Projekt »Mladi v skupnosti brez ovir« – obisk Crikvenice

V mesecu novembru se je pričel izvajati evropski projekt Mladi v skupnosti brez ovir, v katerega so se vključile štiri občine – dve iz Hrvaške (Opatija in Crikvenica) in dve iz Slovenije (Kidričevo, Ajdovščina).

6 mladih iz občine Kidričevo in 3 občinske funkcionarke smo se tako v četrtek, dne 14.11.2013 z gasilskim vozilom last PGD Lovrenc odpeljali proti Crikvenici, kjer je potekal prvi modul oz. delavnica z naslovom Proračun za mlade. Polni pričakovanj smo v popoldanskih urah prispeli v Crikvenico, kjer smo se nastanili v hotelu Kaštel. Pogled na morje v hladnih jesenskih dneh je bil prečudovit. Sledil je sprejem gostov, pozdrav predsednika občinskega sveta Mesta Crikvenice, seznanitev s projektom ter spoznavanje sodelujočih. Zanimivo je bilo, da so nas v hotelske sobe razvrstili mešano – iz različnih občin skupaj. Razvrstili so nas tudi v delovne skupine. Po zanimivem sprejemu je sledila svečana večerja. Zvečer so nas domačini iz Crikvenice odpeljali v enega izmed tamkajšnjih klubov, kjer smo se bolje spoznali in klepetali do poznih ur.

Naslednji dan smo se zbudili ob valovanju morja in v zgodnjih urah pričeli z delavnicami. Moderatorji  so nam predstavili pojem proračuna, seznanili so nas s postopkom sprejema proračuna, zakaj je proračun sploh potreben, itd… Razdelili smo se po skupinah in se lotili prve samostojne naloge, v kateri smo izbrali nek problem mladih, ter v obliki projekta, naredili njegovo zasnovo, opredelili vzroke, zakaj tak projekt potrebujemo v naši občini, zakaj bo koristil mladim, kako ga mislimo uresničiti in ga potem tudi predstavili sodelujočim. Naša skupina se je odločila za predstavitev projekta »Rekreacijsko – učna pot za mlade«, kjer bi mlade združevala rekreacija, veselje do okolja, narave in izobraževanje o lokalnih rastlinskih in živalskih vrstah. Naslednja naloga je bila izziv, saj smo morali predstaviti proračun na zanimiv način, ki bi pritegnil mlade ljudi, da bi se o njem poučili. Predstavitev smo pripravili v sliki in besedi. Po pestrih in zanimivih delavnicah, ki so trajale kar celi dan, smo odšli na zasluženo večerjo. Zvečer smo ostali v hotelu in se zabavali ob družabnih igrah in pijači.

Naslednji dan smo uprizorili simulacijo postopka odločanja županov občin o naših projektih. Župani, iz vsake občina eden izmed mladih udeležencev, so se seznanili z našimi projekti in se odločili za projekt, ki bi ga v njihovi občini podprli. Sledilo je glasovanje občinskega sveta o projektih. Občinski svet smo predstavljali vsi udeleženci. Za konec smo se poslovili, pojedli kosilo in se počasi odpravili proti domu.

Prvi modul za mlade v okviru evropskega projekta, se mi je zdel zanimiv, izviren in zelo poučen. Pojem proračuna, ki se mladim zdi kompleksen in nezanimiv, smo se na delavnicah lotili na način, ki razkrije, da gre za pojem, ki niti ni tako zahteven in je po svoje tudi zanimiv ter seveda nujno potreben tudi za mlade ljudi. Mladi smo prevečkrat pasivni in ne pokažemo zanimanja za stvari, ki se dogajajo na lokalni ravni. Mladi bi morali imeti svoje ideje in te ideje predstaviti tudi občinskim funkcionarjem. Sodelovanje med mladimi in občino je ključnega pomena, ki bo mladim omogočila, da bo njihov glas imel podporo v občini. Na delavnici smo pridobili nova prijateljstva, se zabavali, se seznanili tudi s problemi mladih iz drugih občin ter poiskali skupne rešitve, ki nam bodo pomagale pri vključevanju v zadeve občine.  Po končanem zanimivem prvem modulu tako sodelujoči že nestrpno pričakujemo drugo srečanje, ki se bo odvijalo v Ajdovščini.

Eva Žunkovič

Vir: http://www.kidricevo.si

Advertisements

One Response to Projekt »Mladi v skupnosti brez ovir« – obisk Crikvenice

  1. Gibanje ZA Kidričevo pravi:

    Spoštovani,

    lokalna oblast mora spodbujati Mlade, njihove organizacije, da dejavno sodelujejo pri skupnih mednarodnih dejavnostih, vseh oblikah izmenjav, in evropskih mrežah, finančno mora podpirati te projekte in tako spodbujati medkulturno spoznavanje in izmenjavo izkušenj na vseh področjih, Mladi pa morajo prevzeti odgovornost za projekte in imeti dejavno vlogo pri politikah, povezanih z njimi.

    Lep pozdrav
    Branko Štrucl

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: