Boldirjevo jamo spremenili v učilnico v naravi

Nekdaj črno odlagališče odpadkov, v kar se je desetletja spreminjala nekdanja gramoznica v Strnišču pri Kidričevem, so preuredili v učilnico v naravi, ki naj bi postala tudi kraj medgeneracijskega druženja

V Boldirjevi jami, skriti sredi gozda pri Kidričevem, kamor so domačini, pa še kdo iz širše okolice, desetletja odvažali najrazličnejše, tudi nevarne odpadke, je občina Kidričevo z več partnerji uredila učilnico v naravi in medgeneracijski center. Kot pravi Anton Leskovar, župan občine, so za revitalizacijo nekdanje gramoznice poskrbeli v sodelovanju s Talumom, LAS Bogastvo podeželja ob Dravi in Slovenskih goricah, ob strokovni pomoči Inštituta za promocijo varstva okolja Maribor ter v sodelovanju s študenti mariborske filozofske fakultete. “Že pred dobrima dvema letoma smo skupaj s podjetje­ma Saubermacher in Čisto mesto ter mnogimi prostovoljci izvedli nadvse uspešno čistilno akcijo in takrat iz re­snično degradirane Boldirjeve jame na območju Strnišča odstranili več ton najrazličnejših odpadkov. Idej, kaj naj bi se v Boldirjevi jami dogajalo, je bilo kar nekaj, nam domačinom je bila najbolj všeč zamisel Ane Vovk Korže z Inštituta za promocijo varstva okolja, ki nam je predstavila idejo o ureditvi učilnice v naravi in nam pri njeni ure­sničitvi tudi izredno pomagala. Zdaj je seveda na nas, da se po učilnici čim-večkrat sprehodimo in jo s svojim ravnanjem ohranimo takšno, kot je, oziroma pustimo, da narava tam zaživi v vsej svoji razkošnosti,” pravi Leskovar, ki je tako kot partnerji v projektu izredno zadovoljen, ker jim je s skupnimi močmi uspelo. “Izredno veseli smo bili odziva Taluma, ki tako na konkretnem primeru izkazuje svoj odnos do okolja, v katerem deluje, in do naših ljudi, s prijavo na razpisu nam je prisluhnilo tudi društvo LAS Boga­stvo podeželja, pridružili so se nam ribiči, gozdarji, čebelarji, ker nas je v renaturaciji Boldirjeve jame sodelo­valo res veliko, sem prepričan, da bo zdaj urejeno okolje takšno tudi ostalo,” dodaja kidričevski župan.

Učilnica v naravi, ki so jo konec oktobra odprli v Strnišču pri Kidriče­vem, je namenjena vsem, ki se želijo v naravnem okolju zgolj sprostiti ali se tam tudi kaj naučiti. Izkušnje iz tujine, nekaj podobnih učilnic pa je najti že tudi v domačem okolju, pa kažejo, da tovrstne učilnice v naravi še posebno radi obiskujejo osnovnošolci, dijaki in tudi študentje. Učilnica pri Kidri­čevem želi postati kraj medgeneracij­skega druženja. Mladi bodo lahko med sprehodom spoznali življenje svojih prednikov in doživeli življenje v na­ravnem okolju. To je edinstven primer sanacije nekoč močno degradiranega okolja, v kar se je spremenila Boldir­jeva gramoznica, poudarja ddr. Ana Vovk Korže in dodaja, da take učilnice v Sloveniji še ni, prepričana je, da bo kidričevska učilnica v naravi kmalu zaži­vela. Ureditev učilnice v naravi je stala blizu 150 tisoč evrov, kar dve tretjini potrebnih sredstev je prispeval Talum, blizu 32 tisoč evrov je zagotovil Las Bo­gastvo podeželja ob Dravi in Sloven­skih goricah, še osem tisoč evrov je za projekt primaknila občina Kidričevo.

Slavica Pičerko Peklar

Objavljeno v Večeru, v sredo, 6.11.2013

Vir: http://www.vecer.com/clanekpod2013110605972170

Advertisements

One Response to Boldirjevo jamo spremenili v učilnico v naravi

  1. Branko pravi:

    Kaj pa spoštovana gospoda porečete na ostale gramoznice v naši občini, ki so degradiran prostor, saj so po zaprtju ostale nesanirane in ekološko onesnažene, ter so katastrofalen problem za naš prostor v katerih se nahaja več deset tisoč ton odpadnih gum v drugih spet več deset tisoč ton rdečega blata, razne lužine, v tretjih spet več deset tisoč ton pepela žlindre, lugov in drugih strupenih snovi o nekaterih niti ne vemo kaj se vse v njih nahaja.
    Kidričevo ostaja Zona tihe smrti !
    Branko Štrucl

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: