Saubermacher že odvaža odpadne pnevmatike

Podjetje Saubermacher Slovenija že teden dni opravlja odvoze 3000 ton odpadnih avtomobilskih pnevmatik iz lovrenške gramoznice in jih prevaža na predelavo v sosednjo Avstrijo; posel, ki naj bi ga opravili v 45 dneh, je vreden dobrih 192.000 evrov.

Vse kaže, da se je problematika odlagališča odpadnih pnevmatik v nekdanji gramoznici v Lovrencu vendarle pričenja reševati. Med okoliškimi prebivalci, kjer je že več let čutiti nezadovoljstvo zaradi odlaganja velikih količin gume v nekdanji gramoznici, prisoten pa je bil tudi strah pred morebitnim novih požarom, je čutiti rahlo olajšanje. Med njimi je namreč vladal strah, tudi zato, ker so bile njihove zahteve na agenciji RS za okolje za vzpostavitev monitoringa za preverjanje kakovosti podtalnice in zraka v neposredni bližini deponije do sedaj vedno neuspešne. Še vedno pa med njimi odmeva velik požar, ki je leta 2008 izbruhnil na omenjeni deponiji odpadnih gum, zaradi česar so prebivalci večkrat zahtevali sanacijo deponije. In ker tega lastnik pnevmatik doslej ni opravil sam, se je po nekaj letih država odločila, da bo to delo opravila sama, na stroške lastnika.

Inšpektorat za kmetijstvo in okolje je preko javnega razpisa izbral izvajalca del; podjetje Saubermacher Slovenija, ki naj bi odvoz 3000 ton pnevmatik opravilo za dobrih 192.000 evrov v roku 45 dni. Kot so pojasnili na okoljskem inšpektoratu, je na njihov naslov pravočasno prispelo pet ponudb, ki so jih oddala podjetja Saubermacher Slovenija, Ekorel, Sme-tra, Javne službe Ptuj in GMG Elmont. Ker na oddajo posla v predvidenem času ni bilo pritožb, je odločitev postala pravnomočna. Na omenjenem inšpektoratu so tudi pojasnili, da bodo izrabljene pnevmatike oddane v predelavo v Avstrijo. Na vprašanje, zakaj je razpis namenjen odstranitvi 3000 ton gum, medtem ko jih je na odlagališču skoraj 50.000, so pristojni že avgusta pojasnili, da za kaj več trenutno ni denarja. Zato je težko napovedati, kdaj bi lahko bila sanacija omenjene deponije v celoti končana. In čeprav se v podjetju Albin Promotion po pisanju dnevnika Večera z ukrepom inšpektorata ne strinjajo, je podjetje Saubermacher v začetku prejšnjega tedna pnevmatike že pričelo odvažati v Avstrijo.

Kidričevo, 21.10.2013

Martin Ozmec

Vir: http://www.tednik.si/saubermacher-ze-odvaza-odpadne-pnevmatike

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: