Le štiri odstotke kmetij vodijo mladi kmetje

Kako naj mladi kmet prevzame kmetijo ter kakšni so izzivi in težave mladih na podeželju, so bila osrednja vprašanja razprave, ki je pred dobrim tednom potekala v Šikolah. Gostom se je pridružil tudi kmetijski minister Dejan Židan.

Okrogle mize so se poleg kmetijskega ministra Židana udeležili še Cvetko Zupančič, predsednik KGZS, Majda Černič Istenič iz Biotehniške fakultete v Ljubljani ter Vladimir Korošec, ravnatelj Biotehniške šole na Ptuju. Z omenjeno sestavo je Društvo podeželske mladine Spodnje Podravje v sodelovanju s Kmetijsko-gozdarskim zavodom Ptuj želelo pokriti vse stopnje odraščanja kmetovalca od otroštva do samostojnega kmetovanja. Predsednik društva Aleš Kirbiš je uvodoma izpostavil težave, na katere mladi kmetovalci največkrat naletijo. Kot glavno težavo na tem območju je izpostavil pomanjkanje zemljišč. »Ko se mladi odločijo prevzeti kmetijo, imajo velike težave z obdelovalnimi površinami, ki jih ni dovolj. Še večja težava je ta, da je vse manj takih, ki se odločajo za delo na kmetiji, ta glede na stanje v kmetijstvu zaenkrat ne obeta prav svetle prihodnosti,« opozarja Kirbiš in poudarja, da mladi na kmetijskih šolah in fakultetah ne pridobijo dovolj znanja, da bi lahko samostojno vodili kmetijo. Po njegovem mnenju je še vedno premalo poudarka na praksi. To si študentje, ki sicer prihajajo s kmetij, lahko pridobijo, če pa se v kmetijstvo podajo šele po končanem šolanju, pa se s praktičnimi težavami, o katerih se niso učili na fakulteti, srečajo šele takrat.

Država sprejema ukrepe za povečanje števila mladih kmetov

Osrednji gost okrogle mize je bil Dejan Židan, ki se zavzema za položaj mladih. Po njegovih besedah so bile nedavno že sprejete nekatere odločitve za pomoč mladim na kmetiji. »V Sloveniji le štiri odstotke vseh kmetij vodijo mladi kmetje, v Evropi je ta odstotek precej višji, a po besedah strokovnjakov še kljub temu prenizek. Da bi se število mladih kmetov povečalo, država namerava na letni ravni nameniti okoli 25 milijonov evrov.« Med novostmi, ki jih prinaša nova perspektiva, so, da mlademu prevzemniku ne bo treba več v celoti lastniško prepisati kmetije, kot je bilo to potrebno doslej, dovolj bo, če v upravljanje dobi le del kmetije. Po tem lahko odda vlogo za enkratno pomoč, ta naj bi bila v prihodnosti manj zapletena, kot je sedaj. Povprečna vrednost naj bi znašala okoli 23.000 evrov.

Spodnje Podravje, 6.2.2014

Patricija Kovačec

Vir: http://www.tednik.si/le-stiri-odstotke-kmetij-vodijo-mladi-kmetje

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: