Zaradi socialne stiske je tudi vse več neplačnikov ogrevanja

Na zadnji seji sveta občine Kidričevo so precejšen del razprave namenili problematiki ogrevanja v naselju Kidričevo, pri čemer ima ptujska komunala že več let bilančno izgubo, zaradi slabšanja socialnih razmer pa se povečuje tudi število neplačnikov.

Kot je na seji prejšnji četrtek, 24. oktobra, opozoril direktor Komunalnega podjetja Ptuj Janko Širec, se s težavami pri ogrevanju naselja Kidričevo ubadajo vse od leta 1998, ko je bila podpisana pogodba s sedanjim dobaviteljem toplotnega ogrevanja, saj se vsako leto pojavlja bilančna izguba, vse več pa je tudi neplačnikov. Sicer ne vedo, zakaj se reševanja te problematike niso lotili že prej, s preoblikovanjem in reorganizacijo Komunalnega podjetja pa so se v okviru sanacije morali lotiti tudi tega, saj postaja situacija nevzdržna.

Več razlogov za izgube, veliko tudi neplačnikov

»Če se omejim le na izgubo, se ta pri ogrevanju Kidričevega zadnja tri leta vrti od 52.000 do 55.000 evrov letno. O natančnih vzrokih za izgubo bi težko govoril, dejstvo pa je, da je tudi toplovod tehnično neustrezen, saj plačujemo dobavitelju energije za okoli 30 odstotkov več, kot je lahko prodamo; to pomeni, da se 30 odstotkov energije v omrežju enostavno izgubi. Pa ne samo zato, ker bi bil sistem tako slabo izoliran ali slabo vzdrževan, ampak je tudi projektiran zelo slabo, težave so predvsem na toplovodnih izmenjevalnikih posameznih objektov, pa tudi celoten sistem je predimenzioniran. In če k temu prištejemo še povečevanje števila neplačnikov, je zadeva nevzdržna, zato je nujno, da se dogovorimo o spremembi, saj na takih osnovah naprej enostavno ne bo šlo,« je poudaril Širec.

Poseben segment pa so neplačniki, s katerimi so imeli že več sestankov in pogovorov, vse z namenom, da bi dosegli znižanje terjatev oziroma neplačanih računov za ogrevanje, žal pa so pri tem ugotovili, da je socialno stanje večine neplačnikov izredno težko, saj mnogi dejansko nimajo s čim plačevati. Zato so se z občinsko upravo in županom občine Kidričevo že dogovorili, da bodo letošnjo sezono nekako prebrodili, za prihodnjo kurilno sezono pa bo treba zadeve urediti in težave odpraviti. Komunalno podjetje pošilja v kurilni sezoni porabnikom vsak mesec položnice za okoli 40.000 evrov, dolžnikov pa imajo za več kot 130.000 evrov, to pomeni, da so porabniki v povprečju dolžni več kot tri mesečne položnice, zato je stanje dejansko nevzdržno.

Bodo poiskali novega distributerja za ogrevanje?

A v razpravi je bilo očitno, da iz tega, kar je bilo povedano, svetniki niso mogli razbrati, kaj Komunalno podjetje oziroma Janko Širec želi konkretno doseči, zato je Milan Fideršek zelo konkretno vprašal: »Iz tega, kar ste povedali, ni jasno, ali od nas zahtevate povišanje cene ogrevanja ali kaj drugega. Poraja se mi tudi več drugih dilem. Trdite, da imate vsako leto z ogrevanjem Kidričevega za okoli 50.000 evrov izgube. Sicer že dolgo vemo, da so v sistemu ogrevanja Kidričevega toplotne izgube. Ali imate izgubo tudi po tem, ko smo vam lani potrdili višjo ceno ogrevanja. Poleg tega je znano, da so se cene energentov v zadnjem času znižale, ni pa mi jasno, kako ste lahko kot javno podjetje lansko poslovno leto v Komunali končali z okoli 100.000 evri dobička.«

Svetnik Andrej Napast je bil še bolj kritičen, saj je Šircu enostavno predlagal, da če je res tako, kot trdi, ogrevanjem Kidričevega po tej zimski sezoni enostavno končajo: »To, kar ste si privoščili pred dnevi, da ste kljub nizkim temperaturam kidričevski vrtec kar tri dni pustili neogrevan, pa se mi zdi navadno izsiljevanje. Če ste v Kidričevem že 10 let delali z izgubo, boste morali leto dni še potrpeti, potem pa bomo pač morali iskati novega distributerja toplotne energije.« Z navedbami Fiderška in Napasta sta se strinjala tudi Branko Valentan in Marko Perger, medtem ko je Jože Medved predlagal, da sodelovanje s Komunalnim podjetje enostavno končajo in dejavnost ogrevanja prenesejo na svoje občinsko podjetje Vzdrževanje in gradnje. Marjanu Bezjaku niso bile jasne Širčeve navedbe o okoli 30-odstotnih toplotnih izgubah, saj so v lokalnem energetskem konceptu zapisali, da znašajo toplotne izgube do 20 odstotkov. Goran Bezjak pa je menil, da so največji krivec za toplotne izgube dotrajani toplotni izmenjevalniki in črpalke ob starih stanovanjskih blokih, saj so ugotovili, da niso očiščeni, zato so stanovanja v blokih slabo ogrevana.

Občina naj bi pomagal socialno šibkim pri plačilu

Širec je Fideršku pojasnil, da Komunalno podjetje Ptuj ni javno podjetje, ampak podjetje v javni lasti, kar je bistvena razlika, zato ne ve, zakaj ne bi smeli poslovati z dobičkom. Jasno pa je povedal, da ni prišel zato, da bi izsilil višje cen ogrevanja, ampak le zato, da bi skupaj z županom in občinskim svetom problematiko ogrevanja in neplačnikov v Kidričevem vendarle rešili. Ob tem je omenil, da imajo v nekaterih občinah za neplačnike komunalnih in drugih storitev rezervirana sredstva za nudenje enkratne socialne pomoči tistim, ki resnično nimajo virov za plačevanje položnic.

Jasen pa je bil tudi odgovor župana Antona Leskovarja, ki je najprej ugotovil, da je zadeva okrog ogrevanja zelo zapletena, nato pa Šircu pojasnil, da v občinskem proračunu za kritje izgub Komunale nimajo predvidenih rezervnih sredstev, v letošnjem predlogu proračuna pa naj bi predvideli nekaj denarja vsaj za tiste, ki so socialno najbolj ogroženi in dejansko ne zmorejo teh plačil. Sicer pa se je tudi župan zavzel za to, da bi poskušali težave odpraviti s predlaganimi tehničnimi posegi in izboljšavami pri odpravi toplotnih izgub v blokovskem naselju.

Kidričevo, 4.11.2013

Martin Ozmec

Vir: http://www.tednik.si/zaradi-socialne-stiske-je-tudi-vse-vec-neplacnikov-ogrevanja

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: