Namesto Afrike Avstrija

Odpadne pnevmatike z deponije pri Lovrencu na Dravskem polju bodo le odpeljali

Medtem ko na Inšpektoratu RS za kmetijstvo in okolje iščejo najugodnejšega ponudnika, ki bi iz jame pri Lovrencu na Dravskem polju v občini Kidričevo odstranil okoli tri tisoč ton odloženih pnevmatik, se je v začetku tedna odstranjevanja ponovno lotil zakupnik bivše gramoznice, polne pnevmatik. Podjetju Albin promotion so izvoz v Afriko prek italijanskega posrednika prepovedali, ker slednji ni imel potrebnih dovoljenj, zato bo okoli tri tisoč ton celih pnevmatik sedaj predalo avstrijski družbi Ecotech Energy Environment.

Za predajo pnevmatik avstrijske­mu partnerju so se odločili predvsem zaradi cene, saj jih bo to stalo bistve­no manj, kot so na razpisu inšpektora­ta s tem poslom želeli zaslužiti trgovci z odpadki, pravi prokurist in lastnik podjetja Albin Brencl in doda: “Raču­namo, da bo celoten strošek odvoza celih gum nekje okrog 130 tisoč evrov, ponudbe, ki so prispele na javni razpis inšpektorata, pa so bistveno višje.” Kot so sporočili z inšpektorata, se je na razpis prijavilo pet podjetij, Saubermacher Slovenija, Ekorel, Smetra, Javne službe Ptuj in GMG Elmont, odvoz tri tisoč ton pnevmatik v predelavo ali termično obdelavo z izrabo energije pa so ovrednotilo na 192.000 do 300.000 evrov. Ta strošek bo, ker gre za izvršbo po tretji osebi, sprva bremenil državni proračun, kasneje pa ga bo moralo po­kriti podjetje Albin promotion, če ne bo s sklepom drugače odločeno. Zato si Brencl želi pnevmatike čim prej od­straniti in tako preprečiti nadaljeva­nje izvršbe. Vsaj za zdaj namreč tudi okoljski inšpektor Vladimir Kaiser, ki je z odločbo podjetju odstranitev na­ložil, transportu pnevmatik v Avstrijo

ne nasprotuje, je pa že sprožil poizve­dovanje o tem, kakšna dovoljenja ima avstrijski prevzemnik. Sicer pa se bo odvoza pnevmatik lotil takoj, ko bo izbran najugodnejši med petimi po­nudniki, pa čeprav ima Albin promoti­on že sklenjeno pogodbo z avstrijskim prevzemnikom. Z začetim odvozom in obljubo, da bodo pnevmatike v nekaj letih odstranjene, je Slovenija prepre­čila nadaljnje ukrepanje Evropske komisije, ki je naši državi zaradi de­ponije pnevmatik že v marcu izrekla drugi opomin. Izpolnjevanje te zaveze bodo pozorno spremljali, so sporočili iz Bruslja.

Tomaž Karat

Objavljeno v Večeru, v četrtek, 12.9.2013

Vir: http://www.vecer.com/clanekpod2013091205954747

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: