Poslanec Pukšič v Državnem zboru o problematiki ceste v Pongercah

Citat je iz javnega zapisnika nadaljevanja 21. seje Državnega zbora Republike Slovenije, dne 29. januar 2014. Gre za nepredelano verzijo zapisnika.

FRANC PUKŠIČ (SLS):
Odsek številka 74: (nb) – 15.00

[…]

“Sedaj bom predstavil še en problem, na katerega se minister Omerzel ne odziva. Škoda. Pa je dobrohoten za državo. Škoda. Pa so vpleteni zopet ljudje iz ministrstva. Škoda. Pa zakaj? Ker pač imajo svoje interese. Ampak za ta problem minister ni kriv do točke 6 ali, ja, do točke šest, sedem, ko jo bom predstavil. Moram pa od začetka. Zato bi prosil, da mi daste sliko, zato da se bo vedelo o čem govorim. Na koncu pa je, kriv je za to, da se na to ne odziva. Kot vidite, eno rumeno in eno zeleno črto. V nadaljevanju od zelene, rumene in potem vijoličaste črte, tisti rumeni del, bi se naj zgradila nova cesta. Govorim seveda o železniški progi Pragersko-Hodoš v Šikolah, Pongrce. No, in leta, začelo se je, zato bom šel od začetka, začelo se je že leta 2001. Torej od takrat seveda minister Omerzel s tem ni imel nič. Danilo Vek je bil takrat menda na železnici, sedaj je na prometu ali pa je že bil takrat na prometnem ministrstvu, je eden izmed občanov, ki živi v tem naselju. Eden od tistih, ki je lobiral zato, da se zgradi zelena proga. Zelena proga je pomenila odkup zemljišč. Zelena proga pomeni, če pogledate tako na hitrico, vsaj od tistega križišča zelene, rumene, vsaj dvakrat daljšo cesto. Zelena proga pomeni torej celotni odkup vseh zemljišč. Rumena pomeni odkup cca. 30 kvadratnih metrov zemljišča, samo, ker ostali del zemljišča je last Slovenskih železnic. Cena izgradnje je približno dvakrat cenejša. Varnost je pa večja pri rumeni kot pri zeleni progi. Res pa je, da je del varnosti, torej za par posameznikov, menda za devet ali deset hiš manjša, zato ker se iz rumene po vijolični nadaljuje že sedaj po obstoječi cesti, pa tega seveda prav gospod Danilo Vek ne želi, ker je pač zraven, ker ima možnost priti do tako imenovane slepe ulice. Proti takšni progi je tukaj število odpisov oziroma cest veliko število podpisov iz te vasi. Zapisali so, zakaj so proti. No, in še tole, ta druga rešitev, rešitev po rumeni progi je možno, je potrdil tudi projektant, ki je prisostvoval na omenjenem sestanku. Proti so seveda zaradi tega dvojnega ovinka tukaj na zelenem delu, proti so zaradi tega, ker je to cenejše in bistvo vsega tega, zakaj se ni zgodila rumena, cenejša, varnejša, je koruptivno dejanje, tisti ki so imeli moč, torej sistema, ki so bili zaposleni na ministrstvu oziroma so še vedno. Torej nekaj hiš dobi slepo ulico.

Odsek številka 75 – (TR) – 15.05

(nadaljevanje) Izračun brez odkupa zemljišč, kolikšen odkup zemljišč, ne vem, nimam podatka, je narejeno bilo na ministrstvu in je tako za palec bilo ocenjeno za circa 200 tisoč evrov. Minister, še kako bi rabil teh 200 tisoč evrov za vzdrževanje slovenskih cest, ki je seveda v razsulu, v razpadanju. No, in ti občani so se obrnili tudi na, sedaj pa prihaja v tok že minister Omerzel, na predsednika Odbora za infrastrukturo Državnega zbora, gospoda Sama Bevka. Gospod Samo Bevk je korektno napisal ministru pismo in minister je na to pismo odgovoril. Vemo, da ne bo šel minister tega študirati, za to so službe in je seveda naročil tistim, da bodo to le naredili. No in sedaj vam bom predstavil dva dokumenta, kako so ti fantje na njegovem ministrstvu to naredili.

Ko je minister odposlal pismo 13. 11. lanskega leta, to pomeni 13. novembra, so ministru napisali, torej jaz ministra tukaj nič ne obdolžujem, ampak javno, v javnosti o tem govorim tudi zato, ker se gospod minister v 14 dnevih ni imel časa vzeti toliko, da bi na zahtevo poslanca organiziral termin, kjer bi se usedli skupaj in problematiko prodali v dobrobit občanov, proračuna Republike Slovenije, skratka, vsega tistega, s čimer je tudi zaprisegel v Državnem zboru, razčistiti in tega ni želel narediti, to se mi zdi arogantno in nesramno. Vi vsi, v tistih klopeh na oni strani, bi morali vedeti, da nismo mi tukaj zaradi vas, ampak da ste vi tam zaradi nas, zaradi tistih, ki vas pač v koaliciji potrdijo in na mesta postavijo. Prej boste šli, kot mi, mi gremo na volitve, dobimo svojo potrditev za svoje pošteno ali nepošteno delo na volitvah, marsikateri pa pride v tiste klopi po drugih merilih, kar seveda ni prav.

No in gospod minister, ki ga sedaj ni tu, upam, da bo poslušal oziroma, da mu boste prenesli, vaše službe so zapisale: V kolikor bi danes, torej sedaj, to minister piše, še enkrat 13. novembra lansko leto, v kolikor bi sedaj spremenili iz zelene na rumeno progo, bi se moralo zgoditi naslednje. Prvič, potrebno je izdelati projektno dokumentacijo. Drugič, pridobiti soglasje na dokumentacijo, izvesti meritve zemljišč, cenitve in odkupa zemljišč. Še enkrat, za 30 kvadratnih metrov. In četrtič, da je varnost cestnega prometa po rešitvi iz državnega prostorskega načrta, to pomeni po zeleni progi, kot pa variantna po rumeni, večja, zato se strinja z odločitvijo Direktorata za infrastrukturo, zato se strinja z odločitvijo Direktorata za infrastrukturo, podpis, minister Omerzel. To so mu pripravili, on je to podpisal, niti vedel ni, kdaj je to podpisal. Ampak jutri upam, da bo vedel, o čem govorimo in da bo jutri direktor Direktorata za infrastrukturo poklical in ga bo vprašal, poslušaj, Lojzek, saj ne vem, kaj mu je ime, ker tudi ne vem, kako se že piše, ti, kaj si že meni ti 13. 11. napisal, kaj si mi napisal. Kaj si pa ti Lojzek pisal 9. 10., to pomeni mesec dni prej, mesec dni prej podpisa ni, vodja sektorja za železnice, Damir Topolnik, pripravil Bojan Vogrinec. Kaj pa je takrat Ministrstvo za infrastrukturo in prostor napisalo občini Kidričevo, kaj so ji že napisali. Torej normalno bi pričakovali, da teh 5, 6 točk, kaj bo potrebno vse narediti. Ni res. Ni res. Napisali so, tako kot je pravzaprav res, in sicer, v kolikor nam, torej občinam, ne zagotovite možnosti gradnje po

Odsek številka 76 – (SJ) – 15.10

(nadaljevanje) zeleni, zahtevate, da boste delali po rumeni, pa seveda občina v bistvu nima v tem kaj dosti, ne boste posredovali, torej v kolikor nam tega zagotovila ne boste posredovali, bomo primorani pričeti z aktivnosti izgradnje, povezovalne ceste ob železnici, ob železnici v okviru toleranc državnega prostorskega načrta. V okviru toleranc državnega prostorskega načrta. In to je res. In to je res. Kar so pa tu napisali, kar je minister tu napisal, je pa laž, pa ni res. To pa je res. In potem pravijo dalje, predmetni poseg je ob upoštevanju vseh zakonskih normativov skoraj v celoti speljan znotraj območja državnega prostorskega načrta in po zemljišču javne železniške infrastrukture. Poseg izven meje državnega prostorskega načrta v velikosti cirka 30 kvadratov, je potreben zgolj na zasebni parceli, številka 512/1, …/nerazumljivo/… gre za poseg izvedbe nasipa povezovalne ceste.

No, kolegice in kolegi, kako naj potem poslanci v državnem zboru pošteno in korektno odločamo, če dobivamo iz služb torej iz ministrstev tako zavajajoče podatke. Enkrat a, drugič ž. Gre seveda za to, komu je kaj namenjeno in komu je kaj poslano. Očitno, ko gre seveda za neki privatni interes, potem bomo vse ali pa bodo vse naredile službe, ali pa boste v Vladi naredili vse, da nečesa ne bi speljali. No, in da zaključim s to zgodbo. Veste, ko jaz kot poslanec pišem kakšen dopis, mail ali kaj podobnega, mojemu prijatelju, Jožetu Jerovšku, ali mu pošljem sms, mu napišem: »Franc«, spodaj. Če pa bom seveda pisal, torej občini, kakšnemu društvu, skratka komurkoli, ki ni moj osebni prijatelj, potem pa mu napišem: »Franc Pukšič, poslanec državnega zbora«. Pa to je normalno. In to bi jaz pričakoval tudi s strani ministrstva. Če ministrstvo piše na občino dopis in se pod njim podpiše: »Lep pozdrav, Danilo«, potem so to neki osebni prijatelji, na osebni ravni. In ko bom še to predstavil, vas bo pa glava bolela. Torej tam, seveda jaz ne vem, ali je gospod Danilo Vek osebni prijatelj župana Kidričevega, tega ne vem. Ampak, da županu Kidričevega napiše mail in spodaj »Danilo«, je seveda za moje pojme milo rečeno nesprejemljivo. Nesprejemljivo. Še enkrat, ta Vek je doma tu notri, on si želi slepo ulico. Na kater račun? Na račun tudi tiste mame, ki ima 180 ali 184 evrov penzije. Na račun tistih, ki banke dokapitalizirajo. Na račun seveda celotne slovenske korupcije, ker se pač tako živi in se tako sme.

Zadeva je seveda zrela in to sem jaz tudi povedal, zrela za Nacionalni preiskovalni urad in ker so se seveda obrnili name, bom tudi vso zadevo predal na Nacionalni preiskovalni urad. Tu bi minister tudi moral odgovarjat. Je pač nova zgodba, ki je konkretna, ki je direktna. No, in poglejte kaj ta visoki državni uslužbenec, verjetno ima vso delovno dobo, ne vem, malo sedaj seveda provociram, v državnih službah, napiše takole županu: »Prosim te, da še pogledaš v soglasje občine Kidričevo, k gradnji Rojkove hiše. Ali res nikjer ne piše, da bo skladno z razgrnitvijo državnega prostorskega načrta, potekala mimo njegove hiše, obvoznice?« Torej, dajmo mi, inštitucije, dajmo še zdaj stisniti na tega malega Slovenca, na tega malega človeka, on je sam, on nima pravnih služb, on nima aparata za sabo, dajmo ga, on je tam hišo zgradil, on je dobil gradbeno dovoljenje,

Odsek številka 77 – (SD) – 15.15.

(nadaljevanje) on zdaj z otroci tam živi, hodi v službo in tako dalje. Dajmo ga, župan, daj poglej, mogoče pa bomo kje kaj zvrtali. To mu pošilja, lep pozdrav, Danilo. Mislim, pa če to ni vrh ledene gore, kaj se dela, saj v tem je problem, kaj se dela na teh nivojih in minister zato seveda ne ve, ne more vedeti ampak tisti, ki so mu podrejeni po sistemu navzdol, bi ga na to morali opozoriti. Če pa ne, pa svojega dela ne opravljajo. In seveda posledično, minister, boste plačali vi ceno. Se spomnite na Švedskem, mislim, da je bilo na Švedskem, ko je en zapornik pobegnil med prevozom iz točke a v točko b, mislim, da iz zapora na sodišče ali nekaj podobnega. Ne spomnim se več točno. Pobegnil je. V tistem trenutku sta odstopila dva ministra pa niso vedeli zakaj je pobegnil ampak dva ministra sta odstopila. To je objektivna odgovornost in to minister, da ste ignorantsko zavrnili možnost pogovora na to temo, vam seveda zamerim in te pravice nimate. Gospod minister, nimate te pravice, razen z pozicije ignorance.”

[…]

Vir: http://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/seje/evidenca?mandat=VI&type=mag&uid=AF4A5A2A5AE7C366C1257C6F002E3370

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: