Začeli bodo z zbiranjem podpisov za odpoklic župana

Ker kidričevski župan Anton Leskovar ni odgovoril na njihove zahteve, bodo v gibanju ZA Kidričevo in civilni iniciativi za ohranitev zdajšnjega železniškega postajališča v Cirkovcah konec tedna začeli zbiranje podpisov za referendumski odpoklic župana.

Kot je na tiskovni konferenci pojasnil Branko Štrucl, vodja nestrankarskega gibanja Za Kidričevo, župan Anton Leskovar na njihove zahteve ni niti odgovoril, zato bodo v obeh gibanjih še ta konec tedna začeli zbiranje podpisov za razpis referenduma za odpoklic župana in ne celotnega občinskega sveta. Želijo, da se občani demokratično odločijo, ali so za to, da ostane Leskovar na čelu občine še naprej, ali ne; kajti tako naprej ne gre, saj naj bi občini zaradi prezadolženosti grozil bankrot.

Deset razlogov za odpoklic župana

Za odpoklic župana Leskovarja oziroma za njegovo razrešitev je Štrucl navedel deset tehtnih razlogov: „Zato ker je načrtoval izkoriščanje krajanov Kidričevega z najdražjimi položnicami kanalščine v državi, ker zagovarja drugo lokacijo železniškega postajališča v Cirkovcah in ne upošteva večinske volje ljudi; ker je ustanovil občinsko podjetje Vzdrževanje in gradnje, ki je leglo korupcije in pranje denarja; ker se zavzema za gradnjo zastrašujočega Centra nevarnih odpadkov v Kidričevem; ker ne podpira okoljevarstvenih in zdravstvenih raziskav, da bi lahko ljudje izvedeli, kakšen zrak dihamo, kakšno vodo pijemo in kakšno hrano pridelujemo; ker je v nadzorne in druge občinske odbore postavil svoje strankarske ljudi, ker je v vrtce in šole postavil svoje ljudi, ki so strankarski pripadniki, tako da politično obvladuje občino; ker je povzročil škodljivo pripojitev vrtca k obema osnovnima šolama, ker občank in občanov Kidričevega ne združuje, ampak nas razdvaja po politični liniji; in končno, ker je aroganten in nasilen,“ je še poudaril Štrucl.

Zbiranje podpisov za referendum o odpoklicu župana bodo po Štruclovih besedah začeli še ta konec tedna. Ker pa že zdaj vedo, da župan ne bo razpisal referenduma, bodo predlog poslali tudi na Ustavno sodišče RS, ki naj razsodi, ali je župan dolžan upoštevati voljo občanov ali ne. Poleg tega je Štrucl dodal, da bodo na svet občine Kidričevo naslovili pisna vprašanja, na katera pričakujejo pisne odgovore: „Od občinskega sveta zahtevamo odgovor na vprašanje, koliko je zadolžena občina in ali se mislijo še naprej zadolževati ter podpirati župana, da še enkrat dobi volitve, tudi če občina bankrotira. Želimo odgovor na vprašanje, kdaj bodo opravili energetsko sanacijo vrtca v Kidričevem, kjer so stroški ogrevanja najvišji v državi, za kar je odgovoren tudi zdajšnji župan, saj je opravljal nadzor kot vodja gradbenega odbora tega projekta. Vprašali bomo, kaj je z najšibkejšimi občani, ki živijo v nemogočih stanovanjskih in zdravstvenih razmerah, v barakarskih naseljih ter pri dvorcu Šterntal.“

Na KPK teče predfazni postopek

Štrucl je presenetil tudi z delnim razkritjem vsebine pogovora na protikorupcijski komisiji (KPK) v Ljubljani, kamor so jih povabili prejšnji torek: „Dejali so, da gre za predfazni postopek, ko bodo zbrali vse podatke, pa naj bi začeli postopek. Raziskovali bodo sum korupcije treh ljudi iz županove koalicije in sum korupcije pri direktorju občinske uprave ter županu Antonu Leskovarju. Ugotavljali bodo tudi konflikt interesov, ker je predsednik NS občinskega javnega podjetja županov strankarski svetnik, pa tudi preostala dva sta županova človeka. V NO občine je žena vidnega občinskega funkcionarja, ki je svetnik županove stranke, preverili bodo tudi, ali je župan vplival na potek dogodkov in posledično s tem izkoristil svoj položaj pri prestavitvi postajališča v Cirkovcah. V dvournem pogovoru smo dorekli še marsikaj, vendar o tem zdaj še ne moremo govoriti.“

Ogorčen pa je bil tudi predstavnik gibanja za ohranitev zdajšnje železniške postaje v Cirkovcah Franc Pišek, predvsem ker novinarji niso bili vabljeni na zbor občanov, ki ga je dan pred tem v Cirkovcah sklical župan Leskovar. „Omenjeni zbor je župan sklical zaradi številnih pripomb občanov zaradi visokih zneskov za plačilo kanalščine, zaradi česar so na občini morali ceno znižati. Občanom se je župan sicer hotel upravičiti, a smo mu povedali, da je zdaj prepozno. Žalostno pa je, da je zatrdil, da so mu višjo ceno izračunali na Ptuju, kjer imajo polovico nižjo ceno kot mi. Najbolj pa smo bili ogorčeni, ker se o prestavitvi železniške postaje v Cirkovcah sploh ni hotel pogovarjati, češ da je že vse odločeno.« Tudi on je zatrdil, da bodo storili vse, da bo zdajšnji župan zaradi svoje arogance in dela proti volji občanov odstopil. Ob koncu pa je presenetil še Branko Štrucl, ki je poudaril, da sta obe civilni gibanji v Kidričevem zelo močni, celo bolj, kot mislijo nekateri, zato je zelo verjetno, da bodo drugo leto tudi oni nastopili na županskih volitvah s svojim kandidatom.

Kidričevo, 29.8.2013

Martin Ozmec

Vir: http://www.tednik.si/zaceli-bodo-z-zbiranjem-podpisov-za-odpoklic-zupana

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: