Nestrankarsko gibanje predlaga ogrevanje z lesno biomaso

Potem ko so na težave zaradi ogrevanja naselja Kidričevo opozorili na zadnji seji sveta občine Kidričevo, se je oglasil vodja nestrankarskega gibanja Za Kidričevo Branko Štrucl, ki predlaga, da bi uredili ogrevanje na lesno biomaso v celotni občini.

»O problematiki ogrevanja v Kidričevem od Komunalnega podjetja Ptuj poslušamo vsako leto, že vsaj 15 let. Po eni strani razumemo njihov ekonomski izračun, saj jim ceno narekuje Silkem, član madžarske skupine Mal, ki deluje v sklopu kompleksa Talum. Po drugi strani pa bi bil že skrajni čas, da se tudi Silkem sam zaveda, da je največji onesnaževalec v tem okolju in da vsakodnevno zastruplja nas, občane Kidričevega, ki tu živimo. Mi plačujemo svoj davek s svojim zdravjem, zato bi krajani nekaj od tega morali dobiti nazaj, pa četudi v obliki znižanja cene distribucije centralnega gretja in tople vode. Znano je dejstvo, da je veliko neplačnikov centralnega ogrevanja v Kidričevem. Zavedamo se, kakšno nevzdržno socialno stanje je v občini, zato apeliramo na občinski svet, da vsem pomoči potrebnim ljudem pomagajo,« pravi Branko Štrucl.

Po mnenju Štrucla bi moralo KP Ptuj že zdavnaj preveriti učinkovitost daljinskega ogrevanja, predvsem gre za previsoke temperature povratne vode, povečane upori v primarnem vodu, največja napaka pa so velike dnevne izgube tople vode v sistemu, ki ga nihče ne sanira.

Nova degradacija okolja in življenja: ruski plinovod

Ob tem opozarja tudi na nedorečenost in domnevno povečano nevarnost za okolje zaradi plinske kompresorske postaje sredi polja med Kidričevim in Cirkovcami: »Tudi glede ruskega Gazproma se bo moralo nekaj doreči, saj vemo, da se na našem območju nahaja plinska kompresorska postaja, ki služi za uravnavanje oziroma dvig tlaka, in to 8 milijard m3 letno. Sedaj pa Rusi zahtevajo celo večjo zmogljivost plinovoda, na 30 milijard m3 plina letno, kar mimo nas, prebivalcev, ki tu živimo in delamo. Kidričani se sploh ne zavedajo, kakšna nevarnost je to, zlasti če bi prišlo do požara ali drugih nevarnih nesreč. Sramota, da pri nas župan in svetniki brezpogojno dovoljujejo, da nas kapital zastruplja in straši, žalostno, da nas v občini zastopajo takšni ljudje, ki ne znajo ali nočejo na tem področju nič postoriti, da bi nam bilo lažje in nas ne bi bilo treba biti strah!«

Predlagajo javno-zasebno partnerstvo za ogrevanje

»V gibanju Za Kidričevo predlagamo županu Antonu Leskovarju in občinskemu svetu, da skupaj s strokovnjaki pripravijo strategijo, kako v občini Kidričevo vzpostaviti primeren interes javno-zasebnega partnerstva in potem skupaj investirajo v sistem ogrevanja z lesno biomaso, ki bi pokrival ogrevanje za celotno občino Kidričevo. To bi bila zagotovo prava in najprimernejša vizija razvoja, ki bi zagotavljala boljšo prihodnost vsakemu krajanu naše občine. Primeri dobre prakse namreč kažejo, da so ta javno-zasebna partnerstva odlična. Predstavniki občine bi se morali le sestati z lastniki gozdov in lesno predelovalnimi obrati v občini, kajti v naših gozdovih je odpadnega lesa za več desetletij, s tem pa bi se lahko odpirala nova delovna mesta z dodano vrednostjo.«

Kidričevo, 7.11.2013

Martin Ozmec

Vir: http://www.tednik.si/nestrankarsko-gibanje-predlaga-ogrevanje-z-lesno-biomaso

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: