Postajališče Cirkovce je postalo sredstvo za malverzacijo

V državnem prostorskem načrtu (DPN) ni predvidena prestavitev postajališča Cirkovce na drugo lokacijo. Torej so upoštevana stališča in pripombe ljudi, ki tu živijo. Vendar so kljub temu iz občine prihajale informacije, da se postajališče prestavi na novo lokacijo. Zato smo se krajani okoliških vasi povezali v civilno iniciativo (raje rečem, civilno družbo, ker nas župan ne priznava kot civilno iniciativo). Obrnili smo se na Direktorat za železnice v Mariboru, ki nam je 22. 5. 2013 poslal pismo, v katerem piše, da ni potrebe, da se povezujemo v civilno iniciativo, da so res prišli s predlogom, da se postajališče Cirkovce prestavi na drugo lokacijo zaradi uskladitve s predvidenim potekom drugega tira, vendar so na predlog prejeli veliko pripomb in so že v letu 2009 sprejeli odločitev, da bo postajališče Cirkov­ce ostalo na sedanji lokaciji, kar je bilo sprejeto tudi z DPN.

Vendar so iz občine Kidričevo še naprej prihajale ideje o prestavitvi postajališča na novo lokacijo. Zato smo zbrali 280 podpisov proti presta­vitvi postajališča, 5. 6. 2013 so znova zasedali predstavniki krajevnih od­borov Starošinc, Sp. in Zg. Jablan, Mi­hovc-Dragonje vasi in seveda Cirkovc in sprejeli sklep, da se ohranita posta­jališče in železniški prehod na obstoječi lokaciji.

Sedaj nastane problem, ko za pre­stavitev postajališča na novo lokacijo Danilo Medved zbere 20 podpisov, od katerih jih je 12 s priimkom Medved, hkrati pa je znano, da bi bilo treba za izgradnjo novega postajališča odkupi­ti od Medveda zemljo (naj spomnim, da ima na obstoječi lokaciji železnica dovolj svoje zemlje).

Direktorat v Mariboru preda odločanje o postajališču županu občine Antonu Leskovarju, ta pa podpre Danila Medveda, zanemari širšo voljo krajanov in se odloči za novo lokacijo. In kar je še huje, sedaj gre tudi Direk­torat za železnice pod vodstvom Damirja Topolka na stran župana Antona Leskovarja in Danila Medveda.

Volja krajanov je jasna, postajali­šče na novi lokaciji zagovarja le pe­ščica krajanov pod okriljem Damirja Topolka, Antona Leskovarja in Danila Medveda. In ker so na ministrstvu za infrastrukturo in prostor v Ljubljani povedali, da obe lokaciji izpolnjuje­ta minimumu varnosti po evropskih standardih (kar zadostuje za izgra­dnjo postajališča in ni treba delati raziskave o večji varnosti; to potrjuje tudi že na novo zgrajeno postajališče v Šikolah).

Za vse imamo tehtne argumen­te (varnostne, ekonomske, razvoj­ne in uporabniške), sumimo, da gre za korupcijsko in protiustavno deja­nje, zato bomo zadevo predali proti­korupcijski komisiji, vložili ustavno pritožbo in se obrnili tudi na Evrop­sko komisijo v Bruslju.

Hkrati napovedujemo protestni shod proti županu občine Cirkovce Antonu Leskovarju, in sicer 5. avgu­sta ob 19. uri pri železniškem posta­jališču v Cirkovcah.

Leon Pišek, Cirkovce

Objavljeno v Večeru, v četrtek, 1.8.2013

Vir: http://www.vecer.com/clanekpod2013080105941666

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: