Vse gre v Cirkovce, na Kidričevo pa se pozablja

Na zadnji seji občinskega sveta je bilo precej vroče tudi zaradi predloga proračuna za prihodnje leto 2014; svetniki opozicije so namreč prepričani, da je za ureditev Cirkovc namenjenega preveč denarja, medtem ko naj bi na ureditev Kidričevega, kjer je center občine, pozabljali.

Računovodkinja Darinka Kačičnik je pojasnila, da načrtujejo v letu 2014 za 6,9 milijonov evrov skupnih prihodkov in za 8,3 milijona evrov odhodkov, pri čemer naj bi bilo kar 56 % ali 4.676.500 evrov investicijskih odhodkov. Zaradi negativne razlike planirajo zadolževanje za okoli 1,5 milijona evrov. Župan Anton Leskovar je ob tem poudaril, da je predlog proračuna naravnan investicijsko, čeprav se zavedajo, da so zlati časi, ko so bili gradbinci pripravljeni delati za skoraj vsako ceno, že mimo. Najprej želijo končati vse že začete projekte, gradnjo novega zdravstvenega doma v Kidričevem in celovito obnovo dvorca Šterntal, v katerem naj bi uredili multicenter in vanj prenesli tudi sedež občine ter celotno občinsko upravo. Poleg tega načrtujejo še dokončno ureditev cest infrastrukture po komasaciji Dravsko polje, nadaljevanje gradnje kanalizacijskega sistema, gradnjo cest v naseljih Kungota in Njiverce ter več manjših projektov, vse skupaj pa je v precejšnji meri odvisno od uspehov na razpisih za državna in evropska sredstva.

Opozicija spet ni bila povabljena k rezanju pogače

A nekoliko oslabljena opozicija s predlogom proračuna ni bila zadovoljna, predvsem zato, kot je poudaril Branko Valentan (LDS), ker pri snovanju njegovega predloga tudi tokrat niso povabili predstavnikov opozicije; prav zaradi tega naj bi vodja svetniške skupine Zoran Žunko (LDS) to sejo tudi bojkotiral. Marka Pergerja (SD) je poleg tega motilo tudi, ker naj bi občina v zadnjih treh letih v naselju Njiverce investirala le okoli 5000 evrov, torej skoraj nič, medtem ko naj bi z vlaganji v ureditev Cirkovc pretiravala. Še bolj ga je ujezilo, ker so kljub ogromnim stroškom predvideli še dodatnih 300.000 evrov za dokončanje ureditve vaškega jedra Cirkovc, medtem ko naj bi na ureditev naselja Kidričevo, kjer je center občine, enostavno pozabili. Ogorčen je bil tudi Jože Medved (NSi); županu je očital, da v treh letih, odkar je na čelu občine, ni iz evropskih virov za ureditev cest pripeljal niti evra; tudi on je menil, da gre za Cirkovce preveč denarja, medtem ko ureditev naselja Kidričevo sploh ni v planu. Opozoril pa je tudi na nujnost gradnje novega župnišča v Lovrencu, saj se je staro porušilo, zato je župana in svetnike pozval, da svoj delež prispeva tudi občina. Da tudi v Starošincah že več let niso naredili nič iz občinskega denarja, je opozorila Ivanka Korez (SDS), pomisleke zaradi dodatno planiranih 470.000 evrov za ureditev centra Cirkovc pa je izrazil tudi Stanislav Lampič (SD). Daniel Zajc (SD) pa je povedal: »Za Cirkovce namenjate skoraj vsak planiran evro, zato za druge vasi denarja zmanjkuje.« Pojasnil je, da je edini iz vrst opozicije sicer sodeloval pri pripravi predloga proračuna: »A to bilo tako, kot da bi bil pri sodniku. Na vsak moj predlog se je vsul plaz vprašanj in negodovanj, češ, vzemi tako, kot je, ali pa pusti. Nobene možnosti nisem imel, da bi kaj dosegel!«

Kljub vsemu so predlog proračuna za leto 2014 svetniki županove vladajoče koalicije z večino svojih glasov podprli in ga dali v 15-dnevno javno obravnavo.

Kidričevo, 7.11.2013

Martin Ozmec

Vir: http://www.tednik.si/vse-gre-v-cirkovce-na-kidricevo-pa-se-pozablja

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: