Komunala prekinila distribucijo, za ogrevanje zadolžili Javne službe

Na Občino Kidričevo je poklicalo več občanov, ki jih zanima, zakaj niso prejeli položnic za ogrevanje za oktober; ker je Komunalno podjetje (KP) Ptuj zaradi neurejenih razmer prekinilo distribucijo toplotne energije, je občina za to zadolžila podjetje Javne službe iz Ptuja.

Da postajajo težave zaradi ogrevanja naselja Kidričevo vse bolj zapletene in resne, so opozorili že na oktobrski seji sveta občine Kidričevo, kjer so precejšen del razprave namenili prav tej problematiki. Direktor KP Ptuj Janko Širec je županu in svetnikom pojasnil, da imajo zaradi neurejenih razmer in nerešenih pravnih vprašanj na tem področju že več let bilančno izgubo, povečuje pa se tudi število neplačnikov. Da bi izvedeli, kaj se sedaj dogaja in zakaj občani še niso prejeli položnic za ogrevanje v oktobru, pa smo za pojasnilo najprej zaprosili direktorja občinske uprave Damjana Napasta, ki je o tem povedal: »Čeprav nam niso znani razlogi, zaradi katerih izvajalec gospodarske javne službe ogrevanja z daljinsko toploto – (KP) Ptuj – za oktober še ni poslal položnic za stroške ogrevanja, pa sklepamo, da se je za to potezo odločil zaradi, po njihovi oceni, nerešenih pravnih vprašanj med občino in KP Ptuj, ki segajo nazaj do leta 1997; pa tudi zaradi dejstva, da država ne dovoljuje dviga cene stroškov ogrevanja. Občina Kidričevo je od KP Ptuj, ki je vse od leta 1997 nemoteno izvajalo to storitev ogrevanja, prvič že v oktobru letos doživela »bojkot« distribucije toplote v naselju Kidričevo, brez ogrevanja pa so ostali tudi v šoli in vrtcu v Kidričevem. S tovrstnimi ponovnimi potezami smo deležni ponovnih pritiskov za dvig cene ogrevanja in za plačilo izgube, vendar tega enostavno ne odobravamo.«

Težave zaradi ogrevanja v naselju sicer segajo že več let nazaj, Napast pa pojasnjuje: »Zaradi neustrezne ureditve izvajanja te javne službe se izvajalec in Občina pogajamo od spomladi 20l3, vendar pa zaradi različnih ekonomskih in pravnih vprašanj, žal nismo uspeli doseči dokončnega dogovora. Občanom sporočamo, da se pravnemu reševanju problematike ogrevanja žal ne moremo izogniti, zagotavljamo pa jim, da je dogovor za nemoteno ogrevanje prioritetna naloga vseh občinskih organov in bomo storili vse, kar je v moči, da se tak dogovor čim prej uresniči. Obenem verjamemo, da je tak dogovor tudi v najboljšem interesu drugih podjetij, ki sodelujejo pri zagotavljanju toplote na daljavo v naši občini. Ker bo del celovitega dogovora zagotovo tudi plačilo storitev ogrevanja, ki v vmesnem obdobju ne bi bile zaračunane, zagotavljamo, da se bomo za morebiti neplačane storitve z odjemalci naknadno dogovorili o načinu plačila, ki bo zanje najmanj obremenjujoč.«

Dolgovi in izguba: skoraj 200.000 evrov

Zaradi nerešenih pravnih vprašanj, kopičenja izgube in neplačnikov pa je KP Ptuj očitno prekipelo, njegov direktor Širec ob tem poudarja: »V KP Ptuj smo Občino Kidričevo že dlje časa opozarjali na nevzdržno situacijo v zvezi z ogrevanjem, saj je v zadnjih letih v tej dejavnosti izkazana izguba, ki v obdobju od januarja do oktobra 2013 znaša okoli 57.000 evrov. Poleg tega je v občini veliko število neplačnikov, katerih dolg je na dan 31. oktobra 2013 znašal okoli 141.330 evrov, pri čemer pa ta dolg ne zajema izvršilnih stroškov in zamudnih obresti. Že dlje časa smo si prizadevali, da bi nastalo situacijo v dogovoru z Občino, sporazumno rešili; ne nazadnje smo že v aprilu podali predloge za razrešitev nastale situacije, vendar odgovora od Občine Kidričevo žal nismo prejeli. Prav tako je bilo na našo pobudo organiziranih več skupnih sestankov, tudi z večjimi dolžniki, vendar pa vse to ni pripeljalo do izboljšanja stanja!«

Za ogrevanje skrbijo javne službe, plačnik je Občina

Res je, kot je potrdil tudi Širec, da KP od oktobra ni več izvajalec ogrevanja v Kidričevem: »KP Ptuj od 4. oktobra 2013 ni več izvajalec oskrbe s toplotno energijo v občini Kidričevo, saj je Občina izdala naročilnico za upravljanje ogrevanja podjetju Javne službe Ptuj.

Razpolagamo tudi z informacijo, da je strošek nabave energenta s 4. oktobrom 2013 v celoti breme Občine. Občini smo v predlogu pogodbe tudi navedli, da smo na podlagi pooblastila Občine Kidričevo in pooblastila sedanjega upravljavca z ogrevanjem v občini Kidričevo pripravljeni izdati tudi položnice odjemalcem v občini Kidričevo, vendar do podpisa le-te do sedaj še ni prišlo. Iz navedenih razlogov KP Ptuj nima pravne podlage za izstavitev računov odjemalcem toplotne energije v občini Kidričevo.«

Na Občini Kidričevo ob tem dodajajo, da je Komunala Ptuj, ki je opravljala dejavnost distribucije daljinskega ogrevanja vse od leta 1997, to dejavnost dolžna opravljati še do konca kurilne sezone. Kot je poudaril direktor občinske uprave Napast, so bili naročilnico za distribucijo toplotne energije prisiljeni izdati podjetju Javne službe, saj po tem, ko je KP prenehalo z distribucijo, niso želeli, da bi stanovalci in drugi odjemalci ostali brez ogrevanja.

Bodo težave rešili z dogovorom ali na sodišču?

Sicer pa nekaj upanja za rešitev nastalih težav še vedno ostaja, saj naj bi se o tej pereči problematiki poskušali dogovoriti še na petkovem dopoldanskem skupnem sestanku v prostorih Občine Kidričevo, kamor so povabili tako predstavnike KP Ptuj kot podjetja Javne službe Ptuj in dobavitelja ogrevanja, kidričevskega podjetja Silkem. V nasprotnem primeru pa naj bi za epilog poskrbeli na ustreznem sodišču.

Kidričevo, 21.11.2013

Martin Ozmec

Vir: http://www.tednik.si/komunala-prekinila-distribucijo-za-ogrevanje-zadolzili-javne-sluzbe

Advertisements

One Response to Komunala prekinila distribucijo, za ogrevanje zadolžili Javne službe

  1. Nestrankarsko gibanje ZA Kidričevo pravi:

    Spoštovani,

    izjava, ki jo je včeraj podal župan Leskovar na Radio Ptuj, glede ogrevanja na lesno biomaso je popolnoma zgrešena, Če vemo, da je lesna biomasa obnovljiv vir energije, cenovno najugodnejši energent, zmanjšuje emisije v zraku, zmanjšuje uvozno odvisnost, zagotavlja razvoj podeželja, odpira nova delovna mesta in prispeva k čiščenju gozdov.
    Že kotlovnica za šolo in vrtec bi bila pametna naložba, če vemo, da je vrtec v Kidričevem najbolj potraten vrtec v Sloveniji glede ogrevanja, pri tej gradnji je sodeloval kot predsednik nadzora sam župan Leskovar- RES ŽALOSTNO !

    Branko Štrucl

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: