarstva Robert Brkič je pojasnil, da je bilo minulo leto v znamenju sprememb zakonodaje s področja cestnega prometa in zaščite živali. Temu so redarji namenili posebno pozornost, pri čemer so okrepili sodelovanje s policisti. Opozoril je na težave zaradi napačnega parkiranja v neposredni bližini podjetja Boxmark ter ob cesti, ki vodi od centra za ravnanje z odpadki do Taluma, saj tam tovorna vozila pogosto ovirajo promet, posledično pa prihaja do prometnih nesreč. Povečali so tudi kontrole hitrosti vožnje, saj so opravili okoli 60 ur nadzora s samodejno merilno napravo. Najvišjo hitrost so izmerili v Pleterjah, kjer je prehiter voznik vozil kar 99 km na uro. Več prijav kršitev pa so prejeli tudi na dežurni telefon redarstva – od najdb odvrženih salonitnih plošč sredi gozda do tega, da lastniki psov za svojimi ljubljenčki med sprehodi po parku, kjer so tudi otroška igrišča, niso pobirali kakcev in kraje surovin z deponije na območju centra za ravnanje z odpadki Kidričevo.

Na nekaj nepravilnosti in kršitev so Brkiča opozorili tudi kidričevski svetniki. Branko Valentan je opozoril na nevarnost parkiranja tovornjakov ob Tovarniški cesti in predlagal, da se z vodstvom Taluma opravijo resni pogovori o tem, da se nevarno parkiranje tovornjakov tam prepove. Ivanka Korez je pozvala k večji prisotnosti redarjev v neposredni bližini osnovnih šol v Cirkovcah in Kidričevem, saj se ob šolskih rekreacijskih objektih zbira mladina ter popiva, kadi in počenja še marsikaj. Franc Planinšek pa je opozoril na dejstvo, da skoraj vsak sedmi tovornjak, ki vozi skozi Kidričevo v smeri proti Talumu, zaide do prenizkega podvoza, zato vozniki vklopijo utripajoče smerokaze ter vozijo vzvratno do prvega križišča, kjer lahko obrnejo, s čimer povzročajo zastoje prometa. Na vprašanje Marjana Bezjaka, kolikšen je bil iztržek za izrečene globe redarjev, je Brkič pojasnil, da so zaradi prekoračitev hitrosti izdali globe za dobrih 12.000 evrov, od tega pa je bilo do 30. aprila letos plačanih le za 8.394 evrov.

Podžupan Marjan Strmšek pa je opozoril na porast vlomov in tatvin v zasebne hiše v času porok, pogrebov in podobnih slavij ter predlagal, da se občani v takih primerih med seboj povežejo in postavijo straže ali pa se povežejo s katero od varnostnih služb, ki bi v času njihove odsotnosti skrbela za varnost njihovega premoženja.

Investicijski načrt ZD potrjen

Po pojasnilu župana Antona Leskovarja so svetniki z veseljem potrdili investicijski program za gradnjo novega zdravstvenega doma v Kidričevem. Gre za izpeljavo projekta javno-zasebnega partnerstva za objekt, ki naj bi v pritličnem delu ponujal zdravstvene storitve, nad njim pa stanovanja. Občina bo v projekt vložila zemljišče in investirala v pritličje ter ustrezen del kleti, medtem ko naj bi zasebni partner investiral gradnjo 1. in 2. nadstropja, to je stanovanjski del. Celotna investicija je ocenjena na okoli 2,2 milijona evrov, od tega naj bi stroški za zdravstveni dom znašali okoli 750.000 evrov. Gradnjo so pričeli v začetku tega tedna, objekt, ki bo stal na prostoru, kjer je bil stari otroški vrtec, pa naj bi bil končan v prvi polovici prihodnjega leta.

Jože Medved je ob tem pogrešal strokovnega razlagalca – predstavnika podjetja, ki je projekt pripravljalo, saj je menil, da vsi svetniki niso strokovnjaki za vse. Ko je na vprašanje, koliko je veljal sam investicijski projekt, dobil odgovor, da okoli 19.000 evrov, pa je dodal, da je to vprašal zato, ker je opazil, da je idejni projekt skoraj plagiat DIIP-a, zato ga moti, da dvakrat plačujejo isto. Župan Anton Leskovar mu je odvrnil, da so potem vsi projekti plagiati DIIP-ov, a žal je tako, saj tak postopek zahteva zakonodaja. Na vprašanje, ali je podjetje GP Project.ing iz Ptuja edini zasebni partner, je Stanislav Lampič dobil odgovor, da se je na javni razpis prijavil le en sam izvajalec, to je omenjeno podjetje, ki bo tudi izvajalec gradbenih del. Marko Perger je ob tem pripomnil, da je isti izvajalec tudi izdelovalec vse projektne dokumentacije, motilo pa ga je tudi, da je idejni projekt ocenjen za 300.000 evrov višje. Župan mu je odgovoril, da je podjetje GP Project.ing do sedaj svoje delo vedno opravljalo korektno. Temu je pritrdil tudi Zoran Žunko in dodal, da iz svojih izkušenj ve, da je to podjetje resen in dober partner ter dober izvajalec, vreden zaupanja.

Po razčiščevanju nejasnosti so potrdili dodatek k sporazumu o razdelitvi premoženja občine Ptuj, saj je direktor občinske uprave Damjan Napast pojasnil, da gre le za dodatno delitev premoženja, ki je zunaj meja občine. Po manjšem zapletu so soglašali tudi s spremembo cene storitve pomoč družini na domu. Potem ko je predsednik odbora Marjan Bezjak pojasnil, da Center za socialno delo ceno omenjene storitve znižuje za 11 %, vendar predlaga, da se pri financiranju delež občine poveča na 62 %, je bil Milan Fideršek odločno proti temu in predlagal, da ostane sofinancerski delež občine še naprej 50 %. Fiderškov predlog so nato potrdili.

Potrdili so tudi normative za oddelke in vrste oddelkov vrtcev v OŠ Borisa Kidriča Kidričevo in OŠ Cirkovce, a šele po daljši razpravi. Ivanka Korez je pojasnila, da v Cirkovcah že nekaj let deluje 5 oddelkov vrtca, pri čemer je bil eden dodatno urejen v šoli, drugi pa začasno v vrtcu, vendar to še ne pokriva povpraševanja po varstvu otrok. Predlagala je, da za to usposobijo prostore podružnične šole v Lovrencu. Vseh pet oddelkov vrtca so potrdili za nedoločen čas. Soglašali so tudi s spremembo sistematizacije delovnih mest v obeh vrtcih, ki delujeta v okviru osnovnih šol, čeprav je Andrej Napast ugotovil, da so ob združevanju vrtcev s šolami govorili o racionalizaciji, sedaj pa ni videti, da je povsem tako.

Ko so razpravljali o predlogu za podelitev letošnjih občinskih priznanj, pa so kljub nasprotovanju nekaterih prisluhnili predlogu komisije za priznanja, da ob občinskem prazniku letos plakete občine ne podelijo. Predsednik omenjene komisije Anton Panikvar je namreč pojasnil, da so na razpis prejeli tri pobude za podelitev plakete, vendar so ocenili, da nobeden od predlogov ne izpolnjuje vseh pogojev, zato ob skorajšnjem občinskem prazniku plakete občine ne bodo podelili.

Kidričevo, 4.6.2013

Martin Ozmec

Vir: http://www.tednik.si/priceli-gradnjo-novega-zdravstvenega-doma

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: