Je kdo preiskal umazano vodo?

Krajani Njiverc in dela naselja Kidričevo so minuli konec tedna doživeli pravcati vodni šok, saj je iz vodovodnih pip namesto bistre pitne vode skoraj tri dni tekla rjavkasta tekočina z delci peska in temnih drobcev, pa jim tega do danes ni nihče pojasnil, zato še vedno ne vedo, ali je voda užitna in kako naj ravnajo.

A šok terapije še ni bilo konec. Čeprav se je vse skupaj dogajalo od petka do nedelje popoldne, o vzrokih za onesnaženje uradno sploh niso bili obveščeni – ne od distributerja pitne vode ne od občine ali drugega organa. O neoporečnosti pitne vode pa so upravičeno dvomili, saj je iz vodovodnih pip tekla rjavkasta voda s peskom in rjavo-črnimi primesmi. Ker uradnega obvestila ni bilo, so krajani ogroženega območja spontano pokupili vse zaloge vode v plastenkah, ki so jo imele kidričevske trgovine na zalogi.

Da bi vendarle izvedeli, kaj se dogaja, kje so vzroki za onesnaženje in kako bi bilo treba ukrepati, smo na Marjana Gregorinčiča v Komunalnem podjetju (KP) Ptuj naslovili nekaj vprašanj. Povedal je: »Zaradi visokih temperatur v zadnjih dneh se je izredno povečala poraba vode. Uporabniki vode so intenzivno polnili bazene in zalivali. Ugotovljeni so bili nedovoljeni odvzemi vode iz hidrantov. Zaradi povečanih pretokov v cevovodih in turbulenc je prišlo do luščenja vodnega kamna s sten cevovodov in do dviga usedlin peska, rje, železovih in manganovih oksidov ter s tem posledično do kalne oz. umazane vode v pipah uporabnikov. Pri tem ni prišlo do zunanjega onesnaženja vode.“

Številni klici krajanov v prazno

„O dogodku in o naših ukrepih je bil v soboto obveščen zdravstveni inšpektor. Obvestilo o dogodku in navodilo uporabnikom sta bila objavljena na spletni strani Komunale Ptuj. Ker je bila voda rjavo-rdeče barve samo v Njivercah in delu naselja Kidričevo, nismo želeli vznemirjati prebivalcev celotnega ptujskega območja. Voda je namreč pitna in uporabna, saj sta železo in mangan za človeški organizem potrebna elementa in zato voda ne pomeni tveganja za zdravje, ampak samo fizično nevšečnost.

Če zaznate v pipi kalno vodo, jo je treba pustiti teči do zbistritve; če do zbistritve ne pride, vodo za kuhanje in pitje prefiltrirajte skozi čisto gazo ali bombažno plenico. Če nimate gaze ali plenice, vodo natočite v večjo posodo, in ko se usedline posedejo, odlijte zgornji, bistri del vode in ga uporabite. Iz previdnostnih razlogov pa odsvetujemo uporabo vode za dojenčke do 6 mesecev starosti, starejše osebe in osebe z obolenji jeter.

Vzorci za mikrobiološke preiskave so bili odvzeti v ponedeljek, vzorci za preiskave na železo in mangan v sredo. Rezultati delnih mikrobioloških preiskav so skladni s pravilnikom o pitni vodi, o rezultatih preiskav na železo in magnezij pa boste obveščeni, ko bodo na razpolago. Preiskave namreč zahtevajo svoj čas.“

V mariborskem ZZV niso bili obveščeni

Ker smo želeli izvedeti, kaj o tem onesnaženju menijo na Zavodu za zdravstveno varstvo v Mariboru, smo vodjo Emila Žerjala v sredo zjutraj povprašali, ali in kdaj so bili o tem obveščeni, ter dobili zelo kratek in presenetljiv odgovor:

„Od Komunale Ptuj Zavod za zdravstveno varstvo Maribor o dogodku ni bil obveščen.“ Žerjal je tudi pojasnil, da dvig usedline lahko povzroči nenadna sprememba tlaka v vodovodnih ceveh.

Ali je distributer pitne vode v primeru suma onesnaženja dolžan vodo takoj dati v analizo in o rezultatih oziroma o morebitni oporečnosti pitne vode obvestiti javnost prek medijev?

„Upravljavec je ob ugotovljenih neskladnostih pitne vode dolžan obvestiti uporabnike na tri načine, ki si jih opredeli v svojem HACCP načrtu, in izvesti ukrepe za odpravo neskladnosti – spiranje omrežja in podobno. Tovrstni pojavi niso redkost, zlasti v poletnih mesecih, ko poteka polnjenje bazenov, občasno se problematika pojavlja tudi na drugih vodovodih.“

K temu menda komentar ni potreben, dejstvo pa je, da so krajani upravičeno zgroženi, saj je njihovo zaupanje do distributerja pitne vode splahnelo. Še vedno pa se sprašujejo: Kaj pa če bi bila rjava tekočina nezdrava ali celo strupena?

Stroškov izpiranja občanom ne bodo povrnili

Večina prebivalcev Njiverc in dela Kidričevega je zaradi močne vsebnosti peska in drugih drobcev utrpela škodo ne samo zato, ker so nekateri po navodilih Komunalnega podjetja točili vodo v prazno, češ da se bodo tako cevi izprale, zato so porabili tudi po nekaj kubičnih metrov vode več, ampak so se nekaterim pokvarili gospodinjski aparati, pomivalni in pralni stroji. Zanima nas, ali jim boste škodo povrnili.

Gregorinčič:„Izpiranje cevi oziroma odtakanje onesnažene vode je edini smiselni postopek sanacije. Voda je zelo poceni, zato pripombe o količinah niso na mestu. Gospodinjski aparati imajo vgrajene filtre, zato so izjave o škodah pretirane. Teh stroškov ne nameravamo pokrivati.“

Ali je vaš vodooskrbni sistem zgrajen dovolj varno ali lahko čez poletne mesece ponovno pričakujemo podobno onesnaženje pitne vode?

Gregorinčič:„Vodovodni sistem je sicer zgrajen dovolj varno, vendar v poletnih vročinah poraba zelo naraste. Tu priporočamo varčno rabo vode in upoštevanje veljavnih norm, da se izognemo podobnim situacijam. Voda iz hidrantov je namenjena izključno za požarno rabo in nič drugega. Vodovodna infrastruktura je v lasti občin. Varno in zanesljivo delovanje vodovodnega sistema je odvisno od zanesljivega rednega in tudi investicijskega vzdrževanja objektov in naprav. Redno vzdrževanje naj bi se financiralo z vodarino, investicijska vzdrževanja in vlaganja pa se pokrivajo iz omrežnine, ki pa še ni oblikovana.“

Kidričevo, 28.06.2013

Martin Ozmec

Vir: http://www.tednik.si/je-kdo-preiskal-umazano-vodo

Več o tem na: http://www.kidricevo.si/index.php/9-naslovna-stran/781-zapis-o-dvigu-usedlin-na-vodovodnem-omre%C5%BEju-na-obmo%C4%8Dju-ob%C4%8Dine-kidri%C4%8Devo.html

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: